Egidijus Papečkys. Ar galėjo Lietuva pasipriešinti SSSR?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

okta 2009-11-29 15:33
Straipsnis tikrai įdomus ir verčiantis pasidomėti plačiau. Bet man labai neaiški tampa toji data. Juk 1939 metų spalį sovietų tankais ir kariais dar nekvepėjo. Po ultimatumo, kuris buvo įteiktas Lietuvos vyriausybei 1940 birželio 14 d., prasidėjo raudonosios armijos dalinių judėjimas Lietuvos teritorijoje. Todėl birželio 14-16 d. kaip ir laikomos Lietuvos okupacijos datomis.
Robinis 2009-11-29 16:08
Mazu senelis but buves i vokietija rusu neisveztas,,jei but buves pasipriesinimas.. kas cia zino.. Straipsnis isties idomus.
Arns 2009-11-29 16:29
Lenkija pralaimėjo ir kurį laiką Vilnius buvo be apsaugos, buvo dilema, ar patiems tapti agresoriais ir jį pasiimti ar geriau pabandyti diplomatiškai atgauti jį iš naujųjų savininkų. Pagal Molotovo ir Ribentropo planus, ta dalis atitenka sovietams, tačiau tada niekas šių planų slaptųjų protokolų nežinojo. Pvz kodėl sovietai užpuolė Lenkiją? Protokolų slaptųjų susitarimų nežinojo, o oficiali Maskvos versija buvo, jog padeda baltarusiams ir ukrainiečiams kovoti prieš lenkus. Taigi, įsijungus Lietuvai, buvo neaišku kaip kitos šalys traktuotu tokį poelgį, ar tai nebūtu pretekstas(vėl gi tada nežinant protokolų) SSRS, Vokietijai, D.Britanijai, Prancūzijai impulsas prieš Lietuvą pradėti karo.
lape 2009-11-29 18:40
Lietuvos valdžia, nei liaudimi, nei valstybe nesirūpino nei tada, nei dabar. Tokios jau tradicijos pas mus.
Wolfy 2009-11-29 18:48
Idomiai skaitese straipsnis,bet kaip pagalvojai,tai per kara visos salys dare klaidu ir tik dabar mums lengva viska aiskinti,kai dauguma mums aplinkybiu yra zinomos.
patalnius 2009-11-29 18:48
Manau, kad pasipriešinti tikrai buvo galima, BET, ar okupantai nebūtų dar daugiau tautos išnaikinę? Mano manymu rusai būtų po okupacijos dar didesniais kiekiais vežę iš Lietuvos žmones į sibirą. argi ne?
okta 2009-11-29 20:06
Paaiškinimas būtų teisingas, jeigu straipsnio pavadinimas neskambėtų taip kaip skamba. Juk ne Lietuva tuo metu buvo puolama ir todėl Lietuva kaip ir neturėjo ką ginti. Todėl autorius ne tą datą turėjo minėti, o datą po ultimatumo įteikimo.
okta 2009-11-29 20:19
Tokiems kaip jūs dundukams nesuprasti istorijos vingių. Bet vis vien patarsiu. Pasidomėkite tokiomis asmenybėmis kaip A. Smetona, K. Musteikis, A. Merkiu, E. Galvanausku, A. Voldemaru bei kitais, visų ir nepamenu. Tada gal nesinorės tokiais žodžiais taškytis.
Tornmentor 2009-11-29 20:56
Okta, ramiau truputėlį . Neverta savo įniršio demonstruoti visiems. Teisingai sakai, jog pasidomėti reikia, bet taip pat reikia žinoti KUR pasidomėti. Yra labai daug informacijos ir šaltinių apie tavo išvardintas asmenybes, kurie skirtingai vertina jas. Taip pat kai kurie šaltiniai duoda tik faktus, kurie nieko nepasako - viskas priklauso nuo faktų interpretavimo. Taigi čia "slidus" reikalas manyčiau
kionig 2009-11-29 21:08
Patrioto zodziai.... Smetonos isvis gali neminet, o kitu nezinau ir dejau as ant tokiu patriotu kaip okta
m.b. 2009-11-29 21:22
Tikras vyras. Tokių kaip tu, mums ir reikia valdžioje! Bet pala, va tokie ir sėdi - neturintys principų, galvojantys tik apie save, silnavaliai, mokantys tik garsiai rėkt...
lape 2009-11-29 21:25
Nu ir kas? Pasidomėjom asmenybėm - beveik visi pabėgo, ateinant rusams. Be to matau, kas dabar dedasi, ir manau, ankščiau buvo lygiai tas pats. Pav, skaičiau, kad kai prieš karą buvo krizė - ekonominė, ir masiškai bankrutavo valstiečiai, jų ūkius papigiai anstoliai pardavinėjo. O Latvijoj, analogiškai situacijai, buvo išleistas įstatymas atidedantis 2-3 metus varžytines. Ir paklausk bet ko - gerai gyveno tik valdininkai. O šiap, visai sutinku, kaip straipsny rašo, ir su tokia karuomenę buvo galima prieš rusus, gana rimtai pasipriešint.
kionig 2009-11-29 21:33
Va va dar vienas patriotelis, kaip tik musu marijos zemeje tokiu truksta..... O apie seima irgi gali nesneket, ten daug proto nereikia. Zinau yra pasakymas - kur du lietuviai ten ir peilis prie gerkles, tad nieko cia ypatingo, kad taip riejames. Taip kad kaip buvome runkeliais taip ir liksime, o kad ir istorija ismanys kazkas tokiu principu kaip "kas butu, jei bobute butu su ratais - butu autobusas"... Nezinau, gal tau teko paragaut to sovietisko gyvenimo, tada as uzjauciu tave, bet ir dabar, zinok, lyg ir 20 metu jau laisveje mes, o kas pasikeite ? Vagys ane ?
Tas_pac 2009-11-29 21:40
A. Smetona. Paėmė ir pabėgo į JAV. Būdamas JAV nieko gero Lietuvos labui nenuveikė.
okta 2009-11-29 23:17
Durnas tu nuo galvos iki kojų kaip sakoma. Neverta su tokiu kaip tu kalbėti. Aš tik žinau, kad esant tam tikrai sudėtingai situacijai šalyje tu būtum vienas pirmųjų, kuris subinę okupantui bučiuotų vien tam, kad liktų gyvas.
Nightbringer 2009-11-29 23:30
Klausimas, ar Latvija ir Estija galėjo taip pat efektyviai priešintis? Juk jei Latvija neatsilaikytu, tai kažin ar mums būtų lengva kovoti dar viename fronte... O gal mus (Lietuva, Latvija, Estija) stipriai remtu kokia Suomija? Juk tokia agresija, jai būtų tikrai ne prie širdies... O žinant kokia betvarke buvo Rusijos karuomenėje iš pradžių ir gaunant solidu palaikyma iš kokios kitos, stipresnės valstybes, reikėjo bandyti nepasiduoti? Na, jei tada jie žinotu, kas jų laukia (Lietuvos), tai kažin ar būtų pasidave... P.S: Jei mes pasigintume ir Rusija sudarytu paliaubas, tai mus vistiek okupuotu, tik skirtusi okupacijos datos...
okta 2009-11-29 23:49
Aš visada labai ramus kai rašau komentarus, na bet kaip pasirodė, tai tebūnie. Visgi gal esi teisus, sakydamas KUR. Pamėginsiu atsakyti į šį klausimą, bet deja teks pakelti užpakalius nuo kompo ir nueiti šį kartą į biblioteką. Taigi visai neseniai dvi knygas perskaičiau. Pirmoji knyga išleista 1990 metais pagal Kazio Škirpos ir Mato Krygerio archyvinę medžiagą. Vadinasi "Lietuvos aneksija 1940 metų dokumentai". Knygoje sudėtos promemorijos, operatyvių įvykių apžvalgos, tardymų protokolai, telegramos ir kiti dokumentai, kurie atskleidžia Lietuvos nepriklausomybės žlugimą 1940 metų vasarą vyriausybės narių, diplomatų, kariuomenės vadų, teisininkų, visuomenės veikėjų akimis. Antroji knyga - J. Daumanto "Partizanai". Šitą knygą paėmiau skaityti, nes ji neseniai buvo išversta į anglų kalbą, todėl pagalvojau "skaitys koks amerikonas apie Lietuvos laisvės kovas, o aš kaip lietuvis dar nesu skaitęs". Šitoj knygoj daug kur su humoru aprašyti įvykiai, todėl labai lengvai ir įdomiai skaitoma. Leisiu sau truputį pacituoti: "Antai, bekamantinėjant M. kaimo gyventoją S., tardytojas buvo tiek įpykintas, kad vos nesušaudė to žmogaus. -Sakyk man, ar tu žinai, kas yra Saulė, - klausė tardytojas gyventoją apie būrio vadą Saulę. -Žinau žinau, drauge kapitone, - pusiau lietuviškai, pusiau rusiškai pradėjo aiškinti S. ir, nugriebęs tardytoją už rankovės, prašė eiti kartu su juo - jis parodysiąs. Kapitonas, tikėdamasis, kad Saulė buvo sugautas ir dabar besirandąs areštuotųjų tarpe, nusigriebęs į ranką automatą, išskubėjo paskui kaimietį. Pastarasis pro minią prasigrūdo į lauką ir pirštu parodė į dangaus mėlynėje šviečiančią saulę. -Šitas daiktas, drauge kapitone, lietuviškai yra saulė, - be jokio šypsnio aiškino žmogus. Rusas įdūkęs tvojo automatu anam per nugarą ir nusispjovęs varėsi jį atgal tęsti tardymo. <...> Panašių paaiškinimų tardytojas iš S. sulaukė ir apie partizanus Kiaunę, Viesulą, Papartį, Žentą, Naktį ir eilę kitų, kurių slapyvardžių prasmės rusas iki šiol nesuprato, nes nė vieno žodžio nemokėjo lietuviškai. Išvestas iš pusiausvyros, rusas norėjo tardomąjį sušaudyti vietoje. Tik kitiems suimtiesiems aiškinant, kad jis esąs nenormalus, S. išvengė mirties." Ir dar, kartais užmiršęs kokį faktą paskaitau Šapokos "Istoriją". Beje, nesu jau toks patriotas kaip gali atrodyti, tiesiog jaučiu pareigą žinoti istoriją šalies, kurioje gyvenu. Manau kiekvienas turėtų tuo pasirūpinti.
okta 2009-11-30 00:03
Tikra tiesa dėl pirmo sakinio. Kodėl pabėgo? Nes žinojo, kad jo visai šeimai ir net giminaičiams gresia mirtinas pavojus. Manau, geriau gyvas prezidentas užsienyje, negu miręs Lietuvoje (gal net kur nors Sibire). Būdamas JAV, buvo aktyvus lietuvybės veikėjas.
Marius.brn 2009-11-30 01:26
Tornmentor zodziai tikrai geri... Tai yra slidus reikalas. Ir nereikia ziureti i tai kad kazkas buvo. vietoj to, manau, reikia ziureti ka galima padaryti dabar
Arns 2009-11-30 09:23
Okta, o tu domėkis ką skaitai, ne vien ką. Pvz K.Škirpa sukūrė LAF, kuris pagrinde rėmėsi voldemarininkai ir kitais radikalais, besižavinčiais nacizmu. Tai jie prašėsi jog po karo Vokietija mums, kaip Slovakijai suteiktu satelitinės valstybės statusą. Jei ne Vokiečiai, tau 1941 metų "prezidentas" būtu K.Škirpa, tačiau ir patys naciai juos greit uždraudė. A.Voldemaras buvo išsiųstas iš Lietuvos žinai už ką? Jis nepatiko A.Smetonai, jis manė jog pasiremiant karininkais, šis veikėjas galėjo jį nuversti. J.Daumanto "Partizanai", jau iš tavo citatų matosi jog ji kopijuota nuo sovietinių knygų, kur buvo rašoma apie sovietinius partizanus, tik kiek sukeista kas reikia. Galų gale kiek suprantu ji daugiau grožinė literatūra. Šapokos "Istoriją" Tu bent žinai jog ji išleista prieš II pasaulinį karą, joje daug kas faktiškai pasenę ar net paneigta, nes knygą leidžiant daug ko tiesiog negalėjo pasiekti(šaltinių). Pats jos neskaičiau, bet girdėjau atsiliepimus, tai knyga rašyta tarpukario stiliumi, pernelyg ideologizuoja LDK(ypač Vytauto Didžiojo valdymas), didelė neapykanta lenkams ir pan. Aš nesakau jog blogai kad domiesi, reikia domėtis, bet nepyk, domėdamasis tik tokiais šaltiniais, apie mūsų istoriją gan vienpusišką vaizdą susidarai.