Egidijus Papečkys. Ar galėjo Lietuva pasipriešinti SSSR?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Dainius2 2009-12-20 20:45
Na, manau, kad iš miestuose pradžiai susidarytų bent 10 žmonių grupelės - vistiek, yra žmonių norinčių šviestis, o jeigu dar paskatintų valdžia, mokytojai ar kunigai bažnyčioj, tai, manau, tų norinčių nemažai atsirastų. Dėl mokyklų tu teisus. Manau didžiausias mūsų švietimo sistemos trūkumas yra tas, kad ši neugdo kritiškai mastančių žmonių. Pavyzdžiui, per dailės pamokas mokytojai mokiniams aiškina ne kuo vieno ar kito tapybos stiliaus paveikslai yra vertingi ar kaip atskirti gerą paveikslą nuo prasto, o "pila" sausą informaciją apie to laikotarpio dailininkus. Tai ką baigęs tokią mokyklą abituriantas gali pasakyti apie tapybą? Gal, kad M. K. Čiurlionio paveikslai yra aukštos meninės vertės todėl, kad jis gimė 1875 metais - būtų gimęs metais vėliau - jo kūryba būtų bevertė. Tai tas pats, kas ruošiant mechanikus jiems aiškinti ne apie automobilio sandarą, o apie jo istoriją. Kai į autoservisą, kuriame dirbtų toks "mechanikas" atvažiuotų kieltas ir paprašytų sutaisyti jo automobilį, vietoj to jis pasiklausytų paskaitos apie Karlą Friedrichą Benzą arba Henrį Fordą. Su menu tas pats, jeigu nori, kad žmonės būtų išprusią ir jų namuose pabėtų ne gintariniai paveikslai, o tikrą meninę vertę turintys kūriniai, moksleiviams per dailės pamokas reikia pasakoti ne apie dailininkų gyvenimą, o apie potėpius ir paveiksluose paslėptas mintis. Kritinio mastymo ugdymas, o ne sausų faktų kalimas yra tikroji švietimo paskirtis.
Arns 2009-12-20 21:07
Dainius2, tu kažką maišai, kritinis mąstymas, tai kai išklausai/perskaitai gaunamą informaciją ir sugebi atsirinkti kuri vertinga, o kuri ne. Taigi, kritiškai gali mąstyti apie mūsų švietimą, bet ne apie dailininką Jeigu kas vadovėlyje parašys jog S.Dali gimė 1705 ir visi tuo tikės, tada nėra kritinio mąstymo pas juos. Kritinis mąstymas, nuo žodžio kritika, kritikuoti. Na, o tavo mintys apie 10 žmonių grupeles, hmm, man labai dvelkia XIX amžių, kada itin sklandė utopinės idėjos, kai keli gabūs žmonės, pakeis visą pasaulį ir nebebus nelaimių, visi džiaugsis tuo ką turės...
Dainius2 2009-12-20 21:24
Kai kalbu apie kritinį mastymą omeny turiu gebėjimą suvogti kurios nors srities (pavyzdžiui dailės) vertybes ir atskirti gerą (kūrinį) nuo blogo. Dėl tų metų, tai aš ir sakau, kad svarbiau ne sausus faktus mokiniams pateigti, o aiškinti jiems vertybes (mano supratimu ugdyti kritinį mastymą). Aš tai norėjau pasakyt. 10 žmonių grupelės būtų tik iš pradžių, tokios grupelės aišku nieko nepakeis, bet pastebėk kitą pateigtą skaičių: 10 procentų Lietuvos populiacijos - 300 000 išprususių ir VIENINGŲ žmonių tai jau visai kas kita. Tai gali pakeisti šalį. Kažkaip atrodo, kad tu pats nesupratai mano minties.
Arns 2009-12-20 21:43
Aš supratau mintį, tačiau sakau, kad kas jau kas, bet mokslininkai ir šeip žymūs žmonės niekados nesusitaria, pirmiausia todėl, kad nelabai išsiaiškina kurio mintis viršesnė, tad pats jau dalykas siūlomas skamba utopiškai. Čia tas pats, kaip sustatyti fizikus ir matematikus, bei leisti jiems išsiaiškinti, kuris mokslas naudingesnis, nors teoriškai matematika visko pradmuo, bet praktiškai viskas kas išrandama, yra fizika. Taip ir su kitomis disciplinomis. Būtent todėl tautinės mokyklos idėja ir nebuvo įgyvendinta, nes visi nesutiko su tuo, kad kažkuris mokslas bus labiau dominuojantis nei kiti.
Dainius2 2009-12-20 21:57
Tavo mintį dailės vertybių atveju, manau, reiktų suprasti taip, kad vieni kritikai labiau vertina vienas vertybes, o kiti kitas, tai būtų galima pateigti mokiniams kelias versijas iškeliančias skirtingas vertybes. Jau geriau specialistai susitartų, nes jeigu jie nasusitaria - kenčia Lietuva. Net jeigu nepavyktų Lietuvos pakeisti, mano siūlomas projektas arba sumanymas vistiek išeitų į naudą: jo metu bent dalis lietuvių taptų labiau išprusią. Be to, tai principo reikalas: inteligentai skundžiasi, kad žmonės neišprusią, neklauso tikros muzikos, nebalsuoja už gerus politikus ir taip toliau (čia jau kartojuosi ), bet nei jie pays, nei valdžia nesistengia pakeisti situacijos - šviesti žmonių. Na, čia jau absurdas, mano manymu. Skųstis ir nemėginti nieko pakeisti gali tik turgaus bobutė.
Nightbringer 2009-12-21 19:50
Būtume pirmi pasaulyje (atrodo) kurie tai įgivendintu, bet be valdžios paramos nemanau, kad kas gautusi... O ir taip tektu įveikti daug klūšių. Šaliai kaip Lietuva, žmonių protai yra vienintelis resursas kuris gali iškelti valstybe į aukštumas. Visų pirma, Lietuvai tektu išlipti iš krizes, nes politikai tikrai neskirs lešų šituo laikotarpiu. Antra, tektu įrodynėti, kad pirmi nereiškia durni. O trečia, tai, kad mes stipriai "nusivažiavome į šalį", kitaip, kalbam neįtema. P.S: Geriau sukurk forume tema jei nori, bet nematau, ar yra apie ką daugiau diskutuoti.
Dainius2 2010-01-21 22:05
Sukūriau, pagaliau Tema vadinasi: Mūsų išprusimas - mūsų laisvė! http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... 4983#94983 prašom diskutuot.
LiberalusToris 2010-02-13 13:46
. Kas būtų kas, tačiau faktas, kad galėjome priešintis jiems, tačiau - tam autoritariniam ištižėliui reikėjo TVIRTA RANKA ĮSAKYTI. Dzin, būtų nušlavę, tai būtų, tačiau bent priešintųsi žmonės, o ne su gėlėmis RA būtų sutikę. Tai tiek P.S. Buvo sukaupęs nemažai karinės amunicijos Smetona šiaip, tad tikrai galėjo gintis nuo sovietų ir trauktis link kokios Vokietijos, o ten jau būtų žiūrėję, kas kaip.