Darbas iš lovos – ne svajonė, o košmaras: gali neigiamai atsiliepti net smegenų veiklai  ()

Pagunda ryte taip ir neišlipti iš lovos – ypatingai didelė. Tačiau čiužinio virsmas namų biuru gali pridaryti rimtų fizinės ir psichinės sveikatos problemų, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugybei žmonių pandemijos akivaizdoje darbas iš namų virto darbu iš lovos. Rytinę ruošą ir kelionę į biurą pakeitė nešiojamo kompiuterio ekranas virš antklodės, kol visas kūnas lieka šiltai susirangęs po ja.

2020 m. lapkritį atlikta apklausa parodė, kad net 72 proc. amerikiečių likusių dirbti namuose pabandė savo profesine veikla užsiimti lovoje. 1 iš 10 pripažino, kad po anklode praleido didžiąją dalį savo darbo savaitės laiko. Tai ypač galioja jauniems žmonėms. Štai Jungtinėje Karalystėje dažnas 18-34 amžiaus asmuo namie neturi tinkamo darbo stalo, ar kėdės, todėl dvigubai dažniau savo darbo erdve pasirenka miegamojo čiužinį.

Naujos mados atspindžių pilna ir socialiniuose tinkluose. Instragramą užplūdo nuotraukos, kuriose tūkstančiai pižamas vilkinčių besišypsančių žmonių su kavos puodeliu rankoje ar pusryčių padėklu ant kelių.

Tačiau realybė kur kas niūresnė. Lovos-biuras gali sukelti rimtų sveikatos problemų, pasekmės gali pasijausti ir po daugelio metų.

Ergonomikos košmaras

Taip, darbas namuose yra privilegija, kuria mėgautis negali šimtai milijonų žmonių. Tačiau dalis žmonių, kurie priversti dirbti namuose čia paprasčiausiai neturi tam vietos, tad darbas iš lovos gali būti vienintelis jų pasirinkimas. Kita vertus, dalis žmonių be jokios priežasties bodisi pasinaudoti virtuvės stalu.

 

Tačiau ekspertai sako, kad neatsižvelgiant į tai, darbas iš lovos išvengiamas, ar ne, ergonominiai patarimai yra tie patys: tai nėra naudinga jūsų kūnui, todėl labai svarbu palaikyti taisyklingą laikyseną.

Jūsų kaklas, nugara, klubai yra dar labiau įtempti, kai esate ant minkšto paviršiaus. „Tai nėra optimalu“, – sako Susan Hallbeck, vienos didžiausių medicinos tyrimų įstaigų, Mayo klinikos, sveikatos priežiūros sistemų inžinerijos direktorė.

Jos teigimu, jauni žmonės ypač nukenčia dėl šio blogo įpročio, nes gali ne iškart pajusti diskomfortą. Tačiau ir jie galiausiai pajaučia skausmą. Ir atsižvelgiant į tai, kiek blogi jūsų įpročiai per šiuos pandeminius metus, žala jau gali būti padaryta. Gali būti per vėlu panaikinti ergonomines problemas, su kuriomis susidursite, kai pasensite.

Šie negalavimai gali apimti paprastus galvos skausmus, nuolatinį nugaros sustingimą, artritą ar net kaulų, raiščių ir kaklo raumenų skausmu. Tačiau, pasak specialistės, nepaisant to, kad žala jau padaryta, niekada nevėlu atsikratyti blogo įpročio.

Jei turite toliau dirbti iš lovos, pabandykite kiek įmanoma atkurti sėdėjimo vertikalioje kėdėje patirtį ir siekite „neutralios laikysenos“, tai yra venkite įtampos. bet kurioje jūsų kūno vietoje.

 

Susukite pagalvę ir pakiškite ją po apatine nugaros dalimi, kad atsirastų juosmens atrama, padėkite pagalvių po keliais, pabandykite atskirti ekraną nuo klaviatūros (jei galite) ir pastatykite ekraną į akių ar aukštesnį lygį. Kad ir ką darytumėte, venkite gulėti ant pilvo, rašydami klaviatūra. Tai tikrai apkrauna kaklą ir alkūnes.

Jei kyla abejonių, būkite kūrybingi, pavyzdžiui, naudokite lyginimo lentą kaip laikiną stovintį stalą. Bet jei tik galite, verta pasimėgauti patogumu. „Jei ilgą laiką dirbsite namuose, tikrai verta investuoti į patogios darbo vietos sukūrimą“, – priduria S.Hallbeck.

Suklaidintos smegenys

Metai darbo iš lovos gali pakentki ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Tai gali pakenkti jūsų produktyvumui ir miego įpročiams.

„Kaip miego specialistai, mes linkę rekomenduoti, kad lova būtų skirta: miegui, seksui arba ligai. Štai ir viskas“, – sako Rachel Salas, neurologijos profesroė ir miego ekspertė iš Johno Hopkinso universiteto Merilende (JAV).

„Kuo daugiau žiūrite televizorių lovoje, žaidžiate vaizdo žaidimus lovoje ir nemiegate lovoje, jūsų smegenys pradeda mokytis: „O, gerai, mes galime atlikti bet kurią iš šių veiklų lovoje“. Pradedamos kurti šios asociacijos, kurios ilgainiui virsta sąlyginiu elgesiu“.

 

Tai ekspertai vadina „miego higiena“. Naktį užsivilkti pižamą yra gera miego higiena, nes tai nuoroda kūnui, kad laikas atsipalaiduoti, laukia miegas. Tuo metu elektroninių laiškų siuntinėjimas lovoje yra bloga miego higiena.

Todėl, kai lova tampa namų biuru, smegenys ilgainiui nustoja ją asocijuoti su poilsiu. Būtent todėl pandemiją lydi „koronasomniją“ – pasaulinis nemigos ir miego sutrikimų šuolis, pastebėjęs sąryšyje su COVID-19.

Sutrinka biologinis žmogaus laikrodis, kuris nebegali pasakyti, kada ateina laikas miegui. Sutrikęs nakties poilsis, žinoma, nulems ir kritusį kūrybingumą bei produktyvumą. Realu, kad dėl to nukentės ir jūsų darbo rezultatai.

Tai padarius metus ar bet kurį ilgesnį laiką, gali atsirasti nemiga arba vadintis paros ritmo sutrikimu. Štai tada mūsų kūno natūralūs laikrodžiai, kurie mums nurodo, kada laikas miegoti, ilgainiui bus išmesti iš daužymo. Salas sako, kad tai taip pat gali pabloginti su miegu nesusijusias problemas, pavyzdžiui, neramių kojų sindromą, tokiu atveju paveiktoms kūno dalims reikia poilsio, kad būtų išvengta simptomų, susijusių su būkle.

Sutrikusios naktys, kūno skausmas ar abu dalykai reiškia tą patį darbą, rečiau būsite produktyvūs, kūrybingi ar susitelkę, sako ekspertai, todėl tikėtina, kad jūsų darbas gali nukentėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()