Berklio universitetas (Kalifornija) išplatino savo video paskaitas YouTube portale  (1)

Berklio (Berkeley) universitetas tapo pirmuoju universitetu pasaulyje, nemokamai ir laisvai platinančiu savo paskaitas internete. O iš tikro, juk to reikėjo jau senų seniausiai – mokslas arba žinios turėtų būti prieinamos visiems, o kas ir ką mokės su jomis padaryti – jau asmeninis reikalas. Juk mokslas ir švietimas neturėtų būti biznio darymo vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, jei sumąstysite pasigilinti į biologiją, bioinžineriją, chemiją, fiziką ir kitus mokslus, galėsite aplankyti štai šį puslapį ir peržiūrėti 2005-2007 metais įrašytas paskaitas. Jau dabar sukaupta daugiau nei 300 valandų trukmės video įrašų, apimančių ne tik mokslo lekcijas, bet ir kadrus iš universiteto gyvenimo.

Yra netgi video paskaita, pavadinta „fizika būsimiems prezidentams“ (Physics for Future Presidents). Ir beje, tai labai populiari paskaita tarp studentų – galbūt daugelis iš jų planuoja tapti prezidentais?

Berklio universitetui (University of California, Berkeley) toks lekcijų publikavimo žingsnis nėra naujiena – dar 2001 metais jis paleido programą Educational Technology Services (ETS), kuri savo ruožtu atidarė atskirą puslapį. Savo veikla puslapis pradėjo 2006 metų balandį.

Jame ir dabar dar karts nuo karto pasirodo šį rudenį prasidėjusių kursų ir įvykių failai, taip vadinamų podcastų pavidalu (podcast). Iš esmės tai yra MP3 failai su foniniu video. Šiuo metu sistemoje prieinama daugiau nei 3500 valandų įvairaus sudėtingumo informacijos.

Vėliau nuspręsta grynai video paskaitas talpinti YouTube svetainėje. Ir šis sprendimas nėra atsitiktinis. „YouTube svetainė ideali vieta studentams ir tiems, kas nori mokintis visą savo gyvenimą pažinti kažką naujo, - kalbėjo Ben Hubbard, vienas iš ETS sistemos administratorių. – Mums labai malonu, jog galėjome šioje sistemoje patalpinti savo video medžiagą, kuri dabar prieinama visam pasauliui“.

Deja, bet daugeliui lietuvaičių tai gali būti menka paguoda – visos paskaitos anglų kalba ir gali būti sunku suprasti aiškinamą mokslinę mintį. Tačiau tai puiki galimybė gilinti anglų kalbos žinias. Galbūt ateityje ir kažkuris iš Lietuvos universitetų pasiryš tokiam žingsniui.

Plačiau: Free of charge

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: