JAV sugalvojo planą per Dunojų. Gali būti pasiųsti net kariniai laivai  ()

Vašingtonas aktyviai diskutuoja apie alternatyvius maršrutus su Kyjivu ir Ankara.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijai atsisakius atnaujinti grūdų sandorį, JAV, Ukraina ir Turkija nusprendė aptarti grūdų koridoriaus ateitį nedalyvaujant RF.

JAV pradėjo aktyviai dirbti prie naujo projekto iškart po to, kai Maskva atsisakė pratęsti sutartį ir užtikrinti Juodojoje jūroje esančių ir į Ukrainos uostus vykstančių krovininių laivų apsaugą, informuoja „The Wall Street Journal“.

Nuo spalio turėtų pradėti veikti naujas grūdų koridorius per Dunojų. Jame numatyta eksportuoti iki 4 mln. t grūdų per mėnesį. Ukrainos grūdai bus siunčiami į Rumuniją pirmiausia upe, o paskui jūra. Viena vertus, šis maršrutas yra daug ilgesnis nei kelias per jūrą, tačiau tai gali būti gera alternatyva. Be to, Vašingtonas svarsto visas grūdų koridoriaus galimybes, įskaitant karinę krovininių laivų, plaukiančių į/iš Ukrainos uostus, apsaugą. Šaltinis neįvardija šalių, kurios gali prisijungti prie alternatyvaus maršruto.

Ekspertai teigia, kad JAV planai visiškai priklausys nuo ES ir jos „solidarumo koridoriaus“, apimančio grūdų kelių plėtrą tiek sausuma, tiek vandeniu. Išties ES svarsto variantą, pagal kurį Ukraina kas mėnesį galės eksportuoti iki 5,5 mln. t grūdų. Karo metais didžiausias Ukrainos grūdų eksporto kiekis buvo užfiksuotas 2022-ųjų lapkritį. Jis sudarė 4,2 mln. tonų. Didžioji dalis grūdų buvo pristatyta Dunojaus keliu – iki 60 proc.

 

Alternatyvaus maršruto planavimas leidžia manyti, kad Vakarai ir Ukraina yra pasirengusios scenarijui, kai Rusijos Federacija visiškai atsisakys dalyvauti grūdų sandėryje. JAV teigė, kad neseniai vykusi Rusijos Federacijos ataka prieš krovininį laivą Juodojoje jūroje gali pasikartoti ir ateityje.

Tuo pat metu Turkija ir JT vis dar bando sugrąžinti Rusijos Federaciją prie derybų dėl grūdų eksporto. Rugpjūčio pabaigoje Rusijos diktatorius planavo atvykti į Ankarą aptarti šio klausimo su R. T. Erdoganu.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()