Greičiausiai lėktuve net rankų nebenorėsite plauti - vienas tyrimas patvirtino seną įtarimą  ()

Lėktuvai šiais laikais yra pakankamai patogūs. Žinoma, vietos sėdynėse galėtų būti daugiau, tačiau dažnas jau turi ir bevielio interneto prieigą, o tualetai nebekelia neigiamų emocijų. Tiesa, keliaujant vis tiek geriau pasiimti higieninių servetėlių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkai įvertino vandens kokybę pagrindinių šalies oro linijų orlaiviuose. Žinoma, vandens kokybė priklauso ne nuo vieno faktoriaus. Vandens rezervuarai pildomi oro uostuose, o ne konkrečių oro linijų bazėse. Patys lėktuvai taip pat yra labai skirtingi. Naujesni orlaiviai dažniausiai yra švaresni. Tačiau sistemos švara priklauso ir nuo oro linijų dedamų pastangų.

„Alaska Airlines“ ir „Allegiant Air“ gavo geriausią balą už vandens švarą - 3,3 balus iš 5. Kiek mažiau, 3,1 balą surinko „Hawaiian Airlines“. Visos kitos į tyrimą įtrauktos bendrovės nesurinko nei 3, o daugelis nepasiekė ir 2 balų. Mėginiai buvo imami 2012-2019 metais, mokslininkai skirdami balus atsižvelgė į oro linijų dydį. Vandenyje ieškota E. coli ir koliforminių bakterijų, kurios sukelia pavojingas infekcijas. Tyrimo rezultatai neramina mokslininkus - vanduo neatitinka higienos normų ir nėra tinkamas net rankoms plauti.

Įprastai žmonės šio vandens gryno negeria. Į stiklines pilstomas vanduo iš buteliukų. Tačiau iš šio vandens verdami karšti gėrimai, jis naudojamas rankoms plauti. Skrydžių palydovai, beje, žino apie šią problemą ir ne kartą žiniasklaidai teigė, kad patys kavos ar arbatos stengiasi negerti.

Bet ką tokie tyrimo rezultatai reiškia keleiviams? Charlesas Platkinas, vienas iš tyrimo autorių, turi vieną patarimą - negerti jokio vandens iš lėktuvo sistemos. Tai yra, jei norite vandens, gerkite jį iš buteliukų. O kavos ar arbatos atsisakykite - palaukite, kol nusileisite. Taip pat nepamirškite higieninių servetėliu rankoms. Lėktuve žmonės dažnai valgo rankomis, o nuplautos nešvariu vandeniu jos nėra švarios.

Kur kas svarbiau atkreipti oro linijų dėmesį. Šios problemos kyla dėl vandens rezervuaro nešvaros. Šie rezervuarai yra valomi, tačiau akivaizdu, kad oro linijos nenoriai laikosi numatytų švaros intervalų. Tyrimo autoriai netgi siūlo oro linijas dažniau bausti - galbūt jos įsiklausytų į tokį paskatinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()