Netikras Paryžiaus miestas - kaip I-ojo pasaulino karo metais buvo pastatytas šis miestas, apie kurį nežinojo net patys prancūzai, ir kam to prireikė?  ()

1918 m. sausio pabaigoje vokiečių lėktuvai ant Paryžiaus numetė apie 600 kilogramų sprogmenų – žuvo 26 paryžiečiai ir dar beveik 200 buvo sužeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, prancūzai žinojo, kad vokiečiai negali atsispirti šviesų miesto puolimui. Taigi DCA oro gynybos grupė (pranc. Défense Contre Avions) sugalvojo puikų planą.

Norėdami apgauti vokiečių bombonešius, prancūzai nusprendė pastatyti netikrą miestą. Šis miestas buvo įsikūręs šiauriniame Paryžiaus pakraštyje: jame išklotos netikros gatvės, išvedžiota elektra, pastatytos statinių kopijos – net ir garsiosios Gare du Nord viešosios transporto stoties kopija.

„Tai nepaprasta istorija, apie kurią net paryžiečiai žinojo labai mažai“, – „The Telegraph“ sakė žymus prancūzų istorikas profesorius Jeanas-Claude'as Delarue. „Planas buvo laikomas paslaptyje dėl akivaizdžių priežasčių, tačiau tai rodo, kaip rimtai kariniai planuotojai jau žiūrėjo į naują bombardavimo iš oro grėsmę.

Netikras miestas buvo pastatytas 1918 m., kai karas ėjo į pabaigą ir niekada neturėjo galimybės būti išbandytas, tačiau tai neatima jo dizaino grožio. Visų pirma, jis buvo pastatytas vietovėje aplink priemiestinį Maisons-Laffitte miestelį prie Senos upės, netoli tos vietos, kur iš tikrųjų buvo tikroji sostinė.

Garsios Paryžiaus sritys, kuriose stovi Triumfo arka ir Operos teatras bei pramoniniai priemiesčiai, tokie kaip Saint-Denis ir Aubervilliers, buvo atkurti beveik iki tobulumo naudojant medinius pastatus su detalėmis, imituojančiomis nešvarius stiklinius gamyklų stogus.

 

Bene svarbiausia šio projekto dalis buvo Paryžiaus šviesų atkūrimas. Juk ne be priežasties jis vadinamas šviesų miestu.

Už procesą atsakingas žmogus buvo elektros inžinierius Fernand Jacopozzi, kuris puikiai susidorojo su užduotimi. Baltos, geltonos ir raudonos lempos sukūrė naktį važiuojančių automobilių įspūdį. Visgi, nėra žinoma, ar Eifelio bokštas, pastatytas 1887 m., taip pat buvo atkurtas netikrame mieste.

Taigi, kas nutiko šiam miestui pasibaigus karui? Jis buvo greitai dekonstruotas ir gaila dėl to, nes šiandien jis būtų tapęs puikia turistų traukos vieta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()