„Užkniso juodai“. Kodėl Kinija pakeitė savo pažiūras į Rusiją (Video)  ()

Rugpjūčio 5–6 dienomis Saudo Arabija surengė viršūnių susitikimą, kuriame buvo aptarta Ukrainos taikos formulė. Diskusijoje dalyvavo Kinijos atstovas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas Igoris Reiterovičius „24 kanalui“ sakė, kad Pekino pozicija dėl karo Ukrainoje kinta. Tačiau jis pažymėjo, jog Kinija savo pozicijos iš esmės nepakeitė ir net šio susitikimo metu. Kinijos delegacija teigė turinti savo planą, jai reikės pagalvoti apie Rusijos įtraukimą į šias derybas. Tačiau yra keletas pakeitimų.

Visų pirma, Pekino atstovai dalyvavo susitikime, kuriame aptarė Ukrainos taikos formulę. Be to, jie pareiškė, kad dalyvaus kituose susitikimuose. Tai reiškia, kad Kinija planuoja imtis iniciatyvios pozicijos, kuriant pagrindinius Rusijos ir Ukrainos karo užbaigimo postulatus ir sudarant naują tarptautinio saugumo architektūrą.

Yra trys priežastys, kodėl Pekinas pakeitė savo poziciją:

  • Kinija suprato, kad gali derėtis ir be RF dalyvavimo. Ukraina gaus paramą savo taikos formulei, jai bus atstovaujama ir ją palaikys nemaža dalis išsivysčiusių šalių. Kinija liks nuošalyje ir tuomet galės pamiršti pasaulines ambicijas;
  • Kiniją dominančius klausimus, ypač dėl grūdų sutarties atnaujinimo, Rusija dabar tyčia blokuoja. Pekinas ieško papildomų įtakos Maskvai priemonių, kad pratęstų susitarimą. Arba bus parengta alternatyvi to, kas buvo pasakyta Džidoje, versija. Kinija atstovavo ir savo grynai ekonominiams interesams;
  • Kinijos vadovybė suprato, kad iš Rusijos pozicijos kol kas neaišku, kada ir kaip karas baigsis. Maskva dalina Pekinui pažadus, kuriuos nuolat laužo.

 

Be to, rusai neįspėjo Kinijos apie prasidėjusią plataus masto invaziją, jie teigė, kad po trijų dienų – savaitės viskas bus išspręsta. Paskui tai virto keliais mėnesiais. Dabar Rusija apskritai nesako, kada karas baigsis. Tai sukuria rimto strateginio nestabilumo būseną.

 

Kinijai tai itin bloga situacija, nes ji nori pasitikėjimo, supratimo, kaip susiklostys įvykiai, kad galėtų įgyvendinti savo toliaregiškus planus. Kitaip nei Rusija, Kinija planuoja dešimtmetį į priekį. Tai taip pat skatina Kinijos pusę aktyviau dalyvauti vykstančiose konsultacijose.

„Tai yra netiesioginis signalas Rusijai, kad net tokios šalys kaip Kinija pavargo nuo jūsų neadekvatumo ir neracionalumo“, – sakė I. Reiterovičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: