Įdomūs įvykiai jau čia pat. Kas bus, kai Trumpas nusivils Putinu?  (1)

Artimiausi mėnesiai gali būti Ukrainai kritiški.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby pabrėžė, kad artimiausi mėnesiai gali būti kritiški Ukrainai, nes kariuomenė yra priversta priimti sunkius sprendimus, nesant Amerikos pagalbos. Šį pareiškimą pirmiausia nulėmė Kongrese vykstančios diskusijos dėl sąlygų, kuriomis turėtų būti teikiama pagalba, rašo žurnalistas Vitalijus Portnikovas

Respublikonai sprendimą skirti pagalbą Ukrainai sieja su galutiniu kompromisu dėl JAV migracijos politikos. Nors lieka visiškai neaiškus klausimas, ar respublikonams toks kompromisas reikalingas.

45-ojo prezidento Donaldo Trumpo pozicijos stiprėja kiekvieną dieną. Jis jau nugalėjo Nikki Haley pirminiuose Naujojo Hampšyro rinkimuose, o kitas pagrindinis kandidatas Ronas DeSantis pasitraukė iš lenktynių D. Trumpo naudai. Galbūt jis tikisi iš politiko padėkos JAV viceprezidento posto pavidalu, jei D. Trumpas sulauks ilgai lauktos nominacijos.

Tai reiškia gana paprastą dalyką – vis daugiau respublikonų Kongrese klausys D. Trumpo, nes jis turės daugiau įtakos. Net ir po kadencijos politikas išliko žmogumi, kurio respublikonų lyderiai Senate ir Atstovų rūmuose buvo priversti klausytis. Po pirmininko Kevino McCarthy atsistatydinimo D. Trumpą gali sustabdyti tik teismas, bet ne jam ir toliau simpatizuojantys respublikonų rinkėjai.

Respublikonų senatoriai ir kongresmenai suprato, kad be D. Trumpo paramos jie negali tikėtis tęsti savo politinės karjeros. Jei respublikonai pasirašys svarbų kompromisą dėl imigracijos politikos, yra tikimybė, kad nuo D. Trumpo priklausomas Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas atsisakys pateikti įstatymo projektą balsuoti. Tokia įvykių raida nuviltų Ukrainą.

 

Joe Bideno administracija bando daryti spaudimą Kongresui ir su juo bendradarbiauti. Bidenas daro precedento neturinčias nuolaidas respublikonams dėl imigracijos politikos. Tačiau tai dar neveikia. Respublikonai atidžiai žiūri ne į Baltuosius rūmus ir Bideną, o į D. Trumpą ir jo paties politinius sumetimus.

Pats D. Trumpas jau padarė savo pasirinkimą – Ukrainai nė dolerio, sukurdamas situaciją, kuri, jo nuomone, šiuo atveju atvers kelią susitarimams su Vladimiru Putinu. D. Trumpas tikisi, kad su V. Putinu ras interesų pusiausvyrą, kuri lems karo Ukrainoje pabaigą. Tačiau, kaip ir bet kuris autoritarinio mąstymo žmogus, D. Trumpas gali norėti, kad pati Ukraina neturėtų jokio vaidmens sprendžiant jos tolesnį likimą, o tiesiog sutiktų su šiais jo ir V. Putino svarstymais.

 

Tam, kad ukrainiečiai priimtų šią seką, D. Trumpui reikia, kad Ukraina neturėtų vilties gauti pagalbą. Tada jis veiks kaip Ukrainos „gelbėtojas“ nuo neišvengiamos katastrofos. O jau koks tai bus išsigelbėjimas, sprendžia D. Trumpas ir V. Putinas, o ne ukrainiečiai.

Tai labai pavojinga įvykių raida Ukrainai per JAV rinkimų kampaniją. Būtent tai turėjo omenyje Johnas Kirby, kalbėdamas apie sunkius mėnesius Ukrainai.

Svarbiausias klausimas – kas bus, kai D. Trumpas nusivils savo pašnekovais, kai neras bendros kalbos su V. Putinu ir kitais diktatoriais? Čia sunku nuspėti.

Ar Trumpas šioje situacijoje padės Ukrainai kovoti už savo suverenitetą? O gal jis nuspręs, kad jam geriau pasitraukti nuo Europos problemų sprendimo ir būti tiesiog sudėtingų procesų liudininku?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(4)
(-1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: