Rusija beveik nebeturi draugų - ką atskleidė nauja Jungtinių Tautų rezoliucija?  ()

Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asemblėja dažnai pravardžiuojama miesto taryba. Jos galios yra ribotos, o įvairios rezoliucijos dažnai stokoja reikšmės. Dabar Generalinė Asemblėja priėmė rezoliuciją, reikalaujančią nutraukti Rusijos vykdomą Ukrainos puolimą, bet ką tai apskritai reiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 2 dieną Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asamblėja priėmė rezoliucija, kuria reikalauja Rusijos greito, visiško ir besąlyginio atsitraukimo iš Ukrainos teritorijos. Žinoma, kalbama apie visą tarptautiniu lygmeniu pripažįstamą Ukrainos teritoriją, įskaitant ir apsišaukėlių respublikas bei Krymą. Tai - Rusijos agresiją prieš Ukrainą pripažįstanti ir smerkianti rezoliuciją, kurią rėmė daugiau nei 90 valstybių.

Už balsavo 141 valstybė, susilaikė 35, prieš - 5. Tai labai svarbu pabrėžti - kai Sergejus Lavrovas sakė, kad Rusijos neįmanoma izoliuoti, nes ji tarptautinėje arenoje turi draugų, prieš šią rezoliuciją balsavo tik 5 šalys. Tarp jų, žinoma, ir pati Rusija bei Baltarusija. Tai tikrieji Rusijos draugai užsienyje - Sirija, Eritrėja ir Šiaurės Korėja. Ir viskas.

Už balsavo ir tokios šalys kaip Serbija, Brazilija, Vengrija. Aišku, stebina ir tai, kad Kinija, Kazachstanas ir Tadžikistanas tiesiog susilaikė. O gal ir nestebina - pastebima, kad Kinija po truputį sukasi nuo Kremliaus linijos ir gali pradėti reikalauti greito Ukrainos konflikto sprendimo. O Kazakstanas anksčiau atsisakė pripažinti Donbaso respublikas ir karinėmis pajėgomis prisidėti prie Ukrainos atakos.

Taigi, mažų mažiausiai ši rezoliucija parodo, kad Rusija savo kare lieka praktiškai viena. Tačiau tuo pačiu žmonės klausia, kam tokios rezoliucijos reikalingos apskritai, jei ir taip aišku, kad Rusija reikalavimo tuoj pat palikti Ukrainos teritoriją nepaisys.

 

Generalinės Asamblėjos dokumentai neturi praktinės teisinės galios, nebent šalys nutartų kitaip. Saugumo taryba yra visai kitas organas, bet Rusija ten turi veto teisę. Tačiau Generalinės asamblėjos dokumentai, nors ir atrodo kaip demonstratyvūs popieriai, iš tikrųjų gali būti panaudoti vėlesniuose teisminiuose procesuose. Tarptautiniai santykiai ir tarptautinė teisė yra tarpusavio sutarimo klausimų sprendimo įrankiai. Tokios rezoliucijos leidžia parodyti, kad pasmerkta šalis veikė prieš didžiąją pasaulio dalį, tai žinojo ir prieštaravo tam bendram sutarimui. Teisė yra tai, ką žmonės laiko teise, todėl sutarimas, kad Rusijos veiksmai yra neteisėti, yra svarbus.

 

Be to, tai yra neblogas rodiklis kuriant naujas sankcijas - aišku, kurios šalys joms yra linkusios pritarti, o kurios bus visiškai prieš. Dabar akivaizdu, kad tai nėra Geležine uždanga per pusę padalintas pasaulis - Rusija lieka viena. Tegul tai - demonstratyvus ir teisinio svorio neturintis popierius, bet ši Jungtinių Tautų rezoliucija Lavrovui, Putinui ir kitiems turėtų tapti įrodymu, kad Rusija draugų neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()