Kaip kylančios ECB palūkanų normos pakeis būsto paskolų įmokas?  ()

Vis dažniau kalbama apie tai, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) jau nebegali toleruoti 5 proc. ribą perkopusios infliacijos euro zonoje, todėl didėja poreikis kelti centrinio banko palūkanas. Kartu su jomis kiltų ir EURIBOR (Europos tarpbankinės rinkos palūkanų norma, angl. „Euro Interbank Offered Rate“) palūkanos, kurios turi tiesioginės įtakos tiems, kas yra pasiėmę būsto kreditą. Tačiau kaip teigia „M Capital“ sertifikuotas būsto kreditų konsultantas Mindaugas Dauksevičius, pernelyg nerimauti nereikėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistas primena, kad paskolos įmokos susideda iš banko ar kitos kredito institucijos maržos (uždarbio/ pelno normos) ir EURIBOR palūkanų normos. Tai dvi palūkanų dalys: viena (marža) yra fiksuojama kredito sutarties pradžioje, o kita  (EURIBOR dalis) – yra kintanti.

Kredito sutartyse kintančios dalies palūkanų perskaičiavimas dažniausiai nustatomas 6 mėnesiams. Šiandien, esant neigiamai EURIBOR palūkanų normai, šios palūkanos yra prilyginamos 0 proc. ir pridedamos prie nekintančios palūkanų normos, maržos. Kylant EURIBOR palūkanoms ir perkopus iš neigiamos į teigiamą reikšmę, asmenims, turintiems kreditus, po palūkanų perskaičiavimo laikotarpio už paskolas teks mokėti didesnes įmokas.

Kaip teigia M. Dauksevičius, kiekvienas atvejis yra individualus, todėl reikėtų pasikonsultuoti su specialistais, tačiau remiantis kai kuriais pavyzdžiais, net jeigu EURIBOR ir pakils, didžiajai daliai gyventojų pasikeitimai nebus labai dideli ar reikšmingi:

„Jeigu, pavyzdžiui, žmogus ima arba jau turi 100 tūkst. Eur vertės būsto kreditą, kurį pasiskolino 30-iai m. su 2 proc. marža, anuitetiniu grąžinimo metodu su 6 mėn. kintančių palūkanų perskaičiavimu, tai mėnesinė įmoka jam sieks apie 370 Eur (prie 2 proc. palūkanų). Jei pakilus EURIBOR normai, po atitinkamų perskaičiavimų prie kintančios 6 mėn. perskaičiavimo palūkanų dalies prisidės papildomai 0,25 proc., tai įmoka pakils iki maždaug 382 Eur. Na, o bendros palūkanos tuo laikotarpiu bus jau 2,25 proc. Ir toliau kylant EURIBOR normai, atitinkamai per kitą 6 mėn. palūkanų perskaičiavimo laikotarpį pakils ir besiskolinančiųjų įmokos.“

 

Tad būsto paskolų specialistas planuojantiems ir jau turintiems būsto kreditus primena, kad per visą ilgąjį kredito laikotarpį, paskolos gali kiek pabrangti. M. Dauksevičiaus manymu, reikia įsivertinti šį aspektą ir iš anksto pasiruošti pokyčiams. Tai padaryti galima kaupiant finansinį rezervą, susijusį su būsto kredito paskola. Pavyzdžiui, ir toliau mokėkite savo 370 Eur/ mėn. įmoką bankui ar kitai kredito institucijai, o tam tikrą dalį pinigų pasidėkite į rezervą bei naudokite juos, kai jų prireiks kylant palūkanoms. Tokiu atveju, turėdami būsto kreditą, jausitės gerokai saugiau.

 

Žinoma, verta nepamiršti, kad teigiama EURIBOR norma paskutinį kartą buvo 2015 m. lapkričio pradžioje, remiantis 6 mėnesių palūkanų perskaičiavimu. Na, o apie 1 proc. EURIBOR buvo beveik prieš 10 m. – 2012 m. balandžio viduryje.

Kalbama, kad ECB palūkanų normas pakels jau šių metų gale, tačiau prognozuojama, kad  EURIBOR gali pasiekti dar tik 0 proc. ribą. Kitaip tariant, šiemet paskolas turintiems ar ketinantiems jas imti asmenims, jos brangti neturėtų.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()