Viljamo Džeimso Sidiso iškilimas ir nuopolis: nuo protingiausio žmogaus iki visuomenės atstumtojo – IQ rezultatas buvo didesnis nei Einšteino (Foto, Video)  (1)

Kai kurie mano, kad technikos genijaus Elono Musko IQ yra maždaug 150 taškų. Tuo tarpu didžiųjų mokslininkų, tokių kaip Albertas Einšteinas ir Stephenas Hawkingas, IQ yra maždaug 160 taškų. Tačiau visi minėti žmonės nė iš tolo neprilygtų Viljamui Džeimsui Sidisui, kurio IQ kai kuriais skaičiavimais galėjo būti nuo 210 iki 250 taškų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intelekto koeficientas (IQ) yra prieštaringa, bet plačiai naudojama priemonė bet kurio žmogaus intelektui įvertinti. Jį galima išmatuoti naudojant bet kurį iš kelių testų, skirtų samprotavimo ir problemų sprendimo įgūdžiams įvertinti. Testai paprastai peržiūrimi kas kelerius metus, kad būtų išlaikytas 100 balų vidurkis.

Dabar jums gali kilti klausimas, ar Viljamas Džeimsas Sidisas (William James Sidis) buvo toks protingas, jei jo vardas nėra žinomas, kaip Alberto Einšteino (Albert Einstein) ar Stiveno Hokingo (Stephens Hawking)? Kodėl dauguma nėra apie jį girdėję? Atsakymas į šį klausimą slypi gana neįprastame jo gyvenime.

Negirdėtas Viljamo Džeimso Sidiso gyvenimas

Sidisas gimė 1898 m. balandžio 1 d. Niujorke rusų imigrantų šeimoje. Būdamas vos 18 mėn. amžiaus jis lengvai skaitė laikraštį. Jo tėvai taip pat nebuvo paprasti žmonės: motina Sarah Mandelbaum Sidis buvo gydytoja, įgijusi išsilavinimą BUSM (Bostono universiteto medicinos mokykloje), o tėvas Borisas Sidisas buvo žinomas psichologas, įnešęs nemažą indėlį psichopatologijos srityje.

Sidiso biografijoje „The Prodigy“ autorė Amy Wallace atskleidžia, kad jo tėvai buvo labai veržlūs, nes labai norėjo, kad jis siektų žinių. Jo motina išleido didžiules pinigų sumas knygoms, žemėlapiams ir kitai medžiagai, kad paskatintų jo mokymąsi. Tuo tarpu Borisas Sidisas norėjo duoti savo sūnui tobulus įrankius, kad galėtų formuoti jo mąstymo gebėjimus. Jis netgi nuo mažens vesdavo diskusijas su sūnumi apie psichologiją ir įvairius kitus pažangius dalykus. Tačiau mažasis Sidisas nebuvo patenkintas tokiu ypatingu savo tėvų elgesiu.

 

Kai Sidisui sukako aštuoneri, jis galėjo kalbėti aštuoniomis kalbomis, įskaitant graikų, anglų ir rusų. Vėliau jis taip pat sukūrė savo kalbą, kurią pavadino „Vendergood“. Devynerių metų jis buvo priimtas į Harvardo universitetą, tačiau su sąlyga, kad oficialiai mokslus pradės sukakus 11 metų. Taigi likusius dvejus metus Sidisas studijavo matematiką Tuftso universitete, kur, kaip pranešama, praleido laiką taisydamas klaidas vadovėliuose ir nagrinėdamas Alberto Einšteino reliatyvumo teoriją.

Nors šiandien nėra jokių išlikusių rezultatų kortelių ar bandymų ataskaitų apie jo intelektą, atsižvelgiant į Sidiso amžių ir akademinį talentą, kai kurie mano, kad jo IQ balas galėjo būti 50–100 taškų didesnis nei Einšteino ar Hokingo.

1909 m. 11-metis Viljamas Džeimsas Sidisas tapo jauniausiu žmogumi, studijavusiu Harvarde. Jis buvo laikomas ryškiausiu iš Harvardo vunderkindų grupės, kurią sudarė Norbertas Wieneris, laikomas kibernetikos tėvu, ir kompozitorius Rogeris Sessionsas. Tais pačiais metais Sidisas Harvardo matematikos klube skaitė pranešimą apie keturmačius kūnus. Jo supratimas apie sudėtingą temą sulaukė įvairių ekspertų dėmesio.

 

Klausydamasis Sidiso, amerikiečių fizikas Danielis F. Comstockas, tuo metu buvęs MIT profesorius, pasakė: „Prognozuoju, kad jaunasis Sidisas bus puikus astronomijos matematikas, to mokslo lyderis ateityje“.

Kaip intelektas tapo Sidiso prakeiksmu?

Deja, Comstocko prognozės nepasitvirtino. Apžvelgiant metus, kuriuos Sidisas praleido Harvarde, jo biografija atskleidžia, kad Sidisas sunkiai galėjo gyventi įprastą gyvenimą. Kiti Harvardo studentai iš jo dažnai tyčiojosi, be to, jis jautėsi sutrikęs dėl nepageidaujamo žiniasklaidos dėmesio.

Pasak Amy Wallace: „Harvarde jis buvo pajuokos objektas, viskas, ko jis norėjo, tai būti atokiau nuo akademinės bendruomenės ir būti nuolatiniu dirbančiu žmogumi.“ Baigęs Harvardo universitetą, būdamas 16 metų, Sidisas vienam jį persekiojusiam žurnalistui pasakė: „Aš noriu gyventi tobulą gyvenimą. Vienintelis būdas gyventi tobulą gyvenimą yra gyventi jį nuošalyje. Aš visada nekenčiau minios.“

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Baigęs Harvardą, būdamas 16 metų, Sidisas išvyko į Raiso universitetą (Rice university) dirbti matematikos profesoriaus asistentu. Metus dėstė bakalauro studentams, taip pat parašė knygą apie Euklido geometriją.

Tačiau netrukus Sidisui atsibodo jo katedra ir nepagarbus kai kurių studentų elgesys su juo, todėl paliko Raiso universitetą ir grįžo į Harvardą studijuoti teisės. Sidisas beveik trejus metus studijavo teisę, tačiau 1919 m. dėl nežinomų priežasčių metė mokslus.

Tais pačiais metais Sidisas buvo suimtas už dalyvavimą komunistų vadovaujamame antikariniame mitinge. Kadangi žiniasklaidoje jis turėjo įžymybės statusą, jo areštas tuo metu pateko į kelių laikraščių antraštes. Sidisas teismo posėdyje gynėsi, bet buvo nuteistas kalėti 18 mėnesių – šešiems mėnesiams už riaušes ir metams už pareigūno užpuolimą. Tačiau su Sidiso tėvų pagalba, jam bausmę kalėjime leista iškeisti į gydymąsi tėvo sanatorijoje su galimybe dirbti MIT.

 

1921 m. Sidisas buvo paleistas iš savo tėvo sanatorijos ir likusį savo gyvenimą nugyveno dingęs iš viešumos. Jis išsižadėjo savo matematikos žinių ir pradėjo dirbti buhalteriu, dažnai naudodamasis slapyvardžiu ir kaskart keisdamas darbą bei miestą, kai kas nors jį atpažindavo.

Ir jis rašė knygas – kai kurias savo vardu, kitas – įvairiais slapyvardžiais. Jis parašė 1200 puslapių JAV istoriją ir knygą apie tramvajų pervežimo bilietus. 1925 m. jis išleido nuostabią knygą apie kosmologiją, kurioje numatė juodąsias skyles – 14 metų anksčiau nei Čandrasekhara.

Jis nuolat keitė savo darbus ir vardą, nes nenorėjo būti identifikuojamas kaip „vunderkindas Viljamas Sidisas“. Jis praleido laiką rašydamas knygas, rinkdamas tramvajų pervežimo bilietus ir net dirbdamas nekvalifikuotus darbus, kurie gali būti laikomi labai žemais tokiam aukšto intelekto asmeniui kaip jis.

1925 m. Sidisas parašė „The Animate and the Inanimate“ – knygą, kurioje aptarė savo mintis apie kosmologiją ir galimą antrojo termodinamikos dėsnio grįžtamumą. Po dešimties metų, 1935 m., jis išleido kitą knygą pavadinimu „Tribes and the States“ (netikru Johno W. Shattucko vardu), kurioje buvo aprašyti įvairūs Amerikos indėnų istorijos aspektai. Jis taip pat išrado amžinojo kalendoriaus tipą, kuris buvo specialiai sukurtas ieškoti keliamųjų metų.

 

Sidisas sugebėjo gyventi be žinomumo iki 1937 m., kai žurnale „The New Yorker“ paskelbtas straipsnis apie tai, kas atsitiko su „berniuku genijumi“, vėl jį iškėlė į dėmesio centrą. Nepatenkintas straipsnio turiniu Viljamas Sidisas apkaltino žurnalą „The New Yorker“ šmeižtu ir jo privatumo pažeidimu bei iškėlė leidiniui ieškinį. Jis laimėjo šmeižto bylą 1944 m., tačiau tais pačiais metais mirė nuo hemoragijos (kraujo išsiliejimo į smegenis).

Intelektas yra tik vienas iš daugelio buvimo žmogumi aspektų. Viljamo Sidiso kelionė taip pat rodo, kad žmogaus gyvenime yra tiek daug skirtingų elementų, kad vien intelektas ne visada gali garantuoti visavertį gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(0)
(87)

Komentarai (1)