Didžiausiai pasaulyje gėlavandenei žuviai nuosprendis atidėtas (Video)  (4)

Didžiausia pasaulyje gėlavandenė žuvis – Mekongo didysis šamas – gali „su palengvėjimu atsidusti“: nuspręsta atidėti gigantiškos užtvankos statybas Laose. Būsimoji milžiniška damba keltų grėsmę ne tik Mekongo upės faunai, bet ir upės baseine tyvuliuojančioms unikalioms pelkių teritorijoms. Palei upę gyvenantiems milijonams žmonių statybos atveju grėstų iškeldinimas į kitas teritorijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstybių, kurių teritorijomis savo vandenis plukdo žemutinė Mekongo upės dalis, atstovai praėjusią savaitę Mekongo upės komitete nesutiko palaiminti projekto ir skelbti Xayaburi užtvankos statybų pradžią. Užtvanka elektros energiją gaminti ir pardavinėti siekiantis Laosas sutikimo gali išvis nesulaukti, nes kaimyninis Tailandas, Kambodža ir ypač Vietnamas suabejojo, ar užtvanka nepakenks Mekongo upės deltai. Minėtos kaimyninės valstybės siekia, jog užtvankos projektas vardan išsamesnių tyrimų ir dambos poveikio aplinkai vertinimų būtų atidėtas mažiausiai dešimtmečiui. Pasaulinis laukinės gamtos fondas („World Wide Fund for Nature“) – viena iš 260 nevyriausybinių pasaulio organizacijų, prieštaraujančių užtvankos statybai – tvirtina, jog pastačius užtvanką, rimtas pavojus kiltų iki 3 metrų ilgio užaugančioms šamų bei kitų žuvų rūšių populiacijoms.

Be to, remdamasis praėjusią savaitę skelbtais tyrimo rezultatais, minėtasis fondas paskaičiavo, jog panašų elektros energijos kiekį be žalingo poveikio aplinkai galėtų generuoti mažesnės užtvankos, kurias būtų galima statyti Mekongo intakuose.

Mekongo didysis šamas gali užaugti iki 3 metrų ilgio ir sverti beveik 300 kilogramų. Tai viena didžiausių bežvynių gėlavandenių žuvų pasaulyje. Didžiosi šamai – augalėdžiai ir neturi dantų. Didysis šamas įrašyta į istorija kaip didžiausia kada nors pagauta gėlavandenė žuvis. Milžinė svėrė 293 kilogramus ir buvo 2,7 metrų ilgio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)