Šis Pablo Picasso paveikslas slepia įdomią detalę - ar įžiūrėsite jame pasislėpusį moters veidą?  (1)

Pablo Picasso - labai garsus ispanų menininkas, geriausiai žinomas dėl savo tapybos, tačiau taip pat kūręs skulptūras, keramiką, scenų dizainą teatrui. 1881-1973 metais gyvenęs Picasso savo talentus demonstravo dar ankstyvoje jaunystėje, tačiau pripažinimo sulaukė ne iš karto. Tiesą sakant, jaunystėje jis kentė ir vargą, kurį galima pamatyti ir kai kuriuose Picasso paveiksluose. Pavyzdžiui, „Senas gitaristas“ iš menininko mėlynojo periodo slepia labai įdomią, bet iškalbingą detalę - tik įsižiūrėkite į jo kaklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pablo Picasso kartu su draugu Carlosu Casagemasu būdami visai jauni persikėlė į Paryžių, kuriame menininkų judėjimas 20 amžiaus pradžioje buvo pats ryškiausias. Casagemasas irgi buvo menininkas. Jautrios sielos žmogus palūžo po nelaimingos meilės istorijos ir nusižudė. Tai prislėgė ir Picasso, kuris tuo metu kentėjo ir nuo didelio skurdo.

Picasso depresija mene vadinama mėlynuoju periodu - tuo metu menininkas tapė monochromatiškus paveikslus, kuriuose dominavo mėlyna spalva. Jų subjektais dažnai tapdavo nelaimingi ir visuomenės atstumti žmonės. Ir „Senas gitaristas“, tapytas 1903-1904 metais atrodo būtent taip - nelaimingas, palūžęs, pasidavęs.

„Senas gitaristas“ buvo nutapytas labai teatriškai. Stebėtojui gali atrodyti, kad žmogus miršta, tačiau laikosi įsikibęs paskutinės vilties - meno. Gitaros svarba šiam žmogui pabrėžiama ir spalvomis - tai yra vienintelis ryškus nemėlynas daiktas visame paveiksle. Menotyrininkai sutinka, kad paveikslo nuotaiką ir kompoziciją padiktavo paties Picasso situacija - ir jis tuo metu laikėsi vienintelio dalyko, kurį turėjo - meno.

 

Tačiau Picasso skurdą pabrėžia ne tik pats paveikslas ir jo meninė reikšmė. Picasso tuo metu buvo toks neturtingas, kad tiesiog neturėjo ant ko tapyti.

Du atskiri tyrimai parodė, kad po „Senu gitaristu“ yra dar du paveikslai. Juose figūruoja moterys, viename yra ir karvė su veršiuku. Tiesą sakant, vienos moters veidas vis dar matomas ant subjekto kaklo. Pasistengus galima įžiūrėti jos akis, lūpas, plaukus ir ausis.

Picasso kaip ir nemažai menininkų naujus paveikslus tapė ant senųjų. Galbūt jų nepavyko parduoti, o galbūt jis tiesiog neatrodė vertas būti Picasso darbų kolekcijoje. Dažniausiai paslėptus paveikslus mokslininkai suranda pasitelkę rentgeno spindulius. Šįkart irgi buvo naudojami tokie metodai, tačiau moters siluetas matomas ir plika akimi. Ir tai šiam paveikslui suteikia dar daugiau įdomumo ir unikalumo.

„Senas gitaristas“ yra saugomas Meno institute Čikagoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: