[Karšta tema] „Meduzos“ šaltiniai Kremliuje tvirtina: prezidento administracija jau nesitiki, kad Rusija paims Kyivą. Tačiau gali būti, kad to tebenori Putinas  ()

Žinios iš RF prezidento aplinkos ramaus balandžio nežada.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija oficialiai paskelbė apie karo Ukrainoje prioritetų pokytį. Kyjivo ir Černihivo rajonuose planuojama „kardinaliai sumažinti karinį aktyvumą“ (kad ir ką tai reikštų); pajėgos bus sutelktos paimti Donbasą. Kaip tvirtina „Meduza“ šaltiniai, šį sprendimą lėmė ne tik karinės, bet ir politinės priežastys. Pavyzdžiui, tai, kad Rusijos valdininkai nesupranta, kaip, veikiant griežtoms Vakarų sankcijoms, gali išgyventi šalis.

Kovo pabaigoje Rusijos karinė vadovybė galutinai susitaikė su tuo, kad Kyjivo nepavyks „pasiimti su mažai kraujo“ — tai yra „specialiojoje operacijoje“ jau veikiančiomis pajėgomis. Apie tai „Meduzai“ pranešė trys prezidento administracijai (PA) artimi šaltiniai, ir du pašnekovai, artimi vyriausybei.

Pasak „Meduzos“ šaltinių, pirmosiomis įsiveržimo dienomis ir Rusijos kariškiai, ir pats prezidentas Vladimiras Putinas manė, kad „specoperacija“ pavyks gan lengvai — ir tokio ukrainiečių pasipriešinimo nelaukė.

Dar vasario gale, artimas PA šaltinis „Meduzai“ tvirtino, kad viena iš svarbiausių problemų Rusijai taps ne didelių miestų paėmimas, o normalaus jų „naujųjų administracijų“ darbo organizavimas. Tuo, kad šios teritorijos (taip pat ir Kyjivas) bus užkariauti, jis beveik neabejojo. „[O štai] kadrų valdyti sudėtingą urbanizuotą teritoriją nėra iš kur paimti. Jų netgi Krymui ir Sevastopoliui neužteko“, — svarstė tuomet „Meduzos“ pašnekovas.

Tačiau jau kovo pradžioje „Meduzos“ šaltinių valdžioje retorika ėmė keistis. Dabar, jų manymu, „labiausiai tikėtinas scenarijus“ yra visiškon kontrolėn perimti vien Donbasą.

Būtent nesėkmėmis fronte penki „Meduzos“ šaltiniai aiškina rusų derybų pozicijos švelnėjimą. Po kovo 29 dieną Stambule vykusio Rusijos ir Ukrainos delegacijų susitikimo, RF GM atstovas, generolas pulkininkas Aleksandras Fominas pranešė, kad rusų pajėgos „kardinaliai, kelis kartus, mažina karo veiksmus Kyjivo ir Černigivo kryptimi“. Savo ruožtu, RF Gynybos ministras Sergejus Šoigu karinių veiksmų „pagrindiniu tikslu“ pavadino „Donbaso išlaisvinimą“.

Be to, „Meduzos“ pašnekovai tvirtina, kad kovo gale vyriausybės valdininkai informavo Putiną apie Rusijos ekonominę padėtį. Remiantis šiais dokumentais, kaip išsireiškė vienas iš šaltinių, „su tokiomis sankcijomis šalis normaliai gyventi negalės“.

 

„[Vyriausybėje] vyksta įvairių ūkio šakų pasitarimai, kurių turinys daugmaž vienodas: sukauptomis atsargomis galima išsilaikyti kelis mėnesius. Kas bus toliau, jeigu nors kokios sankcijos nebus nuimtos, neaišku niekam. Tiksliau, aišku, kad viskas bus labai blogai. Prasidės infrastruktūros, transporto problemos“, — įvardino sunkumus federaliniam ministrų kabinetui artimas „Meduzos“ šaltinis.

Karo, Kadyrovo ir Solovjovo partija

 

Iš karto trys PA artimi šaltiniai pabrėžia: Putinas dar galutinai nenusprendė, ką toliau daryti.

Pasak vieno iš jų, dabar prezidentą „veikia įvairios grupės ir žmonės“, o pats jis „norėtų pamatyti kažką panašaus į visuomenės diskusiją“ apie karą Ukrainoje. Tokioje „visuomeninėje diskusijoje“ Putinas pasirengęs išklausyti ir norinčius taikos Ukrainoje, ir pasisakančius už plataus masto karo tęsimą.

„Derybų siekti linkę žmonės, artimi politiniam Kremliaus blokui, tam bus skirti pajėgumai internete. Karo partija — tai, pavyzdžiui [Čečėnijos vadovas Ramzanas] Kadyrovas, [Valstybės dūmos pirmininkas Viačeslavas] Volodinas. Jie mano, kad karo iki pergalės nori pats Putinas, todėl kaip ir seka įkandin jo“, — komentuoja artimas PA šaltinis.

 

Tuo tarpu pačioje prezidento administracijoje dabar baiminamasi, kad „galimos paliaubos su Ukraina suduos Putino reitingui“. „Piliečius propaganda perkaitino. Tarkime, nutariama apsiriboti Donbaso teritorija. O tai kaip tada su „naciais“? Nebekariaujame prieš juos? Žmonėms šis žodis buvo taip brukamas, kad neįsivaizduoju, kaip be nuostolių reitingui valdžia galėtų apsiriboti Donbasu“, — sako vienas iš bendradarbiaujančių su Kremliumi politikos technologų.

 

Artimas PA „Meduzos“ šaltinis primena kitus propagandos štampus — greitas „Kyjivo paėmimas“ ir „paradas Chreščiatike“. „Ir ką po viso to sakyti? Kad persigalvojo imti Kyjivą? O kodėl? Taip, tikrų, įsitikinusių karo iki pabaigos šalininkų ne tiek daug, tačiau jie yra labai garsiai pasireiškianti visuomenės dalis, ji [po derybų Stambule] jau pradėjo triukšmauti“, — aiškina jis, turėdamas omenyje gausius pasipiktinusių „patriotų“ komentarus, kai nuspręsta „sumažinti aktyvumą“ Kyjivo kryptimi.

 

Kaip anksčiau pasakojo „Meduza“, nuo kovo vidurio prezidento administracija sociologinėmis apklausomis stengiasi išsiaiškinti tikrą rusų požiūrį į karą — ir kas neramina šalies gyventoju. Su šių tyrimų rezultatais susipažinęs „Meduzos“ pašnekovas pažymi, kad PA duomenimis, dar neseniai „specialiosios operacijos“ fone Putino reitingas augo. Tačiau kas bus toliau — neaišku, kaip ir tai, ar galimas atsisakymas imti Kyjivą išprovokuos valdžiai lojalaus elektorato protestus.

„Tarp jų [karo šalininkų] yra „sofos patriotų“, kurie žodžiais pritaria karo veiksmams, tačiau į gatvę dėl jų tęsimo eiti nesirengia. Dar viena „operacijos“ palaikytojų branduolio dalis — moterys virš 40-ies. Jos pasisako „už“, tačiau uždavus klausimą: „Ar esate pasirengusi pasiųsti kariauti savo šeimos narį?“ — iš karto pareiškia, kad nepasirengusios“, — uždarų socialinių tyrimų rezultatus nurodo „Meduzos“ šaltinis. Pašnekovas priduria, kad dažniausiai nurodoma karo palaikymo priežastis būna „grėsmė iš Vakarų“: „Tai, apie ką jiems pasakoja per TV“.

 

 

Tokiame fone, remiantis „Meduzos“ šaltinių informacija, PA vyko pasitarimas, kuriame svarstyta strategija, kaip rusams paaiškinti galimas taikos derybas su Ukraina. Tačiau „veiksmingos paaiškino strategijos nerasta“. „Garvežio pakuron primesta tiek anglių, kad iš karto jo sustabdyti nepavyks“, — remiantis „Meduzos“ informacija, pasakė vienas iš politinių technologų.

PA vertinimu, problema ta, kad kai kurie rusų propagandistai atvirai reikalauja tęsti karą. „Pavyzdžiui, televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas sumaišė su purvu [derybų su Ukraina dalyvį Vladimirą] Medinskį“. Kita propagandistų dalis „nesupranta, kaip atsitraukti, neprarandant veido“.

Du PA artimi „Meduzos“ šaltiniai pabrėžia, kad „patriotinės visuomenės“ nusivylimas gali būti labai didelis: „Jiems tai nelyginant serialo peržiūra su spoileriu: paskutinėje serijoje paimamas Kyjivas. O čia serialo viduryje kažkokios derybos — ir jau, panašu, jokio Kyjivo“.

 

 

Dėl to, pasibaigus karui ir gilėjant ekonominei krizei, vidaus politikos blokas rengiasi neišvengiamam valdžios reitingo kritimui. Ypač — didmiesčiuose. Visų pirma – Maskvoje ir Sankt Peterburge. Uždarų PA apklausų duomenimis, šiuose miestuose karą palaiko ne daugiau nei pusė gyventojų.

Tad, kaip tvirtina „Meduzos“ šaltiniai, valdžiai artimiems politikos technologams pavesta sugalvoti „naują šalies strategiją“, „kokią nors naują nacionalinę idėją“: „Taika kokiu nors pavidalu vis viena bus, ir žmonės klaus: o vardan ko visa tai buvo? Kyjivas nepaimtas, dauguma sankcijų liko, gyventi su jomis sunku. Kurių galų visa tai kęsti? Šią tuštumą reikės užpildyti, kad jos neužpildytų kas nors kitas“.


meduza.io




(14)
(1)
(13)

Komentarai ()