Meno kūrinių vertinimo mįslė  (20)

Pažvelkite į šias dvi menininko John Chamberlain sukurtas skulptūras. Abi jos dienos šviesą išvydo 1964 metais. Kairioji pavadinimu "Ca-D’Oro" Sotheby’s aukcione yra įvertinta tarp 1.8 ir 2.2 milijono dolerių, tuo tarpu dešinioji pavadinimu "Spike" Christie’s aukcione įvertinta tarp 0,9 ir 1,2 milijono dolerių. Jos atrodo labai panašiai, autorius tas pats, sukurtos tais pačiais metais. Taigi kodėl jų kaina yra skirtinga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abi šios spalvingos sulankstyto metalo skulptūros priklauso ankstyvajam menininko kūrybos periodui. Tuo metu John'as Chamberlain'as savo darbams naudojo kasdienius objektus, tokius kaip apleistų automobilių detalės.  Norėdamas išgauti norimą raštą, jis ant plieno išpurkšdavo šimtus lako sluoksnių.

"Spike" priklauso nekilnojamojo turto magnato Sylvan Lawrence našlei Alice Lawrence. "Ca-D’Oro" savininkas savo tapatybės neatskleidžia. Matyt atsižvelgdami į šį kainų skirtumą Christie’s atstovai ryžosi suteikti savo parduodamai prekei vadinamąją kainos garantiją - garantiją, jog tokia suma bus išmokėta dabartiniam savininkui nepriklausomai nuo realių pardavimo rezultatų. Sotheby’s parduodamo kūrinio kaina yra apytiksliai dvigubai didesnė, o jos nustatymo kriterijų niekas nežino nei vienu, nei kitu atveju. Tiesa, antrajam kūriniui aukcionas kainos garantijos jau nesuteikia.

Vos prieš porą savaičių Sotheby’s paskelbė patyrę apie 15 milijonų dolerių nuostolius dviejų Honkonge ir Londone vykusių aukcionų metu vien dėl nepamatuotai suteiktų garantijų. Šiuose rugsėjį ir spalį vykusiuose renginiuose milijonus dolerių kainavę pirkiniai taip ir nesulaukė pirkėjų, o daugelis darbų buvo parduoti gerokai pigiau nei jie buvo vertinami. Nuo tada aukcionų atstovams teko šiek tiek permąstyti rinkos tendencijas - dabar jie intensyviai bando įtikinti pardavėjus sumažinti savo lūkesčius. "Daugelio prekių kainos krito - akcijų, aukso, naftos, nekilnojamojo turto - būtų nerealu tikėtis, jog meno kūriniai turi imunitetą rinkos spaudimui", teigia Christie’s padalinio Amerikoje vadovas Marc Porter. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)