2018 metais nuo tymų žuvo daugiau nei 140 tūkstančių žmonių  (3)

Labiausiai sergančiųjų tymais daugėja išsivysčiusiose(?) šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, per 2018 metus nuo tymų visame pasaulyje mirė maždaug 142,3 tūkstančiai žmonių, tai yra 30 tūkstančių daugiau, nei 2017 metais. Kaip ir anksčiau, didžioji dalis žuvusiųjų, — vaikai iki 5 metų. Visa ataskaita pateikiama PSO puslapyje.

Tymai — labai užkrečiama ir pavojinga liga: ja sergant, būna aukšta temperatūra, kyla viršutinių kvėpavimo takų ir gleivinių uždegimas, žmogus išberiamas būdingais raudonais taškeliais. Dažnai (ypač — mažesniems vaikams ir silpnesnio imuniteto žmonėms) tymai sukelia komplikacijas, tarp kurių — pneumonija ir encefalitas.

Specifinių vaistų nuo tymų nėra: yra tik gydantys atskirus simptomus, tačiau jie ne visada efektyvūs. Tymų vakcina praktiškai šimtu procentų efektyvi (imunitetas po skiepų susidaro 95 procentams vaikų) ir jų saugumas ne kartą įrodytas. Tačiau lig šiol kai kurie išsivysčiusių šalių gyventojai skiepų atsisako, o trečiojo pasaulio šalių gyventojai jų tiesiog negauti.

„Tai, kad bet kuris vaikas gali mirti nuo ligos, kuriai kelią galima užkirsti paprasčiausiai jį paskiepijus, — netvarka ir kolektyvinė nesėkmė“

PSO generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreysus

Labiausiai nuo tymų kenčia Afrikos gyventojai: PSO vertinimu, per 2018 metus buvo užregistruoti 1,76 milijonai ligos atvejų ir daugiau nei 52 tūkstančiai mirčių.В uo tarpu Europos šalyse per 2018 metus iš maždaug 861 tūkstančio atvejų 200 baigėsi mirtimi.

Kaip ir ankstesniais metais, dauguma žuvusiųjų, — jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai: jiems didesnė komplikacijų tikimybė, o taip pat didesnė — dėl komplikacijų, — vystymosi sutrikimų ir lėtinių susirgimų rizika.

„Tai, kad bet kuris vaikas gali mirti nuo ligos, kuriai kelią galima užkirsti paprasčiausiai jį paskiepijus, — netvarka ir kolektyvinė nesėkmė <…>“, — pareiškė generalinis PSO direktorius Tedros Adhanom Ghebreysus.

Pagal bendrą PSO ir UNICEF vertinimą, šalyse, kur vakcinaciją suteikia valstybė ir kur ji rekomenduojama arba privaloma, pirmuosius būtinus tymų skiepus gauna 86 procentai vaikų, antruosius — vos 70. Organizacijų atstovai taip pat pareiškė, kad kovojant su tymais bendra paskiepytų vaikų dalis visame pasaulyje (tiek išsivysčiusiose, tiek trečiojo pasaulio šalyse) turi būti ~95 procentai.

Tikslūs 2019 metų skaičiai kol kas nežinomi. Visgi, šių metų balandį pranešta, kad susirgimų tymais atvejų — lyginant su atitinkamu 2018 metų periodu — padidėjo 4 kartus, o naujoje PSO ataskaitoje pranešama, kad analogiškas lapkričio mėnesio palyginimas rodo padidėjimą tris kartus.

Kovai su antivakseriais, daugelio valstybių vyriausybės priima įvairius įstatymus, reguliuojančius neskiepytų vaikų ir suaugusiųjų lankymąsi viešosiose vietose. Pavyzdžiui, nuo šio pavasario nepaskiepyti vaikai Italijoje neleidžiami į mokyklas ir vaikų darželius, o visai neseniai Vokietija padarė skiepus nuo tymų privalomais: už įstatymo pažeidimą gresia kelių tūkstančių eurų bauda.


nplus1.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (3)