Dirbtinio intelekto atsiradimas neišvengiamas, bet jo nereikia baimintis, sako „DI tėvas“  ()

Jürgenas Schmidhuberis tiki, kad DI progresuos tol, kol pralenks žmogišką intelektą ir nekreips dėmesio į žmones


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-13 Dirbtinio intelekto atsiradimas neišvengiamas, bet jo nereikia baimintis, sako „DI tėvas“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogus, pavadintas dirbtinio intelekto tėvu, nesutinka su daugeliu amžininkų, besibaiminančių DI ginklavimosi varžybų, ir sako, kad tai, kad vyksta yra neišvengiama ir turėtume išmokti tuo naudotis.

Profesoriaus Jürgeno Schmidhubero darbas su neurotinklais 1990-ais buvo išvystytas į kalbos apdorojimo modelius, kurie paskui buvo panaudoti tokiose technologijose, kaip Google Translate ir Apple Siri. New York Times 2016 metais sakė, kad subrendęs DI gali Schmidhuberį vadinti „Tėčiu“.

Ši branda atėjo, ir kol kai kurie DI pionieriai į savo kūrinius žvelgia su siaubu – ragindami pristabdyti šios technologijos raidą ir paplitimą – Schmidhuberis tvirtina, kad tokie raginimai yra nepagrįsti.

Kompiuterijos mokslininkas iš Vokietijos sako, kad vyriausybės, universitetai ir kompanijos stengiasi vystyti šią technologiją ir varžosi tarpusavyje, o tai reiškia, kad DI ginklavimosi lenktynės vyksta, nepriklausomai nuo to, ar žmonijai tai patinka.

 

„To negalima sustabdyti,“ sako Schmidhuberis, dabar dirbantis Saudo Arabijoje, Karaliaus Abdullah mokslo ir technologijos universiteto DI iniciatyvos direktoriumi.

„Žinoma, ne tarptautiniu lygiu, nes vienos šalies tikslai gali visiškai skirtis nuo kitos šalies tikslų. Tad, žinoma, kokiuose nors moratoriumuose jos nedalyvaus.

„Bet manau, kad jų stabdyti irgi nereikia. Kadangi 95% atvejų, DI tyrimai remiasi senu mūsų moto, tai yra pailginti žmonių gyvenimą, padaryti jį sveikesnį ir lengvesnį.“

Daug labiau nerimauju dėl senų, branduolinių bombų keliamų pavojų, nei dėl naujų DI pavojėlių
Prof Jürgen Schmidhuber

Schmidhuberio pozicija kontrastuoja su nemažai jo amžininkų, tarp kurių Dr Geoffrey'is Hintonas, kuris po dešimtmečio darbo kompanijoje, šią savaitę įspūdingai paliko Google, kad galėtų laisviau kalbėti apie DI.

 

DI krikštatėviu vadinamas Hintonas 2018 metais laimėjo Turingo prizą už savo darbus „giliojo mokymosi“ srityje, kuri yra daugelio dabar naudojamų DI pagrindas.

Jis teigia, kad tokios kompanijos, kaip Google, susidūrusios su konkurencija dėl šios technologijos pažangos, nustojo būti tinkamais DI vystymo palydovais. Jis mano, kad DI viršijus žmonių intelektą, jį galėtų išnaudoti negerų ketinimų vedini veikėjai, tarp kurių ir autoritariniai lyderiai.

Bet Schmidhuberis, kuris su Hintonu ir kitais šios pramonės atstovais jau seniai diskutuoja dėl tinkamo DI tyrimų indėlio įvertinimo, sako, kad didžioji dalis šių baimių – nepagrįstos. Jis sako, kad geriausiu piktavališko DI panaudojimo skaitikliu taps gerų DI įrankių raida.

„Tiesiog tuos pačius įrankius, kurie dabar naudojami gyvenimui gerinti, gali panaudoti piktavaliai veikėjai, bet juos taip pat galima panaudoti ir prieš piktavalius veikėjus,“ sako jis.

 

„Daug labiau nerimauju dėl senų, branduolinių bombų keliamų pavojų, nei dėl dabar matomų naujų DI pavojėlių.“

Schmidhuberis įsitikinęs, kad DI tobulės, kol pralenks žmonių intelektą ir žmonės jam neįdomūs – tuo tarpu žmonės ir toliau naudosis DI teikiamais pranašumais ir naudoti jos sukurtus įrankius. Šia tema Schmidhuberis diskutavo ne vienus metus, ir kartą konferencijoje buvo apkaltintas savo prielaidomis „naikinantis mokslinį metodą“.

Kaip anksčiau pranešė Guardian, Schmidhuberio, kaip DI tėvo pozicija nėra neginčytina, ir gali būtina kontroversiška figūra DI bendruomenėje. Kai kas yra pasakęs, kad jo optimizmas dėl technologinio progreso tempo nepagrįstas ir galimai pavojingas.

Be Hintono, prilaikyti DI vystymąsi ragina ir kiti. Milijardierius Elonas Muskas buvo vienas iš tūkstančių, kovo pabaigoje pasirašiusių atvirą Future of Life instituto laišką, kuriuo raginama įvesti šešių mėnesių moratoriumą kurti galingesnius už ChatGPT mašiną, įgyvendinančią GPT-4.

 

Muskas atskleidė praėjusį mėnesį susiginčijęs su vienu iš Google įkūrėjų Larry'iu Page'u, kai pasakė, jog DI saugumą Page'as vertina nepakankamai rimtai ir siekia sukurti „skaitmeninį dievą“.

Josh Taylor
www.theguardian.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()