10 įrenginių iš praeities, kurie pakeitė pasaulį, tačiau dabar tai kelia šypseną (Video)  (1)

Šiandien sunku kuo nors nustebinti reiklų vartotoją. Nanotechnologijos, robotų technika ir, žinoma, visos asmeninės paskirties technologijos daro gyvenimą daug lengvesnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku patikėti, kad kažkada plytos dydžio telefonas ir 8 MB atmintukas „flash drive“ buvo vadinami naujovėmis. Tačiau tai buvo būtent jos – naujovės, amžiams pakeitusios pasaulį.

1. „Regency TR-1“ – pirmasis nešiojamasis tranzistorinis radijas

Išleidimo metai: 1954 m.

Kišeninis radijas tapo įmanomas „Texas Instruments“ ir „IDEA“ kūrėjų dėka. Tranzistorinis radijas kainavo 50 $, tačiau jų pardavimai nebuvo labai geri. Po poros metų „Sony“ išleido komerciškai sėkmingą analogą. Tačiau būtent „Regency TR-1“ padarė pradžią rokenrolui po atviru dangumi.

2. „Zenith Space Command“ – pirmasis belaidis televizoriaus valdymo pultas

Išleidimo metai: 1956 m.

Pasaulyje pirmasis nuotolinis valdymo pultas priklauso plačiai žinomai „Zenith Radio Corporation“ kompanijai (šiandien „LG Electronics“ dukterinė įmonė). Skirtingai nuo savo pirmtakų, išleistų 1950 ir 1955 m., pultas buvo bevielis ir veikė aukšto dažnio garsu. Paspaudus mygtuką, nedidelis plaktukas stuktelėdavo aliuminio lazdelę įrenginio viduje, tuo pačiu skleisdamas ultragarso signalą. Mygtukai, kaip ir lazdelės, buvo tik keturi: įjungimo / išjungimo, garso reguliavimo, kanalų perjungimo žemyn ir aukštyn. Nuo to, matomai, prasidėjo tingėjimo era.

3. „Lear Jet Stereo-8“ – pirmoji automagnetola

Išleidimo metai: 1965.

Magnetofonas su juostine kasete, kuris šiandien yra anekdotų objektas, amžiams pakeitė muzikos klausymąsi automobilyje. Pirmosios „Lear Jet Stereo-8“ automagnetolos pasirodė „Ford“ automobiliuose, ir tai tapo lemtingu momentu. Vairuotojai nebebuvo priklausomi nuo radijo stočių – dabar kelionės metu galėjo mėgautis mėgstama muzika. Bet ne viskas sekėsi taip sklandžiai: magnetolų juostos buvo trumpalaikės, prastai skambėjo garsas ir užėmė daug vietos. Tad 1970-ųjų pradžioje jos buvo pakeistos į labiau kompaktiškas garso kasetes, o vėliau – ir į kompaktinius diskus.

4. „Polaroid SX-70 Land Camera“ – pirmasis momentinis fotoaparatas

Išleidimo metai: 1972.

Pažvelkite į objektyvą, paspauskite mygtuką ir pamatysite savo nuotrauką. Viskas yra labai paprasta. Kompaktiškas prietaisas – pirmasis fotoaparatas, kuris automatiškai pagamina fotografiją. Jokio laukimo ir mechaninio manipuliavimo nuotraukų gavimo atžvilgiu – fotoaparatas jau paruoštas! Įrenginys tapo toks įspūdingas, kad netgi šiandien skaitmeninės fotografijos eroje daugelis grįžta prie momentinių fotografijų. Ir kaip senais gerais laikais nuotraukas su įsimintinais įvykiais saugo albumuose.

5. „Texas Instruments SR-10“ – pirmasis daugiafunkcinis kompaktinis skaičiuotuvas

Išleidimo metai: 1973.

Viskas pasikeitė 1970-ųjų pradžioje, kai „Texas Instruments“ pristatė pirmąjį kišeninį skaičiuotuvą. 1973 m. pasaulis išvydo „SR-10“ modelį. Tai kompaktiškas skaičiavimo prietaisas, kuris palaikė minusinių reikšmių ir kvadratinių šaknų skaičiavimo funkcijas. Sunku įsivaizduoti, kiek tęstusi matematikos pamokos mokykloje, jei nebūtų šio išradimo.

6. „Sony Walkman TPS-L27“ – pirmasis kasetinis garso grotuvas ir pirmosios pasaulyje lengvos ausinės

Išleidimo metai: 1979.

„Sony Walkman TPS-L2“ grotuvas yra naujos eros pradžia elektronikos pasaulyje. Klasikinio dizaino nešiojamas prietaisas pavergė muzikos mėgėjų širdis visame pasaulyje. Be to, bendrovė pagamino pirmuosius garso grotuvus su dviem ausinių lizdais. Tai padėjo atsikratyti antisocialinio muzikos grotuvo statuso.

7. „Motorola DynaTAC 8000X“ – pirmasis nešiojamas mobilusis telefonas

Išleidimo metai: 1983.

„DynaTAC“, švelniai vadinamas plyta, svėrė daugiau nei kilogramą ir kainavo 3995 dolerius. Užtat dabar buvo įmanoma kalbėti telefonu nepriklausant nuo laidų. „Plyta“ turėjo pakankamai galios visos valandos pokalbiams ir atmintyje galėjo saugoti 30 numerių. Jokio debesies saugyklos nebuvo. Ir vis dėlto, tais laikais aparatas buvo pavydo objektas.

8. „Nintendo Game Boy“ – nešiojamasis žaidimų įrenginys

Išleidimo metai: 1989.

Kompaktiška žaidimų konsolė tuoj pat tapo svajone milijonams vaikų visame pasaulyje. Pirmasis „Game Boy“ turėjo monochrominį ekraną ir kaip korpusas buvo pilkos spalvos. Vėliau pasirodė galingesni ir kompaktiškesni variantai su didesniu ir jau spalvotu ekranu.

9. „Sony DCR-VX1000“ – pirmoji mini DV skaitmeninė vaizdo kamera

Išleidimo metai: 1995.

„Sony DCR-VX1000“ buvo pirmoji vaizdo kamera, filmuojanti mini DV formatu ir leidžianti įrašą perduoti į kompiuterį. Įrenginys kainavo 4000 dolerių. Vaizdo kokybė buvo daug geresnė nei jos pirmtakų. Netrukus pasirodė labiau įperkami modeliai.

10. „M-Systems DiskOnKey“ – pirmasis „flash drive“ atmintukas

Išleidimo metai: 2000.

Jau 20 metų žmonės prognozavo diskelio pabaigą. O piršto didumo laikmenos pasirodymas jam padarė visišką mirties nuosprendį. USB atmintine nuo 8 iki 32 MB buvo paprasta naudotis ir ji nereikalavo jokių įdiegimo tvarkyklių kompiuteryje.„DiskOnKey“ atmintukai, perkeliantys failus iš vieno įrenginio į kitą, atvėrė naują erą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(23)
(0)
(23)

Komentarai (1)