Kodėl „kelnės“ yra daugiskaita, net jei kalbame tik apie vieną daiktą? Yra net kelios teorijos, kaip tai nutiko ir kuo čia dėti „pantalonai“  ()

Ar niekuomet nekilo klausimas, kodėl mes žodį „kelnes“ vartojame daugiskaita – ir kodėl sakome „viena pora kelnių“, nors iš tiesų kalbame tik apie vienui vienintelį rūbą? Šis fenomenas egzistuoja ne tik mūsų gimtojoje, bet ir anglų kalboje – „pair of pants“ (liet. pora kelnių).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, tam yra keli paaiškinimai. Anot vienos teorijos, žodis „pora kelnių“ kilo, kai kelnės – o tiksliau, pantalonai – buvo du atskiri vienetai: po vieną kiekvienai kojai. Abejus vienetus reikėdavo užsidėti vienu metu, o jie būdavo sujungiami ties juosmeniu. Tad vadinti šias dvi rūbo kelnėmis, kai daiktų iš tiesų yra daugiau nei vienas, atrodė logiška.

Ir jų pavadinimas išliko toks pat kelnėms net ir susijungus į vieną drabužį. Tiesa, šiai teorijai paremti nėra daug įrodymų, o tik logiški išvedžiojimai.

Yra dar viena teorija šiai lingvistinei keistenybei paaiškinti – nors toks paaiškinimas, gali iškelti daugiau klausimų, nei pateikti atsakymų. Žodis „kelnės“ yra plurale tantum. Išvertus iš lotynų kalbos, tai reiškia „tik daugiskaita“, arba kitaip sakant – daiktavardis, kuris vartojamas tik daugiskaitos formoje, arba naudojamas daugiskaitos forma tam tikromis aplinkybėmis.

Dvigubi daiktai (tie, kurie gali būti padalinti į du) – tokie kaip kelnės – patenka būtent į šią kategoriją. Sugalvokite daugiau daiktų, kurie įprastai vartojami daugiskaitos forma, nors iš tiesų kalbama tik apie vieną daiktą: replės, akiniai, žirklės ir kt.

Taigi, kelnės yra daiktavardis, vartojamas tik daugiskaitos forma – nors omenyje turime tik vieną daiktą.

Parengta pagal „Encyclopedia Britannica“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(6)
(-2)

Komentarai ()