Žlugo prancūzo mėginimas iššokti iš 40 km aukščio  (1)

Pamenate, praėjusį mėnesį mes rašėme apie prancūzų parašiutininko Michelio Fournier svajonę pasiekti naują Gineso rekordą su parašiutu iššokant iš 40 km. aukščio. Jei misija būtų buvusi sėkminga, prancūzas „vienu šūviu“ galėjo pamušti dar kelis rekordus, tačiau dėl kurioziško nutikimo visas sumanymas nuėjo "šuniui ant uodegos".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galite įsivaizduoti Michelio nusivylimą, kai tokiam žygiui ruošiesi nuo 1986 metų bei paaukoji 20 savo gyvenimo metų, suplanuoji visas detales, milžiniškų pastangų dėka surandi rėmėjų, galinčių beprotiškai idėjai paaukoti $20 milijonų ir pagaliau ateina suplanuota diena, o viskas tiesiogine žodžio prasme pranyksta vėjyje - prieš pat startą milžiniškas helio balionas, turėjęs pakelti 64 metų nuotykių ieškotoją Michelį Fournier į stratosferą, atitrūko nuo gondolos ir dingo danguje.

Neabejotinai nesėkmė nuvylė ne tik patį nuotykių ieškotoją, bet ir dar daugelį idėjos entuziastų – juk šis šuolis būtų ilgam įrašytas į istorija ir įtvirtintas net 4 Gineso rekordų knygos pozicijose. Aišku, svarbiausias rekordas- šuolis su parašiutu iš didžiausio aukščio. Tačiau sėkmingai pasiektas tikslas būtų padėjęs sumušti ir kitus rekordus – aukščiausias oro baliono pakilimas su žmogumi, ilgiausias ir greičiausias šuolis su parašiutu.

Ir tai ne tik rekordų reikalas – šis bandymas būtų davęs aiškius atsakymus į klausimą ar apskritai kada nors gali žmogus evakuodamasis iš kosminės orbitos tiesiog iššokti su gelbėjimosi parašiutu ir sveikas pasiekti žemę. Galima sakyti, jog šis šuolis turėjo virsti pirmuoju „gelbėjimosi iš kosmoso“ bandymu.

Bet viskas kaip buvo, taip ir liko idėjų ir spėjimų stadijoje. Pati misijos pradžia nieko labai blogo nežadėjo. Pasiruošimas startui prasidėjo gegužės 23 dieną Kanados provincijos miestelio North Battleford apylinkėse. Aplink zujo daugybė technikų ir įvairiausių specialistų, tikrinančių visą reikalingą įrangą ir tuo pačiu nerimastingai žvilgčiojančių į dangų, tikėdamiesi nuspėti ar sunkiai prognozuojamas oras bus palankus šiuolaikiniam Ikarui.

Pagal pirmalaikį planą skrydis turėjo įvykti gegužės 25 dieną, tačiau data buvo kelis kartus perkeliama dėl nepalankių oro prognozių. Tuo labiau, jog jau 2003 metais misiją nutraukė įsismarkavęs vėjas – tuomet jis nutraukė oro baliono viršutinį kupolą ir visai kompanijai teko atidėti bandymus dar 5 metams. Dabar gi kupolas buvo sutvirtintas papildomais 3 sluoksniais polietileno, tačiau nežiūrint ir to, stipresnis vėjas galėjo pridaryti nemažai bėdų.

Pažymėsim, jog pats oro baliono pakilimas į 40 km aukštį yra ne ką mažiau svarbus operacijos etapas, nei pats šuolis. Juk jei kas nors nutiktų ne taip, Michelis Fournier apskritai nebūtų galėjęs palikti oro baliono ir jo gyvybė dar iki šuolio pakibtų ant plauko.

Pagaliau viskas buvo paruošta, o Michelį Fournier, likus dviem valandom iki starto ėmė kvėpuoti grynu deguonimi. Ryte, apie trečią valandą (vietos laiku) nuotykių ieškotojas ėmė rengtis kostiumą – ši procedūra užtrunka apie vieną valandą.

Tačiau 5 valandą įvyko absoliučiai neįtikėtinas dalykas – staiga atsilaisvino sujungimai tarp oro baliono ir gondolos – visų akyse tuščias oro balionas ėmė sparčiai kilti į dangų ir pranyko už debesų. Iš specialios medžiagos pagamintas permatomas balionas kainavo 200 tūkst. dolerių. Specialistų spėjimu taip galėjo nutikti dėl statinio elektros krūvio išlydžio, sugadinusio elektroninius užraktus. Kiek vėliau pabėgęs balionas buvo pastebėtas už 40 km nuo starto pozicijos.

Čia galima pažiūrėti CNN vaizdo reportažą iš įvykio vietos.

Nors tai jau antras nesėkmingas bandymas, nusinešęs į dangų ne tik svajones, bet ir milžiniškas finansines išlaidas, Michelis Fournier neketina nuleisti rankų. Jis kaip ir jo komanda, pasiryžusi dar šių metų rudenį pakartoti bandymą – tik šį sykį jau su dviem balionais. Šiuos planus entuziastai pristatė spaudos konferencijoje, įvykusioje tuoj po nelaimingo nutikimo. Čia galite pažiūrėti konferencijos video medžiagą – tiesa, ji prancūzu kalba.

Priminsime, jog buvęs karininkas Michelis Fournier per savo gyvenimą yra atlikęs daugiau kaip 8 tūkst. 600 šuolių. Dabartinis aukščiausio šuolio rekordas priklauso JAV parašiutininkui Josepho Kittingeriui. Pastarasis 1960 metais iššoko iš 31 tūkst. metrų aukščio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)