Pavojingas incidentas Rusijoje - laboratorijoje, kurioje yra raupų ir Ebolos virusų mėginių, įvyko sprogimas  ()

Objektas, žinomas „Vektor“, yra viena iš dviejų pasaulyje laboratorijų, kur saugomi raupų viruso pavyzdžiai. Ten taip pat yra ir Ebolos mėginių. Tačiau dujų sprogimas sukėlė gaisrą šioje mokslinėje Rusijos laboratorijoje, praneša šalies valdžios atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sprogimas Kolcovo mieste Novosibirsko regione Sibire įvyko pirmadienį, remontuojant valstybinio virusologijos ir biotechnologijos tyrimų centro (paprastai vadinamo „Vektor“) sanitarinės apžiūros kabinetą penktajame aukšte.

Sovietmečiu čia buvo vykdomi biologinių ginklų tyrimai ir dar ir dabar tai yra vienas iš pagrindinių Rusijos tyrimų centrų.

Vienas darbuotojas patyrė trečio laipsnio nudegimus, sprogimas išdaužė stiklinius pastato langus. Vėliau buvo užgesintas 30 kvadratinių metrų plotą apėmęs gaisras.

Rusijos valdžia tvirtina, kad kambaryje, kuriame įvyko sprogimas, nebuvo jokių biologiškai pavojingų medžiagų ir kad pats pastatas niekaip nebuvo pažeistas.

Nuo Žemės paviršiaus išnaikintų raupų viruso pavyzdžiai šiandien saugomi dviejose vietose Žemėje: laboratorijoje „Vektor“ ir kitoje didelio saugumo laboratorijoje JAV – Ligų kontrolės centre Atlantos mieste.

2004 m. viena laboratorijos darbuotoja mirė komplekse „Vektor“ netyčia įsidūrusi adata, užkrėsta Ebolos virusu.

Senovinė liga

Raupai (lot. variola) – ūmi, labai užkrečiama, dažnai mirtina virusinė liga. Ligos požymiai – aukšta temperatūra, skausmas, ryški intoksikacija, bėrimas, paliekantis odoje duobėtus randus.

Raupus sukelia virusas Poxvirus variolae, virusas matomas net šviesiniu mikroskopu. Tai vienintelė iš stambių infekcinių ligų, kurią PSO iniciatyva pavyko išnaikinti visame pasaulyje – 1977 m. Somalyje užregistruotas paskutinis raupų atvejis.

Manoma, kad iš Rytų į Europą šią ligą atvežė romėnai, ir 165–180 m. Romos imperiją apėmė raupų pandemija, nusinešusi apie 5 milijonus gyvybių. XVI a. ispanų konkistadorų į Naująjį pasaulį atnešti raupai iš esmės sugriovė inkų imperiją (per kelerius metus mirė apie 60–90 procentų inkų populiacijos) bei turėjo įtakos actekų žlugimui.

Su raupais pradėta kovoti, kai 1796 m. Anglijos gydytojas Edwardas Jenneris atrado nuo jų skiepus. Lietuvoje raupų epidemija buvo po Pirmojo pasaulinio karo, paskutinis susirgimas užfiksuotas 1936 m.

1967 m. Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad tais metais nuo ligos mirė 2 milijonai žmonių. 1980 m., po masinės vakcinacijos Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos žemynuose, paskelbta, jog raupai išnaikinti.

Parengta pagal  „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()