Skrydis iš Dalaso į Sidnėjų netikėtai virto kelione į Fidžį ir Naująją Zelandiją - kas nutiko?  ()

Skrydis iš Dalaso į Sidnėjų trunka apie 17 valandų. Tai - vienas ilgiausių maršrutų pasaulyje, vykdomas „Qantas“ oro linijų „Airbus A380“ lėktuvu. Tačiau šįkart kelionė į Australiją užtruko dar ilgiau, nes milžiniškam lėktuvui teko neplanuotai tūpti net du kartus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar pastebėjote, kad kiekviename straipsnyje apie aviacinius nesklandumus sengiamės paminėti, jog kelionės lėktuvais yra visiškai saugios? Tai - labai svarbu, nors ir neįtikins tų, kurie bijo skraidyti. Ir ši istorija yra dar vienas gerai apgalvotų procedūrų pavyzdys. Nors dviaukštyje A380 įprastai telpa daugiau nei 500 keleivių (jei oro linijos panorėtų - tai ir daugiau nei 800), vieno keleivio sveikata keičia visų planus.

Po 13 valandų ore A380 netikėtai tūpė Nadyje, Fidžyje. Ir visa tai - dėl sustreikavusios vieno keleivio sveikatos. Nors žmonės tikriausiai ir jautėsi nusivylę, kad nepavyks laiku pasiekti Australijos, niekas nepyko, nes kitą kartą tai gali būti jie. Juk ir jūs norėtumėte, kad dėl jūsų sveikatos ar net gyvybės būtų daroma viskas. Milžiniškas lėktuvas nusileido Fidžyje tam, kad sunegalavusiam keleiviui būtų suteikta reikalinga medicininė pagalba.

Gražuolis milžinas Fidžyje praleido mažiau nei dvi valandas, o tada vėl pakilo link Australijos. Tiesa, jau ne link Sidnėjaus, o link Brisbeno, kuris buvo pora valandų arčiau. Kelionė ir taip buvo labai ilga ir jos tęsti iki neišbandyto ilgio būtų tiesiog neprotinga. Tačiau tada lėktuvas dar kartą neplanuotai pakeitė kursą.

Įprastai kelionė iš Nadžio į Brisbeną trunka apie 3,5 valandas. Vos pakilus teko apskaičiuoti kelionės laiką ir „Qantas“ priėmė sunkų sprendimą - A380 turėjo sukti link Oklando Naujojoje Zelandijoje. Ši atkarpa, kurią A380 įveikė per mažiau nei 3 valandas, buvo paskutinė šio A380 kelionė tą dieną. Keleiviai buvo perlaipinti į kitus lėktuvus ir išvyko į Australiją.

Tikriausiai jau spėjote pagalvoti, kad A380 ėmė trūkti degalų. Iš tikrųjų, jis be vargo būtų pasiekęs ir Brisbeną ar Sidnėjų. Reikalui esant, jis būtų galėjęs pasipildyti degalų Fidžyje. Tačiau įvyko kai kas kito - orlaivio įgulai reikėjo poilsio.

„Qantas“, kaip ir kitos ilgus skrydžius vykdančios oro linijos, turi apribojimus įgulos darbo laikui. Taip, pilotai pamiega 17 valandų trunkančios kelionės metu (žinoma, ne visi vienu metu), o ir skrydžių palydovai nebudi visą laiką. Tačiau tai vis tiek yra darbas ir tiek ilgai dirbti negalima. Į tai žiūrima labai rimtai - juk niekas nenorėtų skristi lėktuvu, kurį pilotuoja pavargęs, mieguistas žmogus.

Žinoma, keleiviams sunku negalvoti tik apie save. Kelionė iki Fidžio truko 13 valandų, tuomet pora valandų ant žemės ir dar beveik 3 valandos iki Oklando, bet net tada jie nebuvo namie. Daugeliui jų teko skristi į Sidnėjų, o nemažai daliai ir dar toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()