Kodėl žmonės prilipo prie telefonų? Priežastis visai ne technologinė, o psichologinė - ką tai rodo, ir kaip su tuo susitvarkyti  (1)

Technologijos, kurios iš esmės turėtų padėti, iš tiesų neleidžia mums gyventi visavertiškai. Daug įvairių problemų kyla dėl telefono, nes mes nesiskiriame su juo net minutei. Pasak mokslininkų, dabar mes apie 3 valandas per dieną praleidžiame prie telefono. Iki to laiko, kol atsirado išmanieji, mums užtekdavo tik 18 minučių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mokslininkai atliko apklausą, prašydami žmonių pasirinkti kokioje situacijoje jie lengviau išgyventų: ar sulūžus telefonui ar patyrus lūžį, – sako mokslininkas ir knygų apie technologijas autorius Adamas Alteras.

– Paaiškėjo, kad 46 proc. dalyvių pasirinko patirti lūžį. Likę 55 proc. pageidavo būti sveiki, tačiau buvo aišku, kad pasirinkti jiems nebuvo lengva.“

Kaip atsiranda priklausomybė nuo telefono

Priklausomybė atsiranda, kuomet mes stengiamės pašalinti psichologinį stresą ar įveikti kokią nors problemą.

Priklausomybė dažnai vystosi, kai gyvenime turite problemų. Pvz., kai jaučiatės vieniši ar negalite pakeisti savo gyvenimo.

„Nesvarbu, ką tiksliai darote norėdami nusiraminti: žaidžiate kompiuterinį žaidimą ar vartojate narkotikus. Fiziologijos požiūriu veiksmų ir narkotikų vartojimo priklausomybė yra labai panaši,“ – sako Alteras.

Mes gyvename pilnoje streso eroje, o mūsų telefonas mus tarsi nuramina. Net kai kurie tyrėjai išmanųjį telefoną vadina tuščiu žaisliuku, skirtu suaugusiems. Kai mes esame susierzinę, žaisdami ar kažką veikdami telefonu, nusiraminame, taip pat jis išblaško, kai mums nuobodu. Tačiau tai yra nesveikas pasirinkimas, nes bėgant laikui tai tik apsunkina problemą.

Kaip įveikti priklausomybę

1. Nelaikykite telefono šalia savęs

Pabandykite pakeisti aplinką: pašalinkite viską kuo toliau, kas jus nukreipia netinkamai. Padėkite telefoną ten, kur sunku bus jį pasiekti. Geriausia palikti jį kitame kambaryje. Tai daug efektyviau, nei laikyti telefoną šalia ir bandyti savo valią, atkaklumą.

Jei vis tiek turite turėti su savimi telefoną, išjunkite visus nereikalingus įspėjimus. Tas programas, kuriose paprastai praleidžiate daug laiko, sudėkite į vieną aplanką ir paslėpkite.

2. Padėkite sau

Ar jums kažkada buvo taip, kad paėmėte telefoną minutei, o tada pasirodė, kad jau ir valanda nepastebimai pralėkė? Kol mes tikriname atnaujinimus socialiniuose tinkluose, ateina nauji pranešimai. Visa tai sukasi ratu. Mokslininkai šią būseną vadina žaidimo kilpa. Ji paprastai atsiranda, kai žaidžiate lošimo automatais.

„Mus dažnai traukia į dirbtinės ramybės būseną. Norėdami likti joje, mes kartojame tuos pačius veiksmus vėl ir vėl. Mes negalime sustoti, kol kažkas mūsų neatitraukia“, – sako Alteras.

Iš anksto planuokite panašius nukreipimus. Jie turėtų priminti, kad laikas sustoti ir išeiti iš dirbtinio poilsio zonos. Pavyzdžiui, tam tiks atgalinės atskaitos laikmatis. Prieš paimdami telefoną tam, kad galėtumėt pažiūrėt kokią nors programą ar socialinį tinklą, nusistatykite laikmatį. Kai išgirsite skambėjimo garsą, padėkite telefoną į šalį.

3. Nebandykite atsikratyti blogo įpročio, bet bandykite jį pakeisti

Kai sėdatės ant sofos, įsitikinkite, kad telefonas yra toli nuo jūsų, o po ranka yra knyga. Kai tik pajusite norą žvilgtelėti į telefoną, paimkite knygą ir pradėkite skaityti. Taip jūs palaipsniui pakeisite blogą įprotį, kurio norite atsisakyti, į gerą, tinkamą užsiėmimą.

Nieko baisaus jei esate ne namuose ir neturite su savimi knygos. Pagalvokite apie kitą įprotį. Pavyzdžiui, po to kai peržiūrėjote nuotraukas „Instagram“, pašalinkite programą iš telefono. Tuomet kitą kartą, kai norėsite eiti į šią programą, turėsite ją vėl įdiegti.

Tačiau savo mėgstamiausią skaitymo programą palikite pagrindiniame ekrane. Neapgalvotai paėmę telefoną į rankas, jūs dažniau praleisite laiką naudingai, skaitydami.

Pabaigai

Priklausomybės paprastai atsiranda, jei gyvenime yra problemų. Taigi nuolatinis poreikis tikrinti telefoną gali būti pirmasis pavojaus signalas, kuris sako jums, kad laikas kažką keisti.

„Jūs turite kur kas mažiau galimybių tapti priklausomu nuo kažko, jei gyvenate pilnavertišką gyvenimą ir palaikote gerus santykius su artimaisiais“, – sako Alteras.

Jei norite atsisakyti įpročio sėdėti prie telefono, daugiau laiko praleiskite su artimais žmonėms.

Jei šį tekstą skaitote iš savo išmaniojo telefono, parašykite kažką jums svarbiam žmogui. Tiesiog leiskite jam žinoti, ką jūs apie jį galvojate. Susitarkite dėl susitikimo. Ir tada padėkite telefoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)