„Kiek mikrolustų telpa ant adatos smaigalio“. Iš kur atsirado ši sąmokslo teorija?  (24)

Sąmokslo teorija apie žmonių mikročipavimą vakcina nuo kovido – viena iš gyvybingiausių, nepaisant viso jos fantastiškumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jai plisti padeda ne tik Nikita Michalkovas, bet netgi ironiški pasisakymai apie vakciną socialiniuose tinkluose, maždaug „na, viskas, čipavausi: jaučiu nenugalimą potraukį pirkti Microsoft produktus ir skleisti 5G“. Mitus apie vakcinas ne vienerius metus noriai platino visokiausios antivakserių grupės visame pasaulyje, ir tai, be viso kito, sukėlė, atrodytų, kontroliuojamos ligos – tymų – sugrįžimą.

Kovo mėnesį JAV atliktos apklausos rodo, kad 42% respondentų tiki viena ar kita sąmokslo teorija apie COVID-19. Pavyzdžiui, Surgo Ventures atlikta apklausa atskleidė, kad 16% skiepytis galinčių amerikiečių yra užkietėję skeptikai ir antivakseriai, o dar 7% – tiesiog „nepasitiki sistema“. Rusijoje situacija ne geresnė: balandį atliktoje VCIOM ir ANO „Nacionaliniai prioritetai“ apklausoje, 39% rusų pareiškė, kad nesiskiepys, 28% pareiškė iš principo nepasitikintys vakcinomis nuo koronaviruso. O kas dešimtas (!) respondentas vis dar vadina pandemiją apgaule.

Tos pačios Surgo apklausos duomenimis, vienas iš 14 respondentų tiki, kad kartu su vakcina į organizmą patenka ir kažkoks sekimo mikrolustas. O iš tūkstančiui amerikiečių Axios/Ipsos pateiktą klausimą, ar vakcinoje yra mikrolustų, kas ketvirtas atsakė nežinąs.

PSO dabar vakcinacijos skepticizmą (vaccine hesitancy) vadina viena iš svarbiausių grėsmių pasaulinei sveikatos apsaugai, ir maskviečiai tai jau pajuto savo kailiu: naujo štamo plitimas sukėlė (kol kas laikiną) apribojimų sustiprinimą. Bet visgi, iš kokio kelmo išdygo šis čipavimo mitas? Šį klausimą aiškintis ėmėsi Reveal ir The Verge žurnalistai.

 

Joan Donovan, melagienų ir dezinformacijos tyrėja iš Shorensteino žiniasklaidos ir valstybinės politikos tyrimo centro Harvarde, mano, kad šios sąmokslo teorijos šimto procentų tikslumu dar niekas neišsiaiškino, tačiau ji turi duomenų, kurie galėtų praversti šio klausimo tyrėjams. Gali būti, kad teorija gimė 2020 metų kovo 18 dieną (priminsime, kad PSO apie pandemiją paskelbė kovo 12 dieną), kuomet Billas Gatesas, kurio fondas kovai su koronavirusu paskyrė $1,75 mlrd., nusprendė atsakyti į Reddit vartotojų klausimus (taip pat ir apie koronavirusą). Be viso kito, jis prognozavo, kad kada nors visi žmonės turės skaitmeninius pasus, kuriuose bus saugomi ir duomenys apie žmogaus sveikatą. Jis minėjo ne mikrolustą, o elektroninį vakcinacijos sertifikatą, kurį žmonės galėtų parodyti kontrolės organams.

Jau kitą dieną viena Švedijos svetainė, iškalbingu pavadinimu Biohackinfo.com, Gateso žodžius ganėtinai laisvai interpretavo. Vienas iš svetainės administratorių, biohakeris, pseudonimu CyphR, nusprendė, kad jau atėjo žmonėms implantuojamų mikrolustų ateitis (ir labai tuo apsidžiaugė). „Netikėtai lustai tapo ne šiaip meinstrymu, o tikra būtinybe“, – rašė jis laiške Reveal žurnalistams. Biohakeriai susiejo Gateso pasisakymą su įvairiais milijardieriaus fondo palaikomais tyrimų projektais. Pavyzdžiui, su 2019-ųjų gruodį tyrusiu galimybę ant kūno išdėlioti „kvantinius taškus“: nukreipus išmaniojo telefono kamerą į vietą su „tatuiruote“, būtų matoma žmogaus vakcinavimo istorija.

 

CyphR pripažino, kad paskui jo kolegos sufantazavo, kad Gateso idėją įgyvendinti geriausia būtų implantuojamu mikrolustu. Jie sukūrė memą ir – gan sėkmingai – pasistengė jį išpopuliarinti. „Kaip biohakingo šalininkai, tuo ir turime užsiimti. Pasisakome už biohakingo praktikų taikymą visur, kur tik įmanoma, net jei tai sukūrimas memo iš to, ką norėtume regėti ateityje“, – pakomentavo CyphR.

Praėjus kelioms dienoms nuo straipsnio „Billas Gatesas su koronavirusu kovoja implantuojamais mikrolustais“ publikavimo, baptistų pastorius iš Jacksonville'io (Florida) Adamas Fanninas vėliau virusiniu tapusiame Youtube filmuke biohakerių fantaziją pavertė bibline pranašyste (apie kurią neva kalbama dar Apreiškime Jonui): „tai ne šiaip implantuojama identifikacijos sistema, tai tikriausias Žvėries garbinimas“. Billą Gatesą ne itin mėgstantis pastorius dar pareiškė, kad milijardierius filantropas savo veiksmais stengiasi sumažinti planetos gyventojų skaičių, na, ir tuo pačiu pažymėti norinčiuosius „Žvėries atspaudu“. Savo video jis pavadino „Bill Gates: vakcinacija implantuojamais mikrolustais kovai su koronavirusu“, ir jis greitai surinko 1,6 mln. peržiūrų – daugiau, nei ankstesni pastoriaus video.

Tiesą sakant, ant biohakerių sukeltos bangos iškilo ne tik Fanninas. Leidinys Religion Dispatches pateikia kelis šia tema išleistų vaizdo klipų pavyzdžius, tarp kurių ir daugiau nei 1,5 mln. peržiūrų sulaukęs (ir jau pašalintas iš platformos) Ricko Wileso sukurtas TruNews vaizdo klipas, kuris, kaip pažymi leidinys, „seniai garsėja antisemitiškomis, rasistinėmis ir homofobinėmis pažiūromis“. Visgi, regis, būtent pastorius Fanninas biohakerių memą papildė nedideliu, tačiau, panašu, gan pastebimu vakcinos niuansu – ir tapo visuotinės antivakserinės isterijos katalizatoriumi. Prie jos YouTube prisijungė visokiausi komikai ir preperiai (išgyventojai), tokios popžvaigždės, kaip M. I. A., Kanye West ir netgi į konspirologiją linkę TikToko zumeriai.

 

2020 metų balandžio 13 dieną buvęs D. Trumpo patarėjas Rogeris Stone'as (įdomi detalė: 2019 metų lapkritį Stone'as buvo pripažintas kaltu dėl melagingo liudijimo, kliudymo teisingumui ir kito liudininko skatinimo duoti melagingus parodymus – ir buvo nuteistas 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausme, tačiau Trumpas paskelbė jam malonę) de fakto tapo šios melagienos superplatintoju. Jis pasirodė aktoriaus ir televizijos laidų vedėjo Joe Piscopo radijo laidoje, kur pareiškė:

Ar Billas Gatesas kaip nors prisidėjo prie šio viruso sukūrimo ir išplatinimo – reikia aptarti. Tačiau jis ir kiti globalistai tikrai naudoja virusą visuotiniam žmonių vakcinavimui ir mikročipavimui.

Tą pačiq dioeną šią istoriją tokie tabloidai, kaip The New York Post „legitimizavo“. Straipsnis su antrašte „Roger Stone: gali būti, kad Billas Gatesas sukūrė koronavirusą, kad sučipuotų žmones“, o drauge ir pastoriaus Fannino video smarkiai išplatino Facebook vartotojai. Melas plito ir mutavo. Fanninas lig šiol tvirtina, kad Billas Gatesas – „įsikūnijęs blogis“, ir vengia vakcinuotis. Stone'o manymu, „mikročipavimo, siekiant išsiaiškinti, kas pasiskiepijo, o kas – ne, nėra labiau beprotiška, nei skiepų paso išdavimas“. Įdomu, kad dar balandį, Reveal ir The Verge žurnalistų duomenimis, konspirologijos bangą sukėlęs Fannino filmukas buvo YouTube svetainėje (jis surinko beveik 2 mln. peržiūrų). Praėjus kelioms dienoms nuo žurnalistų užklausos, platforma pašalino jį, paaiškinusi tai medicininės informacijos platinimo taisyklių pažeidimu.

 

Socialiniai tinklai per šią pandemiją pademonstravo gebėjimą paversti bet kokias naujienas ir gandus nesibaigiančiu dezinformacijos srautu – ne atsitiktinai netgi PSO naudoja terminą „infodemija“. Nusiuntę užklausas stambiausioms platformoms, Reveal ir The Verge žurnalistai gavo tokius atsakymus:

Facebook ir Instagram iki 2021-ųjų gegužės pašalino 16 mln. įrašų, pažeidžiančių informacijos apie COVID-19 ir vakcinas platinimo politiką, o taip pat „užklijavo“ ženkliukus su perspėjimu ant 167 mln. įrašų, kuriuos platformos faktų tikrintojai įvertino kaip melagingus ar abejotinus. YouTube paskelbė pašalinęs 900 tūkstančių klaidinančių vaizdo įrašų (iš jų ~30 tūkstančių – apie vakcinas). Be to, platforma atvirai įspėja apie filmukų, kuriuose kalbama apie mikročipavimą su vakcina, uždraudimą. TikTok irgi mini savo taikomą dezinformacijos medicinos tema, įskaitant ir skiepus, draudimo politiką. Tačiau, kaip rodo Center for Countering Digital Hate (Londonas, Vašingtonas) atliktas tyrimas, platformos su visais DI algoritmais ir faktų tikrintojais nesureaguoja į maždaug 95% pranešimų apie melagienas.

2021 metų sausį (praėjus beveik metams nuo pandemijos pradžios) Baltieji rūmai pateikė federalinį reagavimo į COVID-19 planą, į kurį įtraukta „greito dezinformacijos atpažinimo veikla“. Reveal ir The Verge žurnalistai ne vieną kartą siuntė užklausas CDC (JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrams) apie tai, kokių konkrečių veiksmų buvo imtasi, tačiau atsakymų negavo. Visuomenės sveikatos ekspertas ir vienas iš didžiausios pasaulyje dezinformacijos apie vakcinas sekimo sistemos (Project VCTR, ja naudojasi daugiau, nei 450 organizacijų) įkūrėjų Joe Smysser, papasakojo žurnalistams, kad CDC tik neseniai pradėjo kurti tokią monitoringo sistemą: tai buvo susieję su ankstesnės administracijos perdėtu duomenų apie vakciną politizavimu.

 

Dezinformacijos medicinos tema sekimas – palyginti nauja ir aiškiai nepakankamai finansuojama visuomenės sveikatos apsaugos sritis, teigiama Reveal ir The Verge. Pasak Smysserio, iš viso finansų srauto, pasaulyje skirto vakcinos nuo kovido kūrimui, gamybai ir platinimui, kovos su melagienomis programoms skirta mažiau nei 0,5%. Nekomercinis CDC fondas neseniai paskelbė paraiškų kovai su dezinformacija socialiniuose tinkluose rinkimą, 3–4 laimėję projektai turėtų gauti po $2 mln. Kol kas federalinį atsaką į visas melagienas žurnalistai vadina vangiais: remiantis Surgo prognoze, iki 2022 metų balandžio bus vakcinuoti 58% amerikiečių (iš jų 74% suaugusiųjų).


republic.ru

(2)
(11)
(-9)

Komentarai (24)