A. Čekuolis. Švarios nosys prieš didelius pinigus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tadulis 2009-06-29 15:18
Didžiausia rūkymo bėda apgaulė, cituoju: "kad, net ir pradinukas žino, kad viena cigaretė jo nepražudys", o heroinas pvz. kaip iš karto negrįžtamai žalojantis narkotikas dažniausiai būna tik ilgo kelio pabaiga. Žmogus privalo būti jau praktiškai visapusiškai susinaikines kad ryžtusi save badytis. Taip prarandamas kontrolės jausmas, ir tik atsisukes atgal jau pamatai kad jau rūkai 7- 10 metų. Manau kad kiekvienas čia užsukęs rūkantysis net _wee ieško pagalbos. Kol neateina tas jausmas tol rūkantysis tikrai nesiskaitnės komentarų. Blogiausias dalykas ką jis čia randa, kategoriškus nerūkančius, kalbančius ne apie jo problemas. Nuo to jisai supyksta. Sako kad jo niekas nesupranta. Jaučiasi įpatingas, juk vėlgi apie jo pojūčius ir problemas niekas nekalba. O vienas iš pagrindų mesti rūkyti yra suprasti, kad nesi niekuo išskirtinis, rūkai dėl to paties kaip ir visi kiti, pasekmės irgi bus tokios kaip ir visiems. Dėl šito dalyko dažniausiai ir yra sunku mesti rūkyti "skrajojančiam" jaunimui, kuris dar galvoja, kad visas pasaulis jam po kojom. Jeigu savikritikos užtenka, kiekviename prieš rūkymą pasakytame komentare yra didžioji dalis tiesos. Tik nebūtinai ta tiesa pasakyta gražiai. O čia jau nuo brandumo lygio priklauso ar galėsi tai priimti ar atmesi. Nerūkančiajam siūlyčiau pakeisti savo požiūri irgi. Siūlyčiau nepakantuma, pakeisti į Gailestį , juk žmogus tiesiogine žodžio prasme save naikina. Tiesiog pagalvokite kokia reakcija sukelia jūsų savanaudiškas "tu terši orą, švaistai mūsų pinigus". Tai reiškia kad tik tu pats sau rūpi, vadinasi priešingai pusei irgi įsijungs gynybinis mechanizmas. Gailėtis reikia o ne smerkti. Ar vėlgi to paties heroino narkomaną smerktumėte? Abejoju ar tokios būklės žmogui galima jausti kažką daugiau nei gailestį, nebet būtum nužmogėjęs visiškai. Reikia gailėtis ir rūkalių. Tai būtų viena iš didesnių metamorfozių požiūryje padedančių jiems keistis.
_wee 2009-06-29 15:28
Aš čia pradėjau komentuoti dėl to, kad pamačiau kaip nerūkantieji dergia rūkančiuosius, o ne dėl to, kad ieškau pagalbos. Man pagalbos tikrai dabar nereikia, puikiai suprantu, ką darau ir neslėpiu, kad esu priklausomas. Taip pat visiškai nesijaučiu geresniu už kitus, todėl ir sakau, kad nereikia žmonių skirstyti ir grupes, rūkaliai visiškai tokie patys žmonės kaip ir nerūkantieji, tik skiriasi tuo, kad jie rūko. Ir nematau ko čia gailėti? Jeigu toks yra žmogaus pasirinkimas, reikia jį gerbti. Pagalvokite kiek žmonių žūsta avarijose, kiek nusižudo, kiek žmonių kiti žmonės nužudo. Todėl patarčiau susitelkti į svarbesnias problemas o ne į rūkančius žmones.
Dedas 2009-06-29 15:33
Rūkantis rūkantiem, nerūkantis traukėtes į šoną, nes nieko jus nesuprantat, nėra pas jus praktikos. Žodžiu. Rūkimas yra saves apgaudinėjimas. Nikotinas sukelia priklausomybę. Parūkius jau po kelių minutčių prasideda atpratimo kantčios, kaip ir nuo visų kitų narkotikų. Tos atpratimo kantčios pasireiškia - nuoboduliu,depresija,nervingumu ir t.t Žodžiu jis sukelia šuos nemalonius padarinius, ir užtraukus kita cigarete jas numalšina. Kai vyksta numalšinimas, jum atrodo malonu. Paprastas pavizdys butu: Panašiai toks anksti ryte kaimynas su zeimariu pjauna malkas, jus tai erzina,neleidžia miegot, ir galop jis išjungia ta zeimari, jum kaškaip pasidaro malionu užlieja palaima.Vel tilu. Tai va ,nikotinas ta ir daro, sukelia neramumus jusu kūne ir paskui juos panaikina parūkius. Tokia tiesa. Toks ir malonumas, sukelt sau grūzą, ir paskui ji pašalint. Geriausias būdas mest rukyt ir yra apmastyt kas yra rūkimas, kokia nauda jis tau duoda. BET KOKS ŽMOGUS AKIMIRKSNIU META RUKYT KAI SUPRANTA KAD JAM RUKIMAS JOKIOS NAUDOS NEDUODA. O suprast nėra lengva.Teisingai aš galvoju kad supratimas labai skirias nuo žinojimo. Tad rūkoriai supraskit apie rūkimo duodama nauda jum, ir iškart mesit rukyt.Supratus nereikia nei valios naudot tiesiog, taip jau yra PVZ:Isivaizduokit, Jus žinot kad ugnis yra karšta, bet nesuprantat koks tai jausmas ikišt ranka i ugnį, jūs kaip mažus vaikus tas ugnies grožis pakeri nors ir žinot kad ji karšta ji vilioja, norit paliest kol galop ikišat ranka ir nusideginat. Kita karta jau suprnatat kas tai yra ugnis. (Tai dažniausiai ivyksta kai bunam dar su pampersais) Taip ir rukimas, kai suprasit kas per veiksmas yra rūkimas, kokia to veiksmo prasmė ir kad tai visiškai beprasmiška, MESIT.
modis 2009-06-29 15:38
Ash ishkart atsiprashiau, nes zinau postas izeidziantis. Neesu tolerancijos virsune. Beje man 23 ir su mano 3 pirmomis priezastimis susiduriu 3-5 kartus per diena minimum. Malonu kambaryje vidurvasari prasiverus langa ir norint tyro oro uzuosti tik smalkes kylancias nuo runakciu 1 aukshtu zemiau balkone? Jei tai tik jusu reikalas, tai kodel ash nuo to tiesiogiai kenciu? Man smagu pamatyti rukanti, kuris paiso manes stovincio shalia. Paeina i sali, pelenus meta kur reikia, o parukes dar ir gumos sukramto. Tokie tegu gadina sau sveikata, man netrukdo ir uz ju gydyma galiu sumoket. Deja ju mazuma. Chia daugiau ne rukymo/nerukymo problema, o bendra kulturos stoka pas zmones. Tai jei zmones nepaiso vieni kitu graziuoju, tegu reguliuoja istatymais. P.S. geras akmuo i nerukanciu darza mete kazkuris. Tikrai pas mus truksta "smoking shelter" vieteliu miestuose. Tai ko noret, kad ruko kur papuola. I koki kabaka, viesa istaiga tenka eiti per dumu uzdanga. Jei kas vasara ejo i VGTU antraji iejima zino apie ka kalbu.
_wee 2009-06-29 15:49
Nu va, į prota atėjai. Aš ir banžiau visiem išaiškint, kad čia tik žmonių problema, o ne rūkymo. Ir aš visiškai nieko prieš jei įstatymas pradės reguliuot tuos kurie kenkia kitiem žmonėm ar mėto nuorūkas belekur. Tiek rūkantis, tiek nerūkantis gali būti visiškai nekultūringas ir atrodyti, kaip paskutinis padugnė, bet viskas gali būti ir atvirkščiai, jei rūkantis atsižvelgia į aplinkinius tai nematau reikalo jį menkint.
Ignasnn 2009-06-29 16:04
na as turiu savo nuomone apie metima, nemanau, kad del kitu argumentu pakeisciau ja. mastau mest rukyt, pradesiu pasportuot vasara, manau sunkiai tai suderint pavyks. na, bet jei nepajusiu, kad cigaretes mane padare ne toki judru ar istverminga - nemesiu ir tai mano pasirinkimas. stengiuos nerukyt prie nerukanciu, nes zinau kaip tai nepatinka. man patiko Kionig argumentai ir salta kalba, neisiplieskia per daug ) respect. p.s.s Modis pritariu tau!! tai greiciau kulturos stoka, o kaipkeisti tautos savimone - neisivaizduoju :} "smonig shelter" , kaip kad prie Akropolio, man tiesa sakant patinka. uzeini, prisedi, parukai, pasneki su draugais ar seip zmonem. zodziu, as savo gincus cia baigiu - pasigirsiu, kai mesiu tik
modis 2009-06-29 16:05
Na bet shis Europos Komisijos tikslas ryshkiai nukreiptas i finansine shios problemos puse. Gydytojai aishkiai mato kokie pinigai ishleidziami rukymo sukeltoms ligoms gydyti, taigi EK sumaste sutaupyti. Bet kiek serga nuo nutukimo, alkoholio, streso pasekmiu, neteisingos mitybos . Nesenai straipsniukas buvo apie vaisiu dalybas vaikams, skaityk priemone priesh nutukima. Alkoholio stiprumas ir akcizas ir yra kontroloijamas ir speju dides. Zodziu negali sakyt kad rukantys vieninteliai puolami, tiesiog chia priemones drastishkesnes arba jautresne zmogaus vieta.
Tadulis 2009-06-29 16:12
Ydomu, o kokios problemos svarbesnės? Afrikoje badaujantys vaikai, kiaulių gripas? Nuo rūkymo miršta daugiau žmonių. O kokios problemos galėtų būti svarbesnės Tėvams, nei jų sveikatą besigadinantis vaikas, arba tavo vaikų motinai, kad tu rodai blogą pavyzdį savo vaikams? Gal tavo vaikams turėtų būti nesvarbu, kad gadini sau sveikatą. Nežinau tavo statuso, bet greičiausiai į kažkurią grupę patenki. Net ir šitame forume rašantys diduma žmonių tikrai galvoja ne apie tave, o apie kažkurį savo artimą žmogų. O susidėjus daugiau tokių rūpęsčių, va tau ir globali problema. Dar prisideda ir valstybės finansų klausimas. Dėl pasirinkimo laisvės? O kurioje vietoje ji yra jeigu tu priklausomas? Nesvarbu kokia tema paliestume. Tada renkiesi tiesiog ne tu. Bet kokią priklausomybę jaučiantis žmogus labiausiai pyksta kai jaučia, kad kažkurio savo gyvenimo aspekto nekontroliuoja, dar blogiau jeigu kitas žmogus jam prieštarauja/primena dėl tos kontrolės nebuvimo. Va čia ir reikalinga pagalba iš šono, bėda tame, kad rūkantysis kaip ir nerūkantysis yra lygiai tokie patys protingi žmonės, o nerūkantysis pastoviai į galvą stengiasi įkalti ir taip žinoma faktinę informaciją, tada rūkantysis galvoja kad jį laiko kvailu. Nesvarbu kada tu surukysi savo paskutinę cigaretę, tik žinok kad nerūkančių tampi iškarto baigęs rūkyti kiekvieną cigaretę, tada tau prasideda "lomkės" kurios tikrai pakankamai lengvos, ir tu už valandos rūkydamas sekančią tiesiog vėl pradedi iš naujo savo rūkančiojo karjerą. Taigi tu perdieną 20 kartų meti rūkyti ir 20 kartu pradedi iš naujo. Tiktais dėl to kad procesas automatizuotas ir tu negalvoji ką tuo metu darai, tau atrodo kad tai vientisas veiksmas. Šiaip norinčiam mesti rūkyti pirmas variantas būtų jau minėtosios knygos perskaitymas. Jeigu tokio noro nėra, siūlyčiau pradžiai vengti automatizacijos - tai yra įsijausti į tai ką tuo metu darai. Kiekvieną cigaretę stenkis rūkyti visa širdimi Įsigilinti į visus keliamus pojūčius, koks tas tikrasis malonumas. Juk seksu užsiimant dažniausiai neskaitai tuo metu knygos
Domaz 2009-06-29 18:40
Bent man tai cigaretes sukelia molonius pojucius. Kartais istikruju rukai kad rukytum, bet kai tai darai galvodamas apie tai, tai patiri daug didesni malonuma..
Tadulis 2009-06-29 19:56
Manau tau truksta savianalizes. Trumpai reziumuosiu kad vel neisiplesciau. Nikotino veikimo principas. Nikotinas patenka į organizmą-> po 15 min. jau jo kiekis stipriai mazeja ir organizmas pradeda reikalauti dar, pojuciu stiprumas nepatenkinant "alkio" buna pagal nerukymo laika ir ipratimo laipsni - irzlumas, alkis, neramumas, nesugebejimas susikaupti ir t.t. Kada cigaretes maloniausios? Tada kai kuo ilgiau nerukai (tiesa nuo kokiu 12 val. nerukymo, jau fiziologiskai buna beveik tas pats ar dar rukysi ar ne). Velgi cituoju: Tai kaip nesioti per mazus batus - po kuo ilgesnio laiko nusimauni, tuo didesni malonuma pajunti, bet tai ne malonumas, o tik diskomforto pasalinimas. Parukydamas tu pajauti ne malonuma nuo rukymo, o pasalinima nemalonaus jausmo - nikotino "alkio". Kada lengviausia apsigauti del didelio malonumo? Labai daug situaciju: Susitikimas su senu draugu, cigaretė po sekso, maisto, rytinės kavos, tiesiog kavos (nes tai turbut kazkokia pertrauka darbe), pagaliau isvaziavimo is viesnages pas tevus, susirinkimo darbe pabaigos, gero tuso, papildomo didelio streso metu (nes parukius nikotinas bent savo dali laikinai panaikina), ir t.t. ir t.t. neskaitant sudetiniu akimirku. Cia visi dalykai, dėl kuriu rukalius bijo mesti rukyti kadangi, jam atrodo kad jis nebegaus jau tokio malonumo siomis akimirkomis. O po teisybei, nerukanciajam tos akimirkos teikia tiek pat malonumo, jiems tik nereikia malsinti "alkio". Kartosiuosi, bet, reikia perskaityti KNYGĄ. Kad suprastum kaip tave apgaudineja tavo nikotino paveiktas organizmas. Nemanau kad galiu tiksliai perteikti visas isdestytas ten mintis.
kiesza 2009-06-29 23:56
Nu gaidys tas rukymas vapse.. Nei vieno kito nematau pasiboksuoji su tokiu 5 min ir fsio toliau daryk ka nori su juo.. slabakai bl
titas 2009-06-30 01:50
Tj galim suejt jai nori pasiboksuosim
Nightbringer 2009-06-30 18:28
Idealistai, manot tiesiog įvedus įstatyma, rūkimo tiesiog neliks? Nelegalios cigaretės yra ir dabar labai plačiai parduodamos, o kontrabanda sunku susekti.
WelniuRumai 2009-06-30 20:24
Reiks pereit prie kontrabandos. Girdejau daugiau nei 1lt nukrenta nuo parduoto pakelio
Nightbringer 2009-07-01 23:51
Parduotuvėje 4,60, o kontrabandinės 3,20.
Skaitytojas 2009-07-04 23:31
Nereikia cia drausti. Tegul zmones ruko. Dar kazkokia nesamone: sumazejo sirdies ligu Airijoje, pagerejo sveikatos lygis. Per keleta metu tokie dideli pokyciai??????????? Dar niekas nekalba kad zmoniu perdaug pasauly, bet po pasaulinio atsilimo problemos, sekanti tikrai bus apie Zemes galimybe mus ismaitinti. Tai leiskite mums ramiai save zudyti. Velaiu prasides tikri zudimai- karai.
KeshukaZ 2009-07-05 01:39
Perskaiciau pirma puslapi,bet ten tik vaziavimas vienu ant kitu As uz draudima. Pats nerukau,rukyt bandziau,bet neisejo Priklausomybe pilnai suprantu,bet valia geresnis ginklas pries rukyma. Rukymas tikrai yra didele problema,nes ar mano cia tokia draugu kompanija ar kaip,bet is ~15tokiu draugeliu su kuriais kazka veikiam,tai 3 nerukantys esam. Visai nelinksma Rukantys linkiu jum mesti. P.S. Dar kazkas rase,kad rukantys greiciau atsipalaiduoja. Ot ir ne! As labai gerai atsipalaiduoju ir susikaupiu,kad ir grodamas. Jei kazka dirbdamas issiblaskau ir nesigauna,tai viska metu,giliai ikvepiu oro ir dar jei yra galimybes,tai stikline vandens isgeriu. Is kart ramus kaip belgas Pabandykit kazka tokio vietoj cigaretes burnoje P.P.S. Cigarete burnoj dabar nebe madoj . Spjaukit is burnos ta bruda
Ignasnn 2009-07-05 06:43
na matai, ne del mados rukoma. o jei rukoma del mados tai uzjauciu tokius zmones.pabuvojau ir nerukantis vienas tarp draugu, dabar rukau, taigi zinau viska kaip ir kas. nerukanciam yra nusispjaut i cigarete, nes jam tai tik popieriaus ir zoles mix`as. as pats rukau, nes man patinka tas procesas. per tusa koki "preikuras"yra vienintele proga pabendraut su zmonem, nes kitur garsiai muzika groja ar pns.tiesiog pavadinkim tai "minutei istrukt is sio pasaulio". nezinau ar suprasi ka noriu pasakyt visa kita pasakiau ankstesniame post`e. peace
kikilis 2009-07-05 10:17
Svarbiausia metant rukyt- susirast kazkokia veikla, kad nereiktu sedet kampe, ziuret i kambario sienas ir galvot "kaip noretus parukyt". As pries metant rukyt paskutini menesi rukiau silpniausias- LM one, po to meciau ir viskas.. kai tik uzsinoredavau parukyt, griebdavau "bambonke" (saldaini) ir viskas
Nightbringer 2009-07-05 12:53
Na, bet manau, kad cigarečių prilyginimams narkotikams būtų per anksti. Bet pritariu apie viešas vietas, bet sukūrus tam tikras rūkimo vietas. Ar tik jūs nemanote, kad įvedus įstatyma visi ims ir mes rūkyti? Patys policininkai rūkys toliau ir ignoruos kitus rūkančius. O kontrabandai padarysit paslauga.