Mokslinė diskusija – ar gyvybė yra technologija?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sz520qm 2007-09-19 14:23
Na, skaičiau ir šį straipsnį, ir straipsnį apie postžmogų. Mano manymu, viskas yra neišvengiama, tačiau ir keičiama. Ta pati evoliucija gali būti juk dirbtinai pakeista. O robotai ir visas kitas techninis pasaulis yra iš tikrųjų evoliucija. Kad viskas neatrodytų labai keistai, siūlau pažvelgti kiek kitaip: tarkime, žmogus - evoliucijos pasekmė. Žmogus su akmeniu ar primityviu kirvuku, ietimi - irgi galime laikyti evoliucijos pasekme. O kas, jei žmogus užsimanė vietoj to kirvuko pasidaryti dirbtinę ranką (jei jos neteko)? Irgi evoliucija. Kol galiausiai jis tampa kiborgu. O tik po to - jau ir robotas. Esmė ta, kad šiame mąstyme pilnai žmogaus kurta technologija turi būti gale. Kitaip didelis šuolis (nuo žmogaus iki roboto) atrodo gana sudėtingai ir "neevoliuciškai". Va tokie mano pamąstymai... Beje, ar galime noosferą įvardinti tiesiog kaip socialinį bendravimą?
Vytautas 2007-09-19 15:08
Ar tikrai šis terminas padengia vien socialinį bendravimą - nesiimu spręsti, tačiau kaip alternatyvi sąvoka tai man visai logiškai skamba. Nelabai į temą, tačiau labai įdomu, kokią technologijų raidos dalį įtakoja gyvenimiškų problemų sprendimas, o kokią - socialinis bendravimas, kuris netgi nesusijęs su tikrai objektyviomis gyvenimo problemomis. Pavyzdžiui GSM - realiai tik socialinio bendravimo paskatinta technologija. Televizija, radijas... Kiek lieka tų tikrųjų technologijų? Būstas ir maistas?
Anonymous 2007-10-11 16:29
Kas galetu paneigt versija kad mes esame visatos kurejo kompe kuris tarkim kazkokiu tikslu nori padidinti zemes mase. Todel jis sukure gyvybe kuri naudodama saules energija dauginasi ir taip dideja zemes mase. Pradzioj jis ejo klaidingu keliu- kure milziniskus augalus ir gyvunus, bet jie neturejo proto ir negalejo sukurti zemej dideles mases. Tai suprates kurejas juos sunaikino.Vat todel isniko dinozaurai ir milziniski eukaliptai. Buvo sukurtas homo sapiens kuris yra maitinimosi grandines virsunej ir turi didziausi populiacija kuri neisnyks nes turi saves palaikymo sistema-ligonines ir tt. Taip kad zemes mase gales dideti iki begalybes ane?Kam reik didint zemes mase lai atsako astronomai. Gal sumazes zemes greitis iki nulio ir tada ivyks visatos susitraukimas i taska kuri prognuozoja
Anonymous 2007-11-05 11:58
Šis straipsnis labai geras pavyzdys, kai mokslas ir mokslininkai tampa religiniais mokslo fanatikais, tikintis tik savo "pajalnikais" ir prietaisų parodymais. Kai pradedi stebėti mokslininkus, tai jausmas toks - tarytum turim reikalą su maniakais kuriems svarbu atradimas, o pasekmes sprendžia kiti mokslininkai, o jų dar kiti... ir turim ką turim - sąlygos žmogui gyventi darosi vis nepalankesnės.
Anonymous 2007-11-06 11:10
versija logiska, bet vien logikos nepakanka. per daug nezinomuju. anyway, idomu pafantazuoti. kazkada idomiai atrode mintis 'komunizmas - tai religija', o dabar ji nei kiek nebestebina, nes ideologija ir religija - vieno lizdoo pauksciai. mano nuomone, sitas www yra super!
Anonymous 2008-09-29 18:17
Mano nuomone, masė iš niekur neatsiranda. Gyvybė atsirado anksčiau nei technologijos, todėl kelčiau klausima - ar technologijas galima laikyti gyvybe?
Anonymous 2008-09-29 19:33
Visa Visata yra vienas didelis kompas. Ir mumis visus viska valdo.Taip,kad nejus patys tai skaitote o jumis taip valdo,kad jums atrodo taip,kad jus patys tai skaitote. Tai geriausi yra pastebeti paziurejus i savo praeiti,kodel butent taip o ne kitaip.
mazylisz 2008-10-04 23:09
Man iškilo keliatas klausimų. (1)Kas yra gyvybė? ar tai iš įvairių cheminių elementų sudaryta sistema, tai jei tai sistema vadinasi turi būti ir technologija kurti šiai sistemai... bet iš viso to kyla kitas (2) klausimas - gamtoje kurioje mes gyvename ir bent iš dalies pažįstame VISI objektai didžiąja savo egzistavimo laiko dalį būna tokioje būsenoje kurioje jie užimtų mažiausiai tūrio, sunaudotų mažiausiai energijos ir tą energija panaudotų kuo efektyviau, tai kodėl egzistuojame mes? juk nemaža energijos dali mes sunaudojame smegenų veiklai kuri nėra naudojam gyvybinėms funkcijoms kontroliuoti ir palaikyti, vadinasi mes energija panaudojame ne efektyviai. (3) Kodėl taip yra? Galbūt save keičianti ir palaipsniui tobulinanti sistema sunaudoja mažiau energijos nei sistema kuri kuria kitą sistemą? Ar gyvybe yra tik biologine? Tai kodėl reikalinga sąmonė? ar tai tik šalutinis gyvybės produktas? Ar savikontrolei ir keitimuisi reikalingas mechanizmas? Ir manau kad taip gyvybę galima laikyti technologija. Ir esu tikras kad žmogaus kuriamos technologijos yra gyvybe...
Anonymous 2008-10-12 16:29
Žmogus gali tik kurti, o ne tverti. Gyvybė, yra sutverta. Tai kaip žmogus kurdamas gali sutverti? Mano nuomonę, tai tik nereikšmingi keli sutapimai. Nes žmogus viską kuria iš gamtos. Visos technologijos yra gamtos kopijos, tai kur tu nesurasi sutapimų Tikrai viskas egzistuoja gamtoje, ką žmogus sukuria. Tik tai yra prieinama žmonijai forma. Anokia čia evoliucija, greičiau devoliucija iš kai kurių žmogaus sukurtų technologijų. Man pasakykite kiek žemei atnešė naudos, ta "žmogaus sukurta technologinė gyvybė"? Aiškiai matyti, kad žemės kūnas ginasi nuo ją užpuolusių parazitų. Nes tai ką daro žmogus tikrai yra virš natūralumo ribų. Žmonija turi būti žemės organas o ne parazitas. Pažiūrėkite kaip žmogus nutoles nuo to, kodėl gyvūnai jaučia artėjančias stichines nelaimes ir be jokių radarų ar pan. Tai kokia čia natūrali evoliucija? Gyvybė yra tyra energija - be jokių dėsninių pažeidimų.
WelniuRumai 2008-10-12 16:38
Gera diskusija tik padiskutuosiu manau veliau, nes dbr kazkaip nieks i galva nelenda
WelniuRumai 2008-10-12 16:47
Gryna nesamone... Jei ka ir erzina ta reklama tai tik silpnos psichikos zmogelius, kurie puse savo gyvenio (jei nedaugiau) praleidzia prie vaizduoklio Tos reklamos visiskai nedaro jokio poveikio na nebent prajuokina kartais. Va jeigu butu tokiu, kad ju nebutu imanoma isjungti, va cia tau jau kitas reikalas
rimasD 2008-10-16 20:27
Aš tai evoliucijos nevadinčiau technologija. Kas yra technologija?Tarkim reikia sukurti žmogui dirbtinę ranką, arba lėktuvą. Inžinieriai susitaria kokie turės būti gaminio parametrai,atsparumas ,apytikrė kaina. Tada sukuria tecnologiją, kaip geriausiai tą gaminį pagaminti. Gamta gi elgiasi visiškai priešingai.Ji visais įmanomais būdais jungia baltymų molekules arba genus,ir jei kažkas gyvybingo gaunasi, sugeba daugintis ir prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų, tas išlieka ir evoliucionuoja,kitkas žūsta.Bet gamtai nuo to nei šilta, nei šalta. Nėra nieko labjau neekonomiško, nei gamta.Buvo daugybė gyvybės rūšių kurios išmirė, kai kurios egzistavo milijonus metų ir vistiek, smarkiai pakitus aplinkai, žuvo. Bet yra gyvybės rūšių, kurios beveik tobulai prisitaikiusios prie aplinkos, pavyzdžiui rykliai.Jau keli milijonai metų jie beveik neturi reikalo evoliucionuoti. Arba įsivaizduokime LEGO kaladėlių krūvą.Jos pagamintos pagal technologiją, tačiau kalba ne apie tai.Jas galima jungti tarpusavyje.Vienas vaikas iš jų pastatys namą, kitas lėktuvą, o trečias kažką beformio.Ar galima statybą iš kaladėlių vadinti technologija? Manau ne.
Nightbringer 2009-07-05 13:16
produktus, tai skirti tenkinti augalai ir gyvūnai tenkinti vis augančiam žmonijos alkui. Bet nesuprantu, kaip tu gali teigti, kad nauji mėsiniai gyvūnai nėra gyvūnai? Tu tikrausiai nematei, kaip jie ''modifikuojami''. O kaip planeta ginasi nuo mūsų? Atleisk, bet todar nepastebėjau. Genetiškai modifikuotus augalus aplenkia net parazitai, bet mes vistiek jos valgome. Gyvūnai jaučia artėjančias nelaimės, bet tai jaučia ir žmones. Juk dažnai pasireikia nuojauta prieš kokia nors katastrofa, bet civilizuotas pasaulis neleidžia išlėkti į kita pasaulio krašta vien, kad tu kažką jauti. Tam ir sukurti visokie "radarai", kad 100% perspėptu apie galimus pavojus.
V.P. 2011-02-13 22:49
Gyvybe technologijos cia tik pavadinimas! Vistiek viskas ka tu bematytum ar sakytum viskas yra Visatoi.
blizzard 2011-02-13 23:11
Šiaip pritariu kad ir gyvybė yra technologija, vien dėl sudėtingumo, visa sandara tiek žmogaus tiek augalų primena technologiją ir labai pažangią. Nemanau kad kada nors susijungs, geriausiu atveju tai taps mūsų pagalbinėmis priemonėmis. Visiškai sujungt technologijos su gyvybe neišeis nes čia 2 visiškai skirtingos formos. Šiaip būtų galima pasamprotaut, kad žemė ir yra ta didelė gamykla kurioje vyksta gyvybės gamyba. (čia būtent klausimas kas sukūrė gyvybę) planeta tiesiog yra didelė gamykla