JAV radikaliai pertvarko savąją "Laiškų Kalėdų seneliui" programą  (8)

Laiškus Kalėdų seneliui į Šiaurės Ašigalį rašantys JAV vaikai atsakymus greičiausiai gaus iš visiškai kitos vietos. "U.S. Postal Service" iš esmės pertvarko dar 1954 mažame Aliaskos miestelyje North Pole pradėtą visos šalies mastu išpopuliarėjusią programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa prasidėjo tada, kai North Pole (Aliaska, JAV) gyventojai savanoriškai pradėjo atsakinėti į tūkstančius Kalėdų seneliui adresuotų laiškų, o atsakymai grįždavo su "Šiaurės Poliaus" pašto ženklais. Vėliau ši programa išplito į visos šalies teritoriją, tačiau norint gauti autentišką North Pole pašto antspaudą, laiškus tekdavo pakartotinai persiųsti šio miestelio pašto tarnybai. Praėjusiais metais kilo incidentas, kai Maryland'e dirbantis pašto darbuotojas atpažino, kad vienas iš programos "Operation Santa" savanorių yra žinomas seksualinis nusikaltėlis. Pašto darbuotojas suspėjo įsikišti nusikaltėliui dar nespėjus atsakyti į nei vieno vaiko laišką, tačiau JAV paštas į šį reikalą sureagavo itin rimtai ir stipriai sugriežtino visoje šalyje vykdomas analogiškas programas. Tokie pokyčiai smarkiai paveikė North Pole miestelio gyventojų tradicijas, kurie dabar JAV "Postal Service" prilygina žymiam pasakų personažui Grinčui, bandančiam pavogti Kalėdas.

Laiškų Kalėdų seneliui programa Aliaskos miestelyje North Pole (liet. Šiaurės Ašigalis) yra itin gerbiama šventinė tradicija. Čia žibintų stulpai išraityti ir padabinti juostomis tarsi gigantiškos saldainių lazdelės, o gatvėms suteikiami tokie pavadinimai kaip "Kris Kringle Drive" arba "Santa Claus Lane". Programoje dalyvaujantys savanoriai atsakymuose į laiškus netgi pasirašo kaip Kalėdų senelio elfai pagalbininkai.

North Pole meras Doug'as Isaacson'as neabejoja, jog būtina imtis priemonių vaikams apsaugoti. Tačiau jis pasipiktinęs, jog dėl JAV Rytinėje pakrantėje gyvenančio seksualinio nusikaltėlio veiksmų kentėti turi jie. Be to, apie numatomus programos pokyčius vietiniai gyventojai buvo informuoti tik visai neseniai. "Tai labai primena Grinčą - 'Postal Service' mažuosius elfus informavo tik po to, kai buvo priimtas pats sprendimas. Kiek laiko jie prie viso to dirbo?", klausia meras.

Pirmieji "Postal Service" veiksmai griežtinant tokių programų taisykles pradėti 2006 metais. Nuo tada visi savanoriai privalėjo atskleisti savo asmens duomenis. Tačiau Maryland'o incidentas parodė, jog reikalingos papildomos saugumo priemonės - praėjusiais metais "Operation Santa" programa trumpam buvo sustabdyta Niujorko ir Čikagos miestuose. Dabar agentūra savanoriams nebeatskleidžia vaikų pavardžių ir adresų. Vietoj to vardus ir adresus automatiškai pakeičia speciali programa - savanoriai atsakymus rašo kompiuteriu, o vėliau jų atsakymas automatiškai įterpiamas į grįžtantį laišką, teigia "Postal Service" atstovė spaudai Sue Brennan. Tačiau agentūra pripažįsta, jog Aliaskos regionuose tokia politika yra per daug griežta. "Ši programa buvo išties gera, tačiau dabar atėjo kitokie laikai ir tenka rūpintis informacijos privatumu", teigia agentūros atstovė Pamela Moody. Ji pabrėžia, jog vaikai visame pasaulyje vis vien gali siųsti laiškus Kalėdų Seneliui. "Postal Service" tebevykdo "Operation Santa" programą, o tokie sugriežtinimai analogiškoms privačioms programoms kol kas netaikomi. Tačiau pasikeis tai, jog į Šiaurės Polių adresuoti laiškai dabar keliaus nebe savanoriams į Aliaskos miestelį North Pole, o į kitus, daug toliau nuo tikrojo Šiaurės Poliaus nutolusius miestus. "Kalėdų Senelio laiškų tarnybos" statuso praradimas 2100 žmonių bendruomenei žada tapti rimtu tiek ekonominiu, tiek moraliniu smūgiu, o ant laiškų bus dedamas jau nebe autentiškas "North Pole" pašto antspaudas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: