Kaip keitėsi nepriklausomų lietuvių kūrėjų pajamos 2021-aisiais? Nuo uždirbančių tūkstančius, iki tų, kurie žmonėms jau pabodo - ryškėja ir nauja tendencija  ()

Sutelktinis finansavimas tampa vis labiau mėgstama nepriklausomų kūrėjų Lietuvoje uždarbio forma. Keli kūrėjai Lietuvoje, Skirmantas Malinauskas bei „Laisvės TV“ su Andriumi Tapinu priešakyje, geba surinkti net ir penkiaženkles sumas. Visgi kaip parodė komunikacijos agentūros „more“ atliktas tyrimas, išlaikyti rėmėjus „Patreon“ ar „Contribee“ platformose darosi sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nei praėjusiais metais, Skirmantas Malinauskas šiemet Lietuvoje yra pirmas ne tik pagal surenkamą paramą, bet ir pagal rėmėjų skaičių. Jam tai daug džiaugsmo tikriausiai neneša, kadangi per kiek daugiau nei metus tyrimais video formatu besidalinantis specialistas prarado 226 rėmėjus ir daugiau kaip 1500 eurų mėnesinių pajamų. Kaip pastebi agentūros „more“ vadovas Erik Murin, taip nutiko todėl, kad žavesys nauju kūrėju pamažu blėsta:

„Praėjusiais metais S. Malinauskas dar buvo gan šviežias veidas „YouTube“ platformoje, o jo konfliktas su Arūnu Pukeliu-Šviniumi įkvepė žmones paremti vienišą kūrėją, kovojantį prieš didelį ir galingą nusikalstamojo pasaulio atstovą. Dabar šis tyrimas iš S. Malinausko pusės atrodo pasibaigęs, o kūrėjo naujasis turinys rėmėjams galimai neatrodo toks aktualus, todėl mažėja ir parama. Problema, kad ir pačiam S. Malinauskui sugalvoti naują turinį, kuris būtų įdomus, ko gero, yra problematiška, todėl sunku pasakyti, ką jis darys toliau.“

Antrojoje vietoje pagal rėmėjų skaičių vis dar esanti „Laisvės TV“ su Andriumi Tapinu pagal savo paramą krenta jau kurį laiką, tačiau tai galima paaiškinti organizacijos dydžiu. Prieš kelerius metus „Laisvės TV“ buvo visiškai naujas konceptas ir tai buvo nedidėlė kelių žmonių iniciatyva. Dabar tai yra pilnavertė televizija su didžiuliais rėmėjais, todėl natūralu, kad ir žmonių poreikis remti tokias organizacijas mažėja.

 

Savo augančias pozicijas išlaiko apžvalgininkas bei karybos ekspertas Audrius Bačiulis su Algiu Ramanausku, kuriantys tinklalaides apie karybą ir politiką, o labiausiai augęs „Patreon“ ir „Contribee“ kanalas Lietuvoje šiemet yra „Basketnews.lt“ – tai aiškiai rodo, kad Lietuvoje krepšinis vis dar yra labai mėgstamas.

Per metus beveik dvigubai išaugo ir humoristo Dominyko Klajumo kanalas, kuriame kuriamas, paties kūrėjo žodžiais, „edukacinis turinys su humoro cinkele“, o toliau vėl matomas A. Ramanausko vardas, tačiau šeštojoje vietoje šis humoristas ir kūrėjas yra kartu su Justu Mamontovu, jie kuria humoristines aktualijų laidas.

Manto Katlerio, Manto Stonkaus ir Rolando Mackevičiaus kuriamas kanalas „Negyvas Eteris“ su tinklalaide „Vėl Tie Patys“ prarado beveik pusę savo rėmėjų ir šiuo metu yra 7 vietoje Lietuvoje pagal rėmėjų skaičių, juos sparčiai vejasi intelektualų tinklalaidė apie istoriją ir kriminalus „Proto Pemza“. Devintąją vietą Lietuvoje užima „Kitokie Pasikalbėjimai“, kurių populiarumas greičiausiai krito po kelių M. Bertulio skandalų, tuo tarpu dešimtuką užbaigia stabiliai augantis Andrius Užkalnis su savo tinklalaide „Kalba Užkalnis“.

 

„Daug kas sako, kad A. Užkalnis nebėra populiarus, nuolat matome komentarus, kad jis „niekam neįdomus“, tačiau nors kai kuriems ir nepatinka jo žanras, A. Užkalnis yra puikus pramoginio turinio kūrėjas, turintis lojalią fanų bazę ir sekantis madas. Dėl to jis nenusibosta ir sėkmingai, nors ir nelabai greitai, augina savo populiarumą“, – paaiškina E. Murin.

Vienuoliktą vietą pagal rėmėjų skaičių Lietuvoje užima „Moto Guris“ – lietuvių video kūrėjas apie motociklus ir jų variklius. Įdomu tai, kad tai yra vienintelis TOP 20 sąraše esantis lietuvis, kuriantis turinį apie transporto priemones: nors automobiliais ir motociklais domisi daugelis, Lietuvoje yra nemažai nemokamo turinio šia tema ir lietuviai mokėti papildomai už jį tiesiog nemato prasmės.

 

12-ąją vietą sąraše užima Šarūno Černiausko vadovaujamas tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ ir šalia jo rikiuojasi šiemet itin didelio dėmesio susilaukęs „Sveikatos Teisės Institutas“: „Šiuo metu „STI“ turi 566 rėmėjus ir tai yra gan stiprus rezultatas per tokį trumpą laiko tarpą. Nors šiuo metu parama organizacijai vis dar auga, tačiau į TOP 5 ji, ko gero, nepateks niekada, kadangi nemaža „STI“ organizacijos auditorijos dalis nėra labai aktyvūs interneto ir tokių platformų kaip „Patreon“ naudotojai, o pagrindinė „STI“ populiarumo priežastis, pandemija, anksčiau ar vėliau nuslūgs ir su savimi nusineš ir pačią organizaciją“, – komentuoja ekspertas.

Lietuvos kūrėjų TOP 20 sąraše komunikacijos specialistas E. Murin atkreipė dėmesį ir į Oleg Šurajev priklausantį „1K“ kanalą: nors jį per pastaruosius metus paliko 261 rėmėjas, naujo turinio humoristas į „Patreon“ nėkėlė nuo pat šių metų gegužės 14 dienos. „Tai reiškia, kad likę 539 „1K“ rėmėjai duoda pinigus ne už papildomą turinį, o tiesiog dėl to, kad šį žmogų ir jo idėjas palaiko. Taip pat tai gali būti priimama kaip savotiška parama už nemokamą ir visiems prieinamą humoristo turinį „YouTube“ ar „Facebook“ tinkluose. Gauti tokią finansinę paramą Lietuvoje nekuriant atskiro mokamo turinio dar neseniai buvo tiesiog neįsivaizduojama“, – aiškina E. Murin.

 

Įdomu tai, kad Lietuvos turinio kūrėjų top dvidešimtuke nėra nei vieno finansų temų gvildentojo: apie finansus Lietuvos spaudoje ir socialiniuose tinkluose nemokamai nuolat kalba bankai, draudimo kompanijos ir jų atstovai, tad nepriklausomų kūrėjų, rašančių apie finansus, investavimą ir akcijų rinkas, tokius kaip Tautvydas Marčiulaitis ar „BFF Insider“, lietuviai remti nėra linkę.

Apskritai, lietuviai daugiausiai remia kalbančius apie politiką, aktualijas, taip pat nemažo palaikymo susilaukia humoristai, kuriantys savo laidas, tačiau vis daugiau lietuviai investuoja ir į edukacinį turinį: šiemet pastebimas tokių kanalų kaip „Klajumo kanalas“, „Proto Pemza“, „Moto Guris“ kilimas, populiarumą išlaiko ir „Proto Industrija“, „Aviacinis rokenrolas“, palaikymo susilaukė ir praėjusių metų spalį „Patreon“ paskyrą susikūrę „Žinių radijo“ atstovai.

 

„Galima numanyti, kad būtent toks turinys susilauks vis daugiau dėmesio ir kitais metais. Žmonės nori remti S. Malinauską ar „Laisvės TV“, tačiau nenori grįžę po darbų žiūrėti ir klausytis apie sudėtingus tyrimus. Na, o vien pramoginiam turiniui, tokiam kaip „Negyvas Eteris“, žmonėms skirti savo pinigus darosi vis labiau gaila, nes toks turinys turi tiesiogiai konkuruoti su „Netflix“ ar panašiais servisais. Na, o kai pavyksta suderinti ir pramogą, ir edukaciją, kaip tai daro D. Klajumas, „Proto Pemza“, „BFF Insider“ ar „Aviacinis rokenrolas“, tų kelių eurų lietuviai gali ir nepagailėti, ką ir rodo šių kūrėjų augimas“, – kitų metų tendencijas apibendrina E. Murin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()