„Grandiozinis projektas.“ Kaip amerikiečiai paleido didžiausią Europoje hidroelektrinę (Video)  ()

Kaip amerikiečiai paleido didžiausią Europoje hidroelektrinę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1932 m. spalio 10 d. Dniepro HE pradėtas eksploatuoti pirmasis hidraulinis agregatas.

Dniepro HE pirmoji didelė hidroelektrinė Sovietų Sąjungoje. Statyba buvo grandiozinis projektas, tačiau SSRS negalėjo to įgyvendinti savarankiškai. Kreiptasi pagalbos į klasinį priešą – JAV.

1927 metais vyriausiuoju inžinieriumi konsultantu tapo JAV armijos inžinierių korpuso pulkininkas Hugh L. Cooperis, savamokslis hidrotechnikos srities specialistas. Jis turėjo patirties statant dideles hidroelektrines Amerikoje, įskaitant ant Misisipės upės ir Niagaros.

Jam vadovaujant JAV pagamino aštuonias turbinas ir penkis generatorius. Dar vienas generatorius buvo pagamintas SSRS pagal amerikietišką licenciją.

„General Electric and Cooper Engineering Company“ parengė užtvankos projektą, parinko įrangą ir technologijas bei suteikė praktinę pagalbą statybų aikštelėje.

Be to, inžinieriai iš JAV pasiūlė į projektą įtraukti galimybę užtvanką panaudoti traukinių eismui. Dėl to buvo nutiesta bėgiai, kurie buvo naudojami iki Antrojo pasaulinio karo pradžios.

 

Be amerikiečių pagalbos, statyboms labai padėjo ir Vokietija. Už statybos technologijų tiekimą Dniepro HE buvo atsakingos „Siemens“ ir „Krupp“ gamyklos. Pavyzdžiui, visos gervės buvo atvežtos iš Vokietijos.

Kalbėdami apie sovietinę industrializaciją, turime prisiminti, kad be Vakarų pagalbos tai būtų buvę neįmanoma. Per 10 metų vien amerikiečiai SSRS pastatė apie 1500 gamyklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: