Planas B. Rusija ruošiasi galingiems įvykiams  ()

Piliečių iškraustymas iš namų ir butų, komendanto valanda, rinkimų atšaukimas, deportacija Rusijos viduje ir draudimas išvykti iš šalies — taip tai atrodys


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę Vladimiras Putinas* Valstybės Dūmai pateikė įstatymų, reglamentuojančių Europos Tarybos informavimą, šalyje įvedus ar nutraukus karinę ar ypatingąją padėtį, pakeitimų projektus. Naujienos absurdiškumo laipsnis jau nieko nenustebino. Kurių galų pranešti (ar nepranešti) apie ką nors tarptautinei organizacijai, kurios nariu nesate jau pusantrų metų?

Tiesiog priminsiu, kad Rusijos Federacija iš Europos Tarybos buvo gėdingai išvyta dar 2022 metų vasario 25 dieną (tai buvo įforminta, kaip „narystės pristabdymas“). Tai yra, kitą dieną po plataus masto puolimo prieš Ukrainą. Tai nesukliudė po beveik trijų savaičių, kovo 15 dieną, RF URM išdidžiai įteikti Europos Tarybai pranešimą „apie pasitraukimą“ iš šios tarptautinės organizacijos, iš kurios Rusiją ir taip jau išmetė.

Tai irgi vargu ar kam padarė įspūdį. Iš vienos pusės, tada viską užpildė siaubingos kasdienės naujienos apie masines žudynes ir sugriovimus Ukrainoje, ir tai jau niekam nerūpėjo, o iš kitos pusės, tie, kas dar gebėjo stebėtis, arba išvažiavo, arba nutilo.

Kam gi Putinas atlieka kažkokius beprasmiškus veiksmus, net jeigu svarstyti iš naudos jo paties propagandai pozicijų? Tačiau šiuo atveju su propaganda tai nesusiję.

Pagrindinė įstatymo projekto, kurį, savaime suprantama, be jokių vilkinimų priims Dūma, esmė — pasirengimas karinės padėties ir mobilizacijos įvedimui Rusijoje. Na, ir žinoma, panašių dalykų „juridinis“ apiforminimas — be šito Putinas – ne Putinas. Be legitimumo imitavimo jo režimas neveikia.

Iš kitos pusės, šis šis juridiškai niekinis dokumentas — dar vienas liudijimas to, kad Putinas rengiasi kariauti iki pergalės.

Ir karo padėtis, ir nauja mobilizacijos banga (galbūt vėl „dalinė“, tačiau neatmestina ir visuotinė), labiausiai tikėtina, bus atlikta po rugsėjo regioninių ir municipalinių rinkimų Rusijoje.

Įstatymo apie Europos Tarybos informavimo tvarką rengimas taip pat liudija, kad branduolinio ginklo artimiausiu metu Putinas nepanaudos. Masinė mobilizacija, kuriai jis ruošia gyventojus, demonstruoja Putino ir jo generolų ištikimybę senai gerai „mėsos šturmų“ taktikai. Putinas ir jo ištikimasis Šoigu su Gerasimovu tikriausiai pasiekė konsensusą, kad Rusija gali sėkmingai užversti ukrainiečių apkasus rusų kareivių ir karininkų lavonais. Po nepavykusio Prigožino maišto neliko kam prieštarauti generolams ir „pačiam“.

 

Dabartinėje patinėje situacijoje fronte ryškėja Putino ir jo generolų sumanymas ukrainiečių kontrpuolimo atžvilgiu: atlaikyti pirmąjį jo smūgį, o paskui, tiesiog pasinaudojant Kursko mūšio lekalais, „netikėtai“ pereiti į „lemiamąjį“ kontrpuolimą priešininko flanguose. Kaip matome, fokusas nepavyko, ukrainiečiai iš fronto nebėga.

 

Putinui paklusnūs ir patogūs Šoigu ir Gerasimovas priversti kurti pasiteisinimus, kodėl rusų kontrpuolimas prieš ukrainiečių kontrpuolimą nepavyko. Išvada paprasta, nepretenzinga ir suprantama — trūksta „gyvos jėgos“. Va, jei taip dar porą dešimčių divizijų — „tada mes Vladimirai Vladimirovičiau, jiems parodytume“!

 

Žinoma, Maskvai visada lieka galimybė panaudoti branduolinį ginklą. Tačiau tai automatiškai reiškia, kad į karą įsijungs NATO. Pagal šį scenarijų, Juodojoje jūroje užvertas Rusijos karinis laivynas daugių daugiausiai per kelias dienas būtų sunaikintas. Tokia pati apverktina lemtis ištiks ir Putino „sakalus“ — keli šimtai NATO F-16 ir F-35 sunaikins daugiausiai iš senų sovietinių Suškių ir MiGų sudarytas rusų eskadriles. Bus sunaikinti ir gerai radarų ekranuose matomi, Ukrainos miestus dabar terorizuojantys seni sovietiniai strateginiai raketnešiai.

Tas pats nutiks ir sausumos pajėgoms, kas 2020 metų vasarį – kovą nutiko rusų grupuotei Sirijos Idlibe. Priminsime, penkių dienų kare antroji NATO armija — Turkijos — sunaikino ten iki 3 tūkstančių rusų ir sirų karių, apie pusantro šimto tankų ir šarvuočių, kelis rusų lėktuvus ir sraigtasparnius.

 

Putinas visa tai, kitaip nei jo etatiniai propagandistai, tikriausiai suvokia. Dėl šios priežasties branduolinis smūgis Kremliuje dabar vargu ar nagrinėjimas. Statoma ant didelio kiekio rusiškos patrankų mėsos. Būtent tam ir reikia įvesti karo padėtį — Atpildo dieną savo piliečiams.

 

Čia verta priminti kas Rusijos karo padėties įstatyme numatoma:

 

 

  • „draudžiami susirinkimai, mitingai ir demonstracijos, eisenos ir piketai, o taip pat kiti masiniai renginiai“ (faktiškai tau jau veikia);
  • gyventojų iškeldinimas iš jų namų ir butų;
  • „įvedama karinė cenzūra pašto siuntiniams ir pranešimams, perduodamiems telekomunikacijų tinklais, o taip pat pokalbių telefonu kontrolė“;
  • „prievartinis ir kontroliuojamas piliečių perkėlimas iš teritorijų, kuriose įvesta karo padėtis“ (deportacija);
  • draudimas išvykti iš RF;
  • valstybių, su kuriomis kariauja Rusija, piliečių internavimas;
  • rinkimų atšaukimas;
  • „judėjimo laisvės apribojimai“;
  • „atliekančių propagandą ir (arba) agitaciją, ar kitą karo padėties sąlygomis Rusijos Federacijos gynybą ir saugumą pakertančių politinių partijų, kitų visuomeninių susivienijimų, religinių susivienijimų veiklą“;
  • „piliečių pasitelkimas … atlikti darbą gynybos reikmėms, tai yra, prievartinis darbas;
  • „draudimas arba pasirinkimo ribojimas įsigyti laikiną ar nuolatinę gyvenimo vietą“;
  • „streikų ir kitų organizacijos veiklą stabdančių ar veikimą nutraukiančių maištų ir kitų organizacijos veikla“;
  • „judėjimo transporto priemonėmis ir jų apžiūros ribojimas“;
  • komendanto valanda, nepagrįstos piliečių ir jų daiktų apieškos.
 

 

Akivaizdu, Putinas ir jo generolai neabejoja, kad tinkamai propagandistiškai apdorojus, rusai praris ir tai.


* Vladimiras Putinas Tarptautinio baudžiamojo teismo kaltinamas nusikaltimais žmonijai. Išduotas jo arešto orderis.




(19)
(2)
(17)

Komentarai ()