Kanada pritarė kanapių naudojimo pramogai legalizavimui  (16)

Jau rugsėjį Kanadoje bus galima visiškai legaliai rūkyti kanapes pramogai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senatui didele persvara nubalsavus, Kanada taps antrąja šalimi, kurioje legalizuojamas kanapių naudojimas pramoginiais tikslais. Pagal naująją tvarką marihuana bus legaliai pardavinėjama parduotuvėse nuo rugsėjo.

Naujuoju nutarimu,vadinamu Kanapių aktu, kontroliuojamas ir reguliuojamas kanapių auginimas, platinimas ir pardavimas. Tai reiškia, kad kanadiečiai gali savo namų valdoje auginti iki keturių augalų vienetų, ir nešiotis iki 30 gramų džiovintų kanapių asmeniniam naudojimui. Jei kas nors nešiosis daugiau, ar duos jų nepilnamečiams – nesulaukusiems 18 ar 19metų amžiaus, priklausomai nuo provincijos – nusižengs įstatymui.

Medicininė marihuana Kanadoje legali nuo 2001 metų, ir, prieš 2015 metų rinkimus, Liberalų partija pažadėjo legalizuoti ją asmeniniam naudojimui. Pagaliau Kanados aukštuosiuose rūmuose antradienį vyko balsavimas ir 52 balsais už ir 29 – prieš, Kanapių Aktas buvo priimtas.

„Tapome istorinio balsavimo, užbaigusio 90 metų trukusią prohibiciją, liudininkais,” po balsavimo žiniasklaidai sakė senatorius Tony Dean. „Jis baigia 90 metų bereikalingo kriminalizavimo, užbaigia prohibicijos modelį, kuris visuomenės ir bendruomenių sveikatą tvarkė „tiesiog sakyk ne“ būdu, kuris apgailėtinai netinka jauniems žmonėms.”

Tai reiškia, kad Kanada dabar prisijungia prie Urugvajaus ir šios šalys tampa vienintelėmis pasaulyje, kur kanapių naudojimas pramogai yra legalus. Nors techniškai tai legalu ir Nyderlanduose, tačiau čia įstatymas tebegalioja. Portugalijoje, kuri garsėja negriežtais narkotikų įstatymais, marihuanos turėjimas ir vartojimas dekriminalizuotas, bet nėra legalus.

Šis Kanados žingsnis tikriausiai sukels nemenką galvasopį pietinei jos kaimynei, ir nepagerins ir taip jau įtemptų santykių su dabartine JAV administracija. Dabar 29 valstijose medicininė marihuana legali, o devyniose iš jų – ir asmeniniam naudojimui. Bet anksčiau jau buvo pasigirdę siūlymų, kad Baltieji Rūmai gali bandyti užkirsti kelią naudojimui pramoginiais tikslais įvesdami federalinį įstatymą, kuris būtų viršesnis už atskirų valstijų.

Kanados premjeras Justin Trudeau savo Twitter paskyroje išreiškė paramą sėkmingam balsavimui: „Mūsų vaikams buvo pernelyg lengva gauti marihuanos – o nusikaltėliams iš to pelnytis. Šiandien tai pakeitėme.” Vertinama, kad legalių marihuanos pardavimų apimtys per metus gali siekti 7 milijardus Kanados dolerių.

Aišku, kai kurie parlamento nariai tokiu žingsniu nepatenkinti, bet juos gerokai nusveria patenkinti kanapių prohibicijos pabaiga ir įstatymų sušvelninimu.

Josh Davis

www.iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai (16)