Rusijos agresijos prieš Ukrainą metu pateikė instrukciją, kaip atskirti tikrą feisbuko anketą nuo Kremliaus trolio profilio  (1)

Ketvirtadienį prasidėjus Rusijos karinei intervencijai į Ukrainos teritoriją interneto erdvėje plūsta Kremliaus troliai, Rusijos propagandos ir melo skleidėjai. Melagienas demaskuojanti ir aktyviai informacinę erdvę stebinti feisbuko grupė „Vakcina nuo vatnikų“ pasidalijo instrukcija, kaip atskirti netikras feisbuko paskyras, kuriomis aktyviai skleidžiamas Rusijos melas apie įvykius karo fronte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikiame pavyzdį, kai peržiūrėjus vieną Delfi postą, radome kelis įtartinus komentarus ir apžvelgėme profilius. Tikrinome tik kelis profilius, todėl netikrų anketų galėjo būti ir daugiau, tačiau pavyzdžiui tinka šios dvi.

Viena anketa visiškai tuščia, turi 64 draugus, seka tik 5 puslapius, nesimato jokio autentiško turinio. Jei turėtų asmeninę profilio fotografiją, būtų galima žiūrėti ar draugai po ja komentuoja. Dažniausiai feikinės anketos neturi jokių asmeninių komentarų iš draugų ir tai didžiausias autentiškos paskyros išdavimas.

Draugai dažnai kviečiami pagal tam tikrą lokaciją, bandant sukurti autentiškumą, tačiau jei drauguose matosi daug netikrų anketų – palengvina nuspėjimą ar tikrinama anketa tikra.

Šiuo atveju visi požymiai rodo, jog anketa netikra. LABAI maži šansai, jog čia žmogus, kuris tik komentuoja ir nekelia turinio į Facebook.

Kita anketa turi daug draugų, aktyviai kelia turinį ir matome net asmeninių fotografijų su įkeltu šuniuku.

Klausimų kelia neasmeniška profilio fotografija, dažniausiai žmonės neslepia savo veido.

Nors po postais daug komentarų ir įsitraukimo, pagal komentarus nesimato asmeninių ryšių su komentuotojais.

 

Patikrinus šuniuko fotografiją, matome jog ji nukopijuota iš interneto. Internete matomas vienas atitikmuo, įkeltas prieš 5 metus. Jau matome paskyros neautentiškumą ir bandymą apsimesti realiu žmogumi.

Keliami postai, menkinantys Lietuvą tik sustipriną faktą, jog anketa bando maskuoti skleidžia mus melus su daug neasmeniško turinio.

Darome išvadą, jog anketa yra netikra. Galime drąsiai raportuoti.

Pasidalinkite įžvalgomis su savo artimaisiais, jog jie suprastų, jog kasdien Facebooke ir kitur jie skaito komentarus asmenų, kurie skirti tik skleisti nusivylimą Lietuva ir silpninti pasitikėjimą demokratiniais procesais Vakaruose.

 

Taip pat, supažindinkite kaip galima atskirti netikras anketas ir jas raportuoti.

Anketos nėra iš karto blokuojamos, tačiau su laiku sulaukus papildomų pranešimų, Facebook algoritmas gali tas paskyras užblokuoti. Tai pat svarbu atkreipti dėmesį, jog net ir atitikus požymius, tai nėra 100 proc. garantas, jog profilis netikras.

Nereikia pulti visko iš eilės reportuoti, užtenka pranešti po kelias paskyras kasdien, o jei tai darysime mes visi – su laiku turėsime švaresnę aplinką, kur Rusijos troliais neskleis melų ir neklaidins mūsų piliečių.

Ši informacija kaip niekad svarbi Rusijos karo prieš Ukrainą metu, nes dezinformacijos sklaida yra dalis karo, kuris vykdomas internetinėje erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)