Šiuolaikines technologijas gali tobulinti ir dvylikametis  (30)

Dvylikos metų berniukas Williamas Janas (William Yuan) savarankiškai besigilindamas į nanotechnologijas, apskaičiavo kaip būtų galima padidinti šiuolaikinių saulės elementų efektyvumą net 500 kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo mažų dienų kūrybingas vaikas domėjosi Lego konstruktoriais bei robotais, o vėliau ėmė gilintis į atomo fiziką ir nanotechnologijas. Nors jis eina dar tik į septintą klasę, o jo draugai neturi nė menkiausio supratimo apie tokias fizikos vingrybes, Williamui entuziazmo tai neatšaldo.

Pastaruoju metu jis susidomėjo saulės elementais ir netikėtai skaičiuodamas jų parametrus suprato, kaip būtų galima padidinti elementų efektyvumą lyginant su pramoninės gamybos analogais. Jaunasis mąstytojas pasiūlė naują elementų koncepciją, kurią mokslininkai pavadino 3D elementais.

Trimačiai saulės elementai būtų žymiai efektyvesni už dabar paplitusius dvimačius - jie sugertų žymiai daugiau šviesos, tame tarpe ir ultravioletinius spindulius. Tai leistų padidinti jų efektyvumą ir generuojamos energijos kiekį.

Jeigu jo skaičiavimai yra teisingi, tuomet 3D elementų efektyvumas, lyginant su dabartiniais išaugtų bent 500 kartų.  Suprantama, tai tik pradiniai skaičiavimai, tačiau jie padarė didelį įspūdį ne tik mokytojams, bet ir mokslininkams. Net jei tokie elementai praktikoje ir nepasitvirtintų, tačiau vaiko intelektualinis potencialas yra didžiulis.

Jaunasis talentas ir toliau žada gilintis į šiuos skaičiavimus bei tyrinėti kitas 3D saulės elementų galimybes. Smagu, jog jis susilaukė ne tik didelio dėmesio bei pripažinimo, bet ir gana solidžios $25 000 premijos.

Pats berniukas tikisi, jog jo darbas greitu laiku padės dar labiau sumažinti šiuo metu į orą išmetamų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)