Kilo konfliktas tarp Rusijos ir Kinijos. Skelbiamos prognozės, kuo tai gali baigtis  ()

Rusijos pasieniečiai sukėlė įtampą tarp Maskvos ir jos pagrindinės sąjungininkės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-08 Kilo konfliktas tarp Rusijos ir Kinijos. Skelbiamos prognozės, kuo tai gali baigtis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai tarp Maskvos ir Pekino kilęs diplomatinis skandalas dėl Rusijos pasieniečių šiurkštumo Kinijos piliečių atžvilgiu neturėtų būti traktuojamas kaip atšalimas tarp abiejų šalių. Apie tai rašo amerikietiškas „Bloomberg“ leidinys.

Publikacijos autoriai pažymi, kad incidentas, įvykęs su Kinijos keliautojais Kazachstano ir Rusijos pasienyje, sulaukė tam tikro atgarsio Kinijoje ir privertė Pekiną padaryti griežtą diplomatinį pareiškimą.

Tačiau nors tonas buvo itin atšiaurus, mažai tikėtina, kad tai reikštų platesnius Pekino [politikos] pokyčius.

Pasak Henry Huiyao Wang, Kinijos ir globalizacijos centro Pekine tyrimų grupės įkūrėjo, šis incidentas pasauliui parodo, kad Kinijos ir Rusijos santykiai yra daugiasluoksniai ir sudėtingesni, nei daugelis Vakarų žmonių suvokia.

„Kinija turi palaikyti gerus santykius su Rusija. Tai nereiškia, kad ji pritaria viskam, ką daro RF“, – sakė jis.

Tačiau Kinija turi keletą priežasčių pykti ant V. Putino, įskaitant jo sprendimą pasitraukti iš grūdų sandorio, dėl ko kilo problemų pasaulinėje maisto rinkoje, kurios turi įtakos ir Kinijai. Ir tai tik dalis sunkumų, sako Raffaello Pantucci, Singapūro S. Rajaratnamo tarptautinių studijų mokyklos vyresnysis bendradarbis.

 

„Pagrindinė problema išlieka ilgalaikio konflikto pobūdžio nenuspėjamumas. Karas destabilizuoja pasaulį, o Pekino požiūriu tai yra blogai, nepaisant to, kad kinams gali patikti jo atitraukiantis efektas nuo Vakarų dėmesio Kinijai,“ – pasakė jis.

Tuo pat metu Xi Jinpingas nebijo smogti Rusijai – ypač jei jos veiksmai keltų grėsmę jo vidaus padėčiai arba jį susilpnintų, rašo „Bloomberg“. Kinijos reakcija socialiniuose tinkluose į pasienio incidentą parodė, kad dauguma gyventojų skeptiškai vertina paramą Rusijai. Ypač turint omenyje dėl to kylančias problemas santykiuose su Vakarais.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: