Belgija įves keturių dienų darbo savaitę: ar to sulauksime ir Lietuvoje?  (17)

Belgijos federalinė vyriausybė baigė kelias savaites trukusias diskusijas ir dirbo iki vėlyvo pirmadienio vakaro, siekdama įgyvendinti pokyčius, kurie leistų šalyje dirbti keturias dienas, pranešė „Brussels Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keičiantis darbo poreikiams pandemijos metu, pasikeitė ir darbo pobūdis, todėl pasikeitė ir darbuotojų lūkesčiai dėl darbo vietų ir užimtumo. Nors daugelis nori daugiau laiko praleisti su savo šeima, dalis žmonių laisvą laiką nori skirti savo įgūdžių tobulinimui. Keturių dienų darbo savaitė suteikia darbuotojams daugiau lankstumo siekti norimų tikslų, nepakenkiant pajamoms.

O kaip produktyvumas?

Šiose srityse buvo atlikti įvairaus masto, nuo įmonių iki šalių, eksperimentai, kurie įtikinamai parodė, kad dėl lankstesnių darbo valandų produktyvumas iš tikrųjų didėja.

Siekdami išlaikyti atlyginimą, darbuotojai darbo dienomis skiria papildomas valandas. Belgijos vyriausybė taip pat pasirinko tą pačią kryptį, leisdama darbuotojams kasdien dirbti iki 9,5 valandos, kad būtų kompensuota papildoma poilsio diena. Taip pat prie darbo dienos gali būti pridėtas papildomas pusvalandis, jei profesinės sąjungos ir darbdavys gali susitarti dėl kolektyvinės sutarties.

Darbuotojai taip pat gali pasirinkti dirbti papildomas valandas per savaitę, o kitą savaitę – mažiau, o tai leis jiems suderinti darbą ir asmeninį gyvenimą priklausomai nuo individualių aplinkybių ir reikalavimų. Darbdaviai, nesutinkantys su lankstaus darbo prašymais, turi pateikti išsamias rašytines atsisakymo priežastis, rašoma UPI pranešime.

Be darbo dienų mažinimo, vyriausybė nori, kad darbdaviai investuotų į darbuotojų mokymą, kad į savo darbo rinką įtrauktų daugiau kvalifikuotų darbuotojų. Nuo šių metų darbdaviai turės investuoti į tris privalomas darbuotojų mokymo dienas, kurios kitais metais bus padidintos iki keturių ir nuo 2024 m. neviršys penkių dienų per metus.

Darbuotojų apsauga

 

Vyriausybė parengė reglamentą, kuriuo biurams, turintiems 20 ar daugiau darbuotojų, draudžiama skambinti darbuotojams po įprastų darbo valandų.

Diskusijos, vykusios prieš paskelbiant šį reglamentą, daugiausia buvo skirtos platformų darbuotojams, kurie turi lanksčias darbo valandas, tačiau nesinaudoja tokiais įdarbinimo privalumais, kaip apmokamos atostogos ir sveikatos apsauga. Belgija paskelbė aštuonis kriterijus, kuriais tikrinama, ar platformos darbuotojų ir platformų darbiniai santykiai yra valdžios (darbdavio ir darbuotojo) santykiai. Net jei tenkinami trys iš šių kriterijų, platforma turės įdarbinti darbuotoją ir teikti socialines išmokas.

Savo ruožtu vyriausybė išplės 1971 m. nelaimingų atsitikimų darbe įstatymą, kad jis apimtų ir platformų darbuotojus, nes jiems 15 kartų didesnė rizika patirti nelaimingus atsitikimus darbo metu, „Brussels Times“ sakė Belgijos ekonomikos ministras Pierre'as-Yvesas Dermagne'as.

 

Planuose taip pat siekiama sutrumpinti laikotarpį, per kurį darbuotojai keičia darbą. Leidžiant jiems pradėti naują darbą įspėjimo laikotarpiu, Belgijos darbo jėgai bus lengviau ir greičiau pakeisti darbą.

Plano nuostatos bus toliau keičiamos po socialinių partnerių atsiliepimų, prieš kreipiantis į parlamentą, kad būtų priimtas naujas įstatymas, pranešė „The Brussels Times“.

Škotija ir Japonija taip pat siekia pereiti prie keturių darbo dienų savaitės. Be kita ko, nors ir negarsiai, bet po truputį pradedama kalbėti apie sutrumpintą darbo savaitę ir Lietuvoje.

Ar reikia Lietuvoje 4 dienų darbo savaitės? Ką manote jūs?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(4)
(20)

Komentarai (17)