[Karšta tema] Kodėl karas Ukrainoje gali sukelti didžiulį kainų kilimą visame pasaulyje?  ()

Rusijos pajėgos pradėjo karinį puolimą Ukrainoje prie didžiųjų šalies miestų.

Vakarų šalys įvedė sankcijas, skirtas sužlugdyti Rusijos ekonomiką ir karines pastangas.

Konfliktas ir ekonomikos nuosmukis gali turėti didelį poveikį žmonėms visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Gali šoktelėti sąskaitos už energiją, degalus ir lėktuvų bilietus

Dėl konflikto naftos kaina pakilo iki aukščiausio lygio per daugiau nei septynerius metus, o būsimos dujų kainos per vieną dieną šoktelėjo 60 proc.

Rusija yra antra pagal dydį žalios naftos eksportuotoja ir didžiausia pasaulyje gamtinių dujų eksportuotoja – tai gyvybiškai svarbu namų šildymui, lėktuvų maitinimui ir automobilių pildymui degalais.

Europos Sąjunga beveik pusę savo dujų gauna iš Rusijos. Baiminamasi, kad prezidentas Vladimiras Putinas, reaguodamas i sankcijas, gali sumažinti dujų tiekimą Europai.

Vartotojai JK ir Europoje jau mokėjo dideles kainas už energiją ir kurą. Tikėtina, kad konfliktas kainas dar labiau padidins. Vokietijoje politikai ragina sukurti „nacionalinį dujų rezervą“, kuris apsaugotų vartotojus nuo kainų šoko.

Jei oro linijos nuspręstų brangstančius aviacinio kuro kaštus perkelti klientams, gali kilti ir lėktuvų bilietų kainos.

2. Įtaka maisto kainoms

Rusijos invazijos į Ukrainą bangavimas gali paveikti ir pirkinių krepšelius visame pasaulyje.

Rusija ir Ukraina, kažkada vadintos „Europos duonos krepšeliu“, eksportuoja apie ketvirtadalį pasaulio kviečių ir pusę saulėgrąžų produktų.

Analitikai perspėjo, kad karas gali paveikti grūdų gamybą ir padvigubinti pasaulines kviečių kainas. Tai gali smarkiai paveikti pirkėjus tokiose šalyse kaip Egiptas, Turkija ir ypač daugelis Šiaurės Afrikos šalių.

Daugiau nei 40% Ukrainos kviečių ir kukurūzų eksporto praėjusiais metais buvo nukreipta į Artimuosius Rytus arba Afriką, o tiekimo sutrikimai gali turėti įtakos jų prieinamumui šiose srityse.

JK, priešingai, paprastai pagamina daugiau nei 90% šalyje suvartojamų kviečių.

Rusija yra viena didžiausių trąšų eksportuotojų pasaulyje. Jų kaina jau buvo padidinta, nes praėjusiais metais trąšų trūko, o ūkininkams gali tekti mokėti daugiau, kad gautų jų ir užaugintų derlių.

3. Investicijos gali nukentėti

 

Pasirodžius naujienoms apie Ukrainos puolimą, Rusijos akcijos pirmą dieną nukrito net 45 proc., o bankai ir naftos bendrovės – tarp labiausiai nukentėjusių. Tai taip pat lėmė staigų kritimą akcijų rinkose visame pasaulyje.

Besivystant konfliktui, rinkos greičiausiai matys daugiau nepastovumo.

Daugelio žmonių pirminė reakcija į „rinkas“ yra ta, kad jie nėra tiesiogiai paveikti, nes jie neinvestuoja pinigų į akcijas, tačiau yra milijonai žmonių, turinčių pensiją ar darbo vietą, kurios santaupos investuojamos į akcijų rinką. Šiai santaupų vertei įtakos turės investicijų rezultatai.

Pensijų kaupikai dažniausiai leidžia ekspertams parinkti, kur investuoti pinigus, kad jie augtų. Plačiai paplitę akcijų kainų kritimai, tokie kaip ketvirtadienį, greičiausiai bus bloga žinia kaupiantiems pensijas, tačiau pensijų kaupimas, kaip ir bet kurios investicijos, paprastai yra ilgalaikis statymas, o patarėjai teigia, kad svarbu nepanikuoti dėl trumpalaikių pokyčių.

4. Pragyvenimo išlaidų padidėjimas

 

Namų ūkius JAV ir JK jau slegia augančios pragyvenimo išlaidos, o atlyginimai nekyla.

Infliacija, kuri parodo, kaip greitai bėgant laikui didėja pragyvenimo išlaidos, sausio mėnesį JAV pasiekė 7,5 % – aukščiausią lygį nuo 1982 m. vasario mėnesio. Ją iš dalies lėmė maisto ir energijos kainos.

Jei, dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto, energijos, maisto ar kitų prekių tiekimas bus įtemptas, kainos gali padidėti.

2021 m. gruodžio 10d. JAV darbo departamento paskelbtoje infliacijos ataskaitoje nurodoma, kad infliacija išaugo didžiausiu tempu per 40 metų.

Namų ūkius JAV ir JK paveikė augančios pragyvenimo išlaidos.

Ekonomikos ir verslo tyrimų centro ekspertų grupė teigė, kad infliacija didžiosiose Vakarų ekonomikose gali siekti beveik 10%.

Tai galėtų paskatinti centrinius bankus, tokius kaip JAV federalinį rezervų banką ar Anglijos banką, didinti palūkanų normas, todėl pinigų skolinimasis tampa brangesnis.

 

Idėja tokia, kad kai skolintis bus brangiau, žmonės turės mažiau pinigų, dėl to jie pirks mažiau daiktų, o kainos nustos taip sparčiai augti.

5. Automobiliai gali būti brangesni

Rusija yra viena didžiausių automobilių gamyboje naudojamų metalų tiekėjų pasaulyje.

Pandemijos metu automobilių pramonė jau kenčia nuo lustų trūkumo ir tiekimo problemų.

Jei Rusija nuspręstų nutraukti metalų tiekimą atsakydama į sankcijas, tos tiekimo problemos gali pablogėti, nes automobilių įmonėms teks ieškoti alternatyvių šaltinių ir dėl to gali kilti kainos.

Rusijoje taip pat yra tokių prekių ženklų kaip „Stellantis“, „Volkswagen“ ir „Toyota“ gamybos centrai. Gamyklos regione gali sunkiai dirbti taikant sankcijas, o tai gali trukdyti gamybai ir naujų automobilių prieinamumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()