Kasdien dėvite kaklaraištį? Mokslininkai surado vieną didelį šio aksesuaro trūkumą  ()

Kaklaraiščiai yra siejami su profesionalumu ir dažniausiai yra privalomas atributas dirbant protinį darbą – ypač jei žmogus užima aukštas pareigas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma – kaip pavyzdžiui milijonierius verslininkas Richardas Bransonas, kuris kostiumą ir kaklaraištį apibūdina kaip atgyvenas – sutinka, kad kaklaraištis iš esmės neturi jokios praktinės naudos, tačiau retas kuris žino, jog šis atributas turi neigiamos įtakos ir sveikatai.

Neseniai Kylio universitetinės ligoninės mokslininkai kaklaraiščio dėvėjimą apibūdino kaip „socialiai priimtiną smaugimą“. Jie atliko tyrimą, kuris buvo publikuojamas leidinyje „New Scientist“, siekdami išsiaiškinti, kaip kaklaraištis veikia kraujo tekėjimą į smegenis. Gauti rezultatai nenudžiugino.

Tyrimo metu 15 kaklaraiščius dėvinčių vyrų ir 15 vyrų, kurie kaklaraiščių nedėvėjo, buvo ištirti magnetinio rezonanso tomografija, kuria norėta pamatuoti jų kraujo tekėjimą į galvą. Mokslininkai išsiaiškino, kad kaklaraiščius dėvinčių vyrų atveju į smegenis sutekėdavo 7,5 proc. mažiau kraujo nei kontrolinės tyrimo dalyvių grupės atveju.

Šių tyrimo dalyvių smegenis pasiekė mažiau kraujo dėl susiaurėjusių miego arterijų, kurios esant kaklaraiščiui kraują stumia tolyn nuo širdies.

Nors 7,5 proc. sumažėjęs tekančio į smegenis kraujo kiekis neatrodo didelis, kad sukeltų žymesnių sveikatos problemų, žmonės, kurie jau turi kitų sveikatos problemų, turėtų būti atsargūs – jeigu žmogus turi aukštą kraujospūdį, yra pensinio amžiaus ar tiesiog rūko, dėl ilgesnio kaklaraiščio dėvėjimo jis gali patirti galvos skausmą, svaigimą ir pykinimą.

Kylio universitetinės ligoninės atliktas tyrimas nėra pirmasis, kurio metu buvo tiriamas kaklaraiščio poveikis sveikatai. Anot kito tyrimo, kuris buvo publikuojamas leidinyje „The British Journal of Ophthalmology“, kaklaraiščio dėvėjimas gali apriboti kraujo tekėjimą į žandikaulio venas bei miego arterijas.

Visa tai gali sukelti kraujo sulaikymą akies sistemoje, dėl ko pakyla akispūdis. Padidėjęs intraokulinis spaudimas yra laikomas rizikos veiksniu susirgti glaukoma ar katarakta, o taip pat, anot tyrimo, gali pabloginti jau egzistuojančią glaukomą.

Negana to, anot Yonsei universiteto mokslininkų atlikto tyrimo, dėvint kaklaraištį padidėja raumenų ir kaulų sistemos traumos tikimybė. Tie, kurie dėvi kaklaraiščius, dažnai pajaučia, kad dėvint šį atributą, sumažėja jų judėjimo galimybės. Dėl šios priežasties padidėja tam tikri raumenys, o šis tempimas ima kauptis viršutinėje kūno trapecijoje – dėl ko padidėja traumų tikimybė.

Tačiau labiau nei padidėjusi tikimybė patirti traumą neramina tai, kad kaklaraiščio dėvėjimas medicinos įstaigose kitiems gali kelti mirtiną pavojų: Teksaso A&M Medicinos sveikatos centro koledžo atliktas tyrimas parodė, kad tarp 42 iš Niujorko ligoninės vyrų gydytojų chirurgų, pusė sugebėjo su savo kaklaraiščiais pasigauti infekciją sukeliančius patogenus.

Anot Eyalo Zimlichmano, Danielio Hendersono ir Orly Tamiro, kurie atliko tyrimą, ligoninėse pasigautos infekcijos sudaro didžiąją dalį ligų, infekcijų ir išlaidų. Šie mokslininkai paskaičiavo, kad dėl šios priežasties kasmet ligoninių stacionaruose nuo infekcijų yra gydomi 440 000 pacientų, o jų gydymo išlaidos sudaro 9,8 milijardus JAV dolerių.

Turint omenyje, kad ligoninėse kilusios infekcijos sukelia labai daug problemų sveikatos sistemoms, patogenus nešiojantys kaklaraiščiai tampa tik dar viena problema sveikatos priežiūrai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()