2020 m. rudens ekonominė prognozė: priežastys, trukdančios atsigauti ekonomikai, ir kada ateis šviesesnis rytojus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Myslius 2020-11-09 15:09
Va ka rinkos mano apie ekonomikos kritimus siandien 15m zvakes
Audrius 2020-11-10 09:39
"Prognozuojama, kad euro zonoje infliacija, apskaičiuojama pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), 2020 m. vidutiniškai sieks 0,3 proc. Naftos kainoms stabilizuojantis, 2021 m. ji didės iki 1,1 proc., o 2022 m. – iki 1,3 proc. Numatoma, kad ES infliacija sudarys 0,7 % 2020 m., 1,3 % 2021 m. ir 1,5 % 2022 m." Taip, ponai ir ponios, jei infliacija matuosime ziuredami i junk food'a, youtube, netflix ir pastikini shlamsta is Kinijos, tada istikruju turesim savo 0,3%. Jeigu paziuretumem i dalykus, kurie istikruju svarbus ir ir kuriu visi nori (NT turtas, akcijos, obligacijos etc.) tada matysim kad infliacija yra bent 20% per metus. Pries desimt metu, 50k USD per metus US T-bill kainavo 1M USD, dabar toks pats T-bill kainuoja 10M USD.
immortallt 2020-11-10 10:26
Infliacija skaičiuojama pagal tai ką žmonės vartoja. Tu akcijas nešioji, kad šilčiau būtų? Kūreni? Valgai? NT sudaro ženklią dalį išlaidų, bet ne visas. Man asmeniškiau įdomiau BVP defliatorius, apima jis daugiau. Dar pradėk kaip po euro įvedimo ieškoti, kaip kokia nors registrų centro ar viešos paslaugos bibliotekos paslauga kaina 1 litą, o dabar kainuoja 1 eurą, ir skiesti, kaip buvo prieš lito, taip dabar prie euro. Jei žiūrėti bazinius maisto produktus, kas turėtų būti mitybos pagrindas, transportas, dalis rūbų, kainos išliko stabilios. Batų kainos +- augo, nors nekokybiškų tai mažėjo (asmeniškai neperku). Energetinės sąnaudos bendrai - plius minus stabilios. O akcijų ir obligacijų turbūt 95% nėra matę, na tik per antrą pensijų pakopą. Tik šiaip akcijų ar obligacijų brangimas nėra infliacija, čia tarp kitko, nes tai nėra vartojimo prekė, tai yra investicija, kuri niekaip nesisieja su infliacija.
Myslius 2020-11-10 12:30
https://greensboroobserver.files.wordpr ... onship.gif https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 29.svg.png Taip visada buvo ir bus. Kai infliacijos nera, tai investicijos sauna i virsu. Ekonominiai gelbejimo planai paleidzia pinigus i rinka, kurie visu pirma pasiekia akcijas, nes centriniai bankai supirkineja niekam verta slamsta (valstybines obligacijas ir kitus vienetus, taip obligacijos dabar yra vertos 0, zmoniu pencijas sugraus infliacija, nors pinigai ir sukista i invesicijas), o pinigai patenka pas bankus, kurie kisa i akcijas. Kai infliacija didele, tai investicijos visai neauga, jas grauzia infliacija, nors kaina ir nekrenta, pirkimo galia mazeja (1950-1980). Kai infliacija ir palukanos pradeda mazeti, pradeda augti akcijos (1980-2020). Pinigu spausdinimas ir skolu didinimas dabar - lems inflacijos kilima veliau, palukanu normu didejima ir investiciju stagnacija. Palukanu normos seka infliacijos grafika, investiciju graza yra atvirksciai proporcingas grafikas. Nesijaudink, ateis momentas kai infliacija bus didesne nei investiciju graza, nors investicijos ir nekris, po 20? 40 metu gal. gal greiciau, bet siaip tai siuo metu investuot nera geras metas, pamazu baigsis geri laikai. Baigsis arba investiciju kainu korekcija zemyn, arba infliacijos augimu, arba abiems. Greiciausiai abiems. Jei nebus kainu korekcijos zemyn tai ateityje bus tokia infliacija kas spiegsit, didesne nei kada nors apskritai buvo. Praeitas zemas palukanu normu ciklas 1930 metais bent jau uzsibaige akciju korekcija zemyn.
Audrius 2020-11-10 13:38
Matau, tamsta po tiek metu nei kiek nepasikeites-ka is dalies net gerbiu. Kas liecia infliacija, taip, kaip visada puikiai apibudinai oficialia linija. Ir is principo kaip pavadinsi taip nepagadinsi, bet bent jau man (ir visiems atsakingai ziurintiems i savo financus) infliacija reiskia ne kazkoki biurokratu surasyta prekiu ir paslaugu krepseli, o bendra pinigu nuvertejimo greiti. Kai taip ziuri, tada labai aiskiai matosi, kad viso limituoto (ang. scarce) turto verte paskutinius 10 kyla vidutiniskai po 15-20% per metus. Nesvarbu ar tai NT, ar meno kuriniai, ar klasikines masinos, premium laikrodziai, akcijos, ir t.t. Tiesiog, vis didesne kruva pinigu (zvieziai centriniu banku isleistu) vaikosi limituota kieki investiciju. Manau toks infliacijos supratimas padeda lengviau susidelioti prioritetus.