Ekonomistės įžvalgos apie mažai uždirbančius lietuvius: „Tai mentaliteto problema“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Bobinux 2015-03-22 14:26
Teisybe pasake del mentaliteto, nes jis ypac puikiai atsispindi kuomet emigrantai kartoja firmini suki: ten kelis kart daugiau uzkalu! Gerai, uzsienieciai atvyke cia, dziugauja kad kelis kart daugiau iperka paslaugas ir nemazai prekiu ivairiu. Vien tik suomiai kuomet atvykdavo i musu mokykla, pagrindine jiems atrakcija kaip bebutu keista, buvo akropoliai ir kitos parduotves, atrode lyg butu perdozave narkotiku, kuomet lakste su maisais prekiu. O kas del uzdirbimo, kas galva naudoja tinkamai, tas visada uzdirba. Dziaugtis, kad uz juoda darba daugiau gauna svetur, tai tas pats, kas maike nesioti "Retarded and proud of it". Aisku ir verslininku, kurie kuria darbo vietas yra reikalas, ar jie rinksis minimuma moketi ar ne. Daug kas dziugauja del Matijosaicio isrinkto meru, na, gal verslumas jo pajudins Kauna, bus matyt, viliuosi, bet darbo salygos jo imonese... deja deja... minimumas ir nepabodi atleidineti zmoniu, nors tam rimto pagrindo nebuna.
Sljder 2015-03-22 14:51
Mažesnės kainos Lietuvoje tikrai nekompensuoja pajamų sumažėjimo lyginant su V. Europa. Pvz., Lietuva minimalus: 300Eur, Olandija: 1200 Eur; vidutinis atitinkamai 600 ir 2600. t.y. skirtumas ~ 4 kartus, kainos skiriasi tikrai mažiau. Dėl suomių - aišku jiem smagu čia apsipirkti kaip ir mum Lenkijoje, tai nieko neparodo. Deja dėl mentaliteto pritariu - yra tekę ir susidurti ir iš pažįstamų girdėti atvejų kai darbuotojai savo noru neina į įmonės apmokamą kvalifikacijos kėlimą. Žinoma galbūt savų motyvų turėdavo, tačiau iki šiol tai atrodo keista.
exlibrisas 2015-03-22 15:06
Mano ceche absoliučiai visi darbininkai yra įvaldę darbą minimum su dviem staklėmis. Dažniausiai ir daugiau. Visi mokame atlikti įvairias operacijas ir tai darome gerai. Pas mus taip pat trūksta organizavimo gebėjimų iš viršininkų pusės, todėl tenka patiems viską sutvarkyti. Viskas visada padaroma laiku ir kokybiškai. Tačiau kažkodėl nei pagarbos, nei algų kėlimo iš viršininkų pusės nesulaukiame. Visiems reikia juodadarbių. Mano šefas užsiima visokiais dalykais. Ir malkų pardavimais, ir spalvotųjų metalų ruošimais, ir cechą tam tikrai produkcijai turi. Tačiau neįsivaizduoju, kam reikalingi kvalifikuoti specialistai medžiams pjaut/malkoms skaldyt ar seniems kabeliams lupt.
Bobinux 2015-03-22 15:13
Streikas, truputi gal ikaltu i ragus, nes situacija tokia tikrai nenormali. Kas del kvalifikacijos, tai cia daugiau darbdaviai garantija taip gauna, kad ne koks pijokas ar siaip problemu galintis pridaryti. Tiesiog, tai labiau sertifikatas paliudijantis, kad patikimas zmogus, nei kad gabumus parodytu
Jumbo 2015-03-22 15:35
exlibrisas, suprantu tave, mano šeimoje irgi nemažai pavyzdžių, kai žmonės sukuria didelę vertę, atlyginimus laisvai galėtų gauti 4-5 kartus didesnius tikrai, tačiau negauna. Tai problema, kuri ypač juntama provincijoje. O dėl emigravimo ir pan. - tai viskas puiku, jei žmonės savo laimę randa kitur. Nebijo išvažiuoti, pakeisti aplinką, susirasti geriau apmokamą darbą - sveikintina - jei žmogui bendra gyvenimo kokybė pakyla, aš tik už. Dėl minimalaus atlyginimo ir mentaliteto, tai yra labai daug niuansų, kuriuos galima suprasti arba ne visai, kodėl, dėl vienokių ar kitokių priežasčių, užstringama tiek minimalia alga - tos priežastys gali veikti uždaro, ydingo rato principu, arba ne. Čia kiekvieno žmogaus unikalumas. Žinau žmonių, kurie gauna algą, kurios visai nenusipelno, ir žinau žmonių, kurie gauna gerokai mažiau, nei turėtų. Bet toks gyvenimas .
Shinigami 2015-03-22 15:37
Kad mentalitetas prastas tai jau tikrai. Tai galioja tiek darbininkams, tiek vadovams. Kita problema gerų vadovų trukumas. Gali įmonėje dirbti kokie tik nori geri specialistai, jei už įmonės vairo sėdi asmuo nežinantis kaip vadovauti įmonei, tai nieko gero nebus. Žinau iš patirties. Todėl ir įmonių vadovų atlyginimai yra didesni nei paprastu darbuotojų. Pas mane darbe yra darbuotojų kurie tiesiog priešinasi kvalifikacijos kėlimui. Anksčiau dirbome su AutoCAD + GeoMap. Bet paskui įmonė pardavinėjanti šia produkciją pasiūlė naudoti AutoCAD Civil 3D. Tai nusipirkom ir pastebėjom, kad darbas tikrai paspartėjo. Bet atsirado net keletas darbuotojų kurie niekaip nenorėjo pereiti ant Civilo. Nes teks kelias savaites mokytis juo dirbti ir išmokti dirbti kitokiais principais. Žinoma, pagrindinė to problema yra aplaidus vadovavimas. Nes įmonės direktorius gali liepti pereiti ant kitos programinės įrangos ir dirbti kitais metodais. Tad kad ir koks tingus bus darbuotojas, jis neturės kur dėtis.
FtBall 2015-03-22 17:03
Kolkas neteko girdėt apie tokią sritį, kurioje visi dirbtų padoriai. Draugas vasarą dirbo kelininku, tai, kai duodavo 3 kibirus dervos, 2 kibirus pasidalindavo namo, o trečią praskiedavo benzinu, nes prastai tepasi. Kitas dirbo Hesburger, tai visi draugai kavą nemokamai gerdavo, visa kita daugiau nei 2 kartus pigiau. Pats esu jaunesnysis programuotojas, tai kai paklausiau žmogaus, kuris atsakingas už mane, ar galėtų peržiūrėt mano kodą prieš commit, tai tiesiai šviesiai pasakė, kad jam nerūpi. Priminė tai, kaip Universitete mokė per Projektų valdymo kursą: Kokybė turi būti patenkinta MINIMALIAI. Taškas. Kai vadovus taip moko, tai ne nuostabu, kad darbuotojai prie to pripranta.
ponulis 2015-03-22 20:32
to bobinux ne visi su gabumais gime , kazkam sunki vaikyste , ar gyvenimo pradzia ir t.t. tai tu "juodadarbiu" pilna. jie cia maximoje dirbdami uz 1000 lt, negali isgyventi. O UK ar kitur, dirbdami toje pacioje "maximoje" jie ne tai, kad isgyvena, o gyvena dar pakankamai kokybiskai. Tai cia uzrasas "retard and proud of it" netinka.. cia pastebejau programuotojei pastovei nosi riecia, kaip jiems cia gerai, kaip jie sunkiai mokesi, kol kiti tusinosi ir mergas birbino ir t.t. gimet reikiamu metu, nes dar 20 metu atgal ir geekai gatves sluotu, nes kitur gabumo gal nebutu.. Su darbais ir galimybem dar dar Vilniuje nieko , bet bendrai , visoje Lietuvoje, tai be pazistamu , arba be juodo darbo, juodo talento, cia 0 busi..
immortallt 2015-03-22 20:49
to ponulis, tai kas kaltas, kad degradų nesugebančių daugiau nei iki 10 skaičiuoti yra daug daugiau nei jų reikia verslui? Jiems reikia mokėti daugiau, nei kad už kiek gali rasti? Aišku pasitaiko ir protingesnių žmonių su psichologinėm problemomis tuo metu. Bet ne darbdavys kaltas, kad daugiau nenori ar nesugeba siekti. Asmeniškai pats šį mėnesį priiminėjau 5 žmonės. Tiksliau teko net 6, nes viena atsisakė kai jau turėjo pradėti dirbti. Alga - vidutinė. Darbas iš namų su itin lanksčiomis valandomis. Darbas studentams pagrinde, bet yra portugalė, ar lietuvaitė gyvennati Ispanijoje dirbanti už tą patį valandinį atlygį. Beje, Maximoje kasininkės senai jau gauna gerokai daugiau nei minimumą. Tiesiog užsienyje to minimumo užtenka pragyventi, nes dauguma vietinių suprato, kad juodadarbiu be kvalifikacijos būt ne pyragai. Pas mus tokių vis dar dauguma.
Shinigami 2015-03-22 21:33
Taip yra asmenų kuriems gamta gabumų nedavė (kai kam nieko nedavė). Kitas savo tinginystę teisina, kad jam buvo sunki vaikystė ar gyvenimas. Bet ar tai reiškia, kad kiti jam pinigus turi uždirbti? Užsienyje juodadarbis uždirba tiek kiek Lietuvoje baltadarbis darbininkas. Užsienyje baltadarbis darbininkas uždirba tiek, kiek Lietuvoje vidutinis įmonės direktorius. Bet čia ne labai ką pakeisi, kai eksportui turim tik mažos pridėtinės vertės prekes (yra kažkiek ir aukštos pridėtinės vertės prekių, bet nedaug). O kas tave verčia būti paprastu darbininku? Įkurk įmonę kaime kuri gamintu aukštos pridėtinės vertės prekes ir ne tik sau užsidirbsi, bet ir visam kaimui uždirbsi. Nesuprantu, kodėl laukiate kol kažkas jums darbą iš dangaus numes.
Bobinux 2015-03-22 21:49
Del negabumu esi teisus, pats esu is kaimo siaip, bet vel gi, nebutina baigti tuos mokslus, uztenka apsukrumo, vienas ne pats protingiausias, bet tiesiog vis iesko progu uzsidirbti, tai malkas parupina uz pinigus, tai bobutes savaitgali sumeta i autobusiuka ir veza un misias, ir t.t., progu yra, o galu gale, tam jau labiausiai nuskriaustam, na taip... kad ir valstybes nefinansuojama patektu, bet tarkim gime vaiku namuose... valstybes paskola... gal nenori imti, tokiu atveju reikia darbo, 800 litu manau manau pakanka vargdieniskam gyvenimui barake su kaupu. Tiesiog, ne tik, kad gabumai, ar laiku gime, ar programeriai... bet zmoniu neturejimas kazkokios vizijos, ir galu gale neveiklumas, nori kad butu padeta ant lekstes... kad pasodintu prie kasos ar duotu siupele ir rodytu kur kapstyti ir uz tai gauti daugiau nei minimuma... Nesu as aklas Lietuvos situacijai, tikrai ne... Pats tarp tokiu palyginus gyvenau dali gyvenimo, del to vienam straipsnyje apie afrikieti, kur sukonstravo irengini, labai prijauciau, nes pasijutau, tarsi is dalies familiar, nors negaliu sakyti, nes man salygos buvo puikios suteiktos. Zinau ir dar ne kam maziau nei as gabu programavimui, ir galimybes turejo puikias, bet tiesiog... kaimo degradiska aplinka deja itrauke... dbr uzsienyje, statybos, gal dar sugris kada i tinkama kelia, tikiuosi ne per velu. Zodziu, "kiekvienas negali buti milijonierius", sitas dalykas galioja, ir kad tu "priekyje" pareiga yra savotiskai pasirupinti, kad ir kiti galetu geresni duonos kasni gauti, kalbu apie darbdavius, kurie tikrai galetu geresnes darbo salygas sukurti ir atlyginima ne tik minimuma moketi, bet... tikrai baisu kartais, kai reikia patikimo zmogaus paprastam darbui, nes is kandidatu daugybes, atrasti normalu (neprasigerusi, mokanti padoriai bendrauti (be keiksmu ar zargono, nekalbu apie auksto lygio kulturinga kalba)... yra tikrai ne lengva. Juolabiau kai ateina kokia mergina pvz i darba kavineje, ir kai pasako, kad pasvarstys, iseina "kur** gaidys na***". Zodziu, situacijos neina apibudinti trumpai, visur visokios yra... Bet tai ka minejo del mentaliteto, manau ir pats sutinki, o del kitu... Viliuosi, kad vis jaunesni ir ne tik, ikuriantys verslus, nebus tik godus kapitalistai.
immortallt 2015-03-23 00:10
A jūs baigsit lyginti tiesiogiai algą Norvegijoje su alga Lietuvoje? Kažkaip nuvažiavus į Norvegiją, su 5k litų jautiesi buomžas. Tuo tarpu su 2k Lietuvoje gyveni kaip normalus žmogus. Imigrantas gali uždirbti 8-10k už vieną etatą. Oslo pakraštyje nuoma kainuoja 4-5k litų. Kiti miestai gyventi? Nežinau kiek turėtų man mokėti, kad sutikčiau ten gyventi. Ypač žiemą. Kas dėl prasigyvenimo ir gyvenimo pradžios, na tėvo draugas vaikų namuose užaugo. Dabar pinigai jokia problema. Mano tėvai pradėjo nuo nieko du kartus. Tėvų draugai daug geresnėje vietoje buvo abu kartus, deja "sveikata neleido", nors tos sveikatos problemų nieko nebuvo, tik tingėjo. O jei manot, kad kažkurioje šalyje kažkur yra viskas gerai ir nuostabu, tai labai klystat. Nerasi šalies be problemų. Net Norvegijoje yra buomžų.
Arthuras 2015-03-23 01:50
Va kas, pavyzdžiui, tau trukdė išmokti rašyti lietuviškai?.. Kokios kliūtys?.. Taip, programuotojai dažniausiai būna pasišventę savo darbui. Mažiau tūsina, nes dažniausiai yra intravertai, darbe irgi šūdo nemala, o dirba. Kuomet kiti aptarinėja kolegų garderobus, elgesį ar t.t. Yra ir prastų programerių. Taip, net ir tokie dabar uždirba visai neblogai. Bet tokie "specialistai" ir tokios "kompanijos", kuriose jie dirba - ilgai netempia. Kas dėl provincijos, tai teisybė - ten yra visiškai kitas lygmuo, nei Vilniuje. Neretai - tragedija. Bet gabesni ir nepasilieka ten...
FtBall 2015-03-23 09:21
Mano minėtai įmonei galo nesimato. Jie sugeba rast tokių projektų, kur nėra atsakingų žmonių. Šiuo metu gyvena iš ES paramos - klientas gauna kelis milijonus, nemaža dalis ir mums. Pinigus gavo - visi laimingi. Kodo revizijų visiškai nebūna. Esu studentas, reikėjo įsidarbint. Pamačiau - normali įmonė, keli šimtai darbuotojų. "Ant popieriaus" jie visai gerai atrodo. Kokybe tai slidus dalykas. UI kokybiškumą labai sunku įvertint, o sukūrus nekokybišką produktą, jo palaikymo kaina gerokai išauga. Tai gal ir geriau būtų iš karto normaliai padaryt, o ne antra tiek klaidas taisyt?
sub 2015-03-23 16:11
Asmeniškai dirbu, uždirbu, nesiskundžiu, dar ir prisiduriu. Gal iimortallt pasiūlys dar ir darbą iš namų? Visada norėjau dirbti ne ofise, o savo aplinkoje, kurioje patogu.
Arthuras 2015-03-23 19:21
Reikia skaičiuot, kas labiau apsimoka, tiesiog. O gal klientas klaidos nepastebės?.. Gal įtiks ir taip?..
immortallt 2015-03-23 22:04
Sub, prasom, aplikuok bendra tvarka kai buna darbo skelbimai. Tik kazkodel daug kas mano, kad is namu dirbti geriau nei is ofiso. Tai daug sunkiau. Kas del vadovu ar kokybes, visi yra zmones, niekas nera tobulas, o vadovu lygis Lietuvoje zemas. Bet tie vadovai kyla is darbinibku, tad pirstais nebadykit.
sub 2015-03-24 09:05
Tu teisus, bet visiškai negaliu pritarti. Nemažai senų vadovų yra palikimas rusų, jie žino kaip suktis, viską perka kuo pigiau, įskaitant darbo nėgą, bet apie kokybę pamirštama, o iš tų pigiai apmakomų darbininkų reikalauja gana aukštos kokybės, dėl ko kai kur yra tokia didelė rotacija. Aš asmeniškai dirbdamas savo darbe, kad prasimušti iki vid. atlyginimo teko nemažai pakovoti už save, už tai kad retai būna greita/pigu/kokybiška, už viršvalandžius. Dabar jaučiu pasitikėjimą manimi, bet kartais tenka perženkt principus.
immortallt 2015-03-24 09:12
Na seno sukirpimo vadovai šiaip nieko gera dažniausiai nėra... Elementarioje gamyboje dar pakenčiami, bet kitur stabdo inovacijas labai stipriai ir galų gale subankrotina įmones tokie, nes atsilieka nuo pasaulio dešimtmečiais.
hamann 2015-03-24 09:42
Dirbu vienoje iš vičiūnų grupės valdomoje įmonėje. Iš 250+ darbuotojų, minimumą gaunančių yra ~2-4proc. Taip, kad mažiau reiktų pletkų klausytis. Žmonės atleidžiami tik tuo atvėju, jei nelieka jiems darbo vietų. bet čia verslas, o ne labdara. O apie darbininkų darbo kultūrą, net kalbėti nesinori.