Tradicinio kapitalizmo pabaiga? Bazinių pajamų idėja ritasi per pasaulį - Suomija tik pati pradžia

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hm 2017-01-29 20:38
... Ekonomistas Mačiulis paskaičiavo, jog Lietuvoje galima būtų mokėti bazines išmokas apie 200 eur http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nu ... -18-626103
Shinigami 2017-01-29 22:07
Žinau aš jų tuos skaičiavimus. Čia kaip su durpėmis skaičiavo. Kad durpių Lietuvoje tiek daug, jog jų užteks keliems šimtams metų visus Lietuvos energetinius poreikius patenkinti. Bet... Yra keli rimti bet... Didžioji dalis durpynu yra saugomose teritorijose. Juos pradėti kasti yra tas pats, kas savo ausis matyti. Dabar sunku nedideli smėlio ir žvyro karjerą atidaryti jei ten auga keli medžiai. Durpynuose yra daug medžių ir plotai dideli, todėl ten pradėti gavyba labai sunku. Įtariu ir šitie skaičiavimai yra tokio pat lygio. Dar neseniai buvo krizė kurios metu pensininkams pensijas sumažino, o dabar visiems suaugusiems šalies piliečiams gali mokėti net po 200 eurų bazinių pajamų? Man kažkaip tai labai ne įtikinamai skamba.
donatasv 2017-01-29 23:31
Na idėja graži bet... Kad visa tai įgyvendinti žmogaus požiūris turi pasikeisti kardinaliai. Vieni skirs laiką mokymuisi, kiti parazitavimui, treti kažkam kitam... Bet esminis dalykas šioje temoja yra: Žmogus vis labiau priklausomas nuo mašinų. Viską sukontroliuoti gali būti sudėtinga. Taigi žingsnis po žingsnio mašinos tobulės, ir didelę dalį mūsų darbų darys už mus. Kol galų gale, mašinos valdys mus, ne mes jas. Prie gero priprantama, o visa to atsisakyti gali būti sunku kaip narkotiko. Pažvelkit į prostitucijos pasaulį, ką daro žmogus pripratintas prie narkotiko. Kad viskas suktųsi gražiai, taip kaip suplanuota, visų pirma iš žmogaus turi ištraukt godumą, turėti daugiau nei kaimynas, pavydo jausmą ir panašiai.
AAA000 2017-01-30 00:20
Esminis vadziazmogiu dalykas yra kontroliuot. Kuo painiau ir biurokratiskiau - tuo geriau. Kad galetu pasiskirt procenteli uz sunkias kontroliavimo pastangas... Su sita sistema labai mazes kontroliuojanciu ir dides valdzios islaidu skirstymo skaidrumas. Tokie kaip immortal tures dar arsiau konkuruot del privilegiju ir kurs gerove dar produktyviau... Uztat jam ir nepatinka - dirbt reikes pradet Realiai dirbt, o ne privileginem susikurptom salygom
manciukaz 2017-01-30 04:15
Čia kalba eina ne apie socializma ar kapitalizma seni, tiesiog visi žmonės turi teisę i pamatines vertybes - buta, automobili, rubus maista ir poilsi, šiuo metu ši sistema yra ant tiek degradavusi, kad 6 turtingiausi turi tiek kiek 3mlrd vargingiausiu, ir ta sistema toliau eina link to, tie turtingiausi žmonės nebutinai yra protingiausi seni, greičiausiai jie jau gimė turtingi, ir ju tėvai turėjo itakingu pažystamu ar jie patys tiesiog gerai mokėjo sulysti i subine...
manciukaz 2017-01-30 04:16
Yra vienintelė išeitis imti pvz iš skandinavijos ir ivesti progresinius mokesčius... nes nemanau, kad tu vertas tu 3k kai tavo valytoja teuždirba 300..
- 2017-01-30 08:39
Wow, pamatinė vertybė yra butas ir automobilis? Nenuostabu, kad tu esi už tuos, kurie pažada pažadėti ... Pamatinės vertybės yra laisvė, lygybė (блять negalvokit, kad tai turtinė).
immortallt 2017-01-30 09:17
Xdmin, taip, viskas gerai ir su dirbančiais nekvalifikuotą darbą. Ir tada gali uždirbti. Tik kad pas mus gyenimas yra klaida 40% dirbančiųjų. 4/5 atėjusių juodadarbių yra neptikimi. Tik gavę pirmus pinigus kitą dieną nebepasirodo. Vanduo4, gal pats vandenėlio išgerk nepezėjęs nesąmonių.
TAURAS 2017-01-30 11:42
Istikro tokioms ismokoms puikiai pasitarnautu antra virtuali valiuta. Visi pilieciai galetu gauti virtualiu, tarkim "litu", uz kuriuos galetu isigyti butiniausiu prekiu, tarkim maisto, higienos produktu, benzino, galetu susimoketi uz komunalinius mokescius ir panasiai. Kokias prekes isigyti, bei ju kaina, nustatinetu valstybe, tuo paciu isdavinetu leidimus tokiais produktais prekiauti. Del produkto paklausos, verslui apsimoketu pardavineti produktus uz virtualia valiuta, nors ir uz mazesne marza. Siu pinigu saskaitos kiekviena menesi atsistatytu i pradine suma ir zmogus vel juos galetu leisti, taciau zmones kurie ju neisleido, daugiau negautu ir visi pilieciai savo virtualiose saskaitose, menesio pradzioje, turetu vienodas sumas. Taip butu apsisaugojama nuo visokiu spekuliaciju, bei sugrizimo i naturiniu mainu laikus. Tuo paciu valstybeje cirkuliuotu valiuta, kaip dabar pvz euras, su kuria galetum daryti ka nori. Menesio pabaigoje, verslas turi konvertuoti "litus" i eurus ir moketi zmonems algas. Visi pervedimai vyktu saugioje uzdaroje virtualioje erdveje, kurioje visi pinigai butu sekami. Kodel as siulyciau virtualia valiuta, o ne paprastas ismokas? Visu pirma, zmogus nebutu skatinamas nieko nedaryti ir noredamas linksmybiu ar kokio geresnio daikto turetu dirbti. Taip pat, valstybe butu uztikrinta, jog uz duodama parama pinigai nenuteketu i seseline rinka ir jei pvz butu duodami leidimai tik vietinei produkcijai, taip kartu butu dar labiau skatinamas vietinis verslas.
AP0323 2017-01-30 11:57
Tavo komentarų nebematau ir nebeskaitau. Sėkmės savo graudžiame, neapykantos ir pavydo persmelktame gyvenime." Manau, rašei pats susinervinęs
bahuriux 2017-01-30 13:37
Nelabai gerai, nes užsisuktu šešėlinė rinka ir nelegalus keitimas tada būtu kursas ~0,8 UBI V EUR = 1 eur. Ir dar reikėtu kontroliuojančių sistemų bei valdininkų, o UBI privalumas tas, kad mažinama biurokratija. Tiesiog reikia UBI taip kaip ji sugalvota ir tai būtu tobula, žmogui būtu palikta laisvė ką daryti su savo pinigais. Palei visokių finansininkų skaičiavimus yra įmanoma mokėti Lietuvoj 200 EUR, kitur daugiau, kitur gal mažiau. Na kainas tas sukeltu išpradžių, o ypač paslaugų ir prekių kurioms reikia žmgaus darbo, bet tai nėra blogai, tai yra gerai jei tai nehiperinflaicija žinoma. užsisuktu vartojimas verslas ir visa ekonomika, bet tada būtinai reikėtu naikinti minimalų talyginimą, tam kad padidintu šalies konkurencingumą, čia dar vienas papildomas bonusas.
immortallt 2017-01-30 13:48
bahuriux, tobula nebūtų, nes negalvoji apie ekonomines pasekmes. O jos būtų rimtos.
bahuriux 2017-01-30 13:59
Ta prasme labai blogai jei neturtingi žmonės galės nupirkti kokybiškesnio ir daugiau maisto savo šeimai, neįklimps į greitųjų kreditų spastus, studentai galės mokytis, vietoj pasirinkimo dirbti š darbą, visą gyvenimą, ar mokytis gaudami tokią paramą, bomžai gers vietoj pigiausio vyno ir adekolonų degtinę ? Na Skandinavijos šalyse tokia sistema su progresiniais mokesčiais jau veikia senokai ir jie ten visi suniveliuoti daugmaž palei pajamas, negirdėjau kad jie skūstusi ir norėtu atšaukti progresinius mokesčius, nors ten nėra UBI, bet tas pas jų jau įgyvendinta tam tikra prasme. Nu OK, dėstyk pastabas apie neigiamas ekonomikos pasekmes, juk tam ir yra diskusija. Teigiamas jau aptarėm per visą krūvą postų ir straipsnių.
immortallt 2017-01-30 14:22
Ar labai gerai, jei šiek tiek daugiau nei MMA dabar uždirbantiems kainos išaugs ir reali perkamoji galia kris? Daugiau nupirkti vargu ar galės, jei atleisime ~50,000 žmonių, kurie vienaip ar kitaip susiję su SoDros veikla. Skandinavijos šalys sėkmingai rieda žemyn jau daugiau nei 15 metų ir socialinės sistemos efektyvumas rieda žemyn sparčiai, todėl ir eksperimentuoti su UBI taip skuba. Brangs dauguma paslaugų, kurias iki šiol teikdavo už MMA. Taip pat ir prekės, kurioms gaminti dažniausiai pasitelkiami juodadarbiai. Brangs ir visos paslaugos susijusios su nešvariais darbais, antai, šiukšlių išvežimas. Vienas iš variantų, ko tikėčiausi su mūsų darbo liaudimi, tai stipriai sumažės ekonomiškai aktyvios populiacijos dalis. Tai reikš, kad likusiems turės augti mokesčiai, kad išlaikytų tą 200€ išmoką per mėnesį. Taigi, dirbantys dar daugiau pralošia ir didėja motyvacija nedirbti. Toliau, 200€ fiksuota išmoka per galvą taip pat skatina daugintis kaip triušiams. O veltėdžiams ir priklausomiems nuo įvairių substancijų, tai lyšnas biznis. Pagal juos vaikams auginti užtenka dar net prastesnių sąlygų nei auginant kiaules. Tokie veltėdžiai išauginti gali tik dar baisesnius už save vaikus. Taip sėkmingai išauga vaikai, kurie trečia karta nematę darbo ir jų dirbti nebepriversi. Yra ir daugiau visokių smulkių dalykų, kurie gali sugriauti šalių ekonomikas, bet šitie pagrindiniai ir lengviausiai suprantami. Kainos, augantys mokesčiai, skatinimas nedirbti ir daugintis veltėdžiams. Tai jau kartojau ne kartą. Dar kartą, UBI idėja yra gera, bet nereikia įsivaizduoti, kad be trūkumų. P.S. pensijos irgi mažėja tada iki 200€.
bahuriux 2017-01-30 14:41
Būtu puiku "nusiristi" iki skandinavijos šalių lygio ar ne? Nedirbs sodroj 50 000 biurokratų susiras darba kitur, juk jie nėturi vien tik sodros biurokrato specialybės išsilavinimo, visokios buhalterės ir tt. tikrai ras darbo. Na kaikurie ir dabar dauginasi kaip triušiai kai išmokos mažos, tai tegu augina vaikus kokybiškiau bent, ateity tie vaikai uždirbs mums, kai mes būsim pensininkai. lietuvoj ir taip permažai žmonių. Dėl pensijų ir vaikų gamybos, tas UBI truputi turėtu būti diferencijuotas palei amžių, tarkim iki 18 120-150, 18-65 m 200 EUR, 65+ m 250-270 EUR. Nu nežinau, kaip dėl veltėdžiavimo sunku pasakyti ar būtu kartų kartos pašalpinių, tiek visviena yra permažai normaliam pragyvenimui, manau kad vistiek visi kurie dirba dabar dirbtu ir su UBI, bent jau tie kurie tikrai nori dirbti. Mano manymu UBI nėra be tūkumų, bet vistiek mažesnė blogybė nei tai, kas vyksta dabar.
immortallt 2017-01-30 14:55
Neturi jie jokios specialybės Matei kaip jie dirba? Kokybiškiau vaikus alkoholikai čia kaip augins? Gers nebe pilstuką, o parduotuvinę degtinę? Pamiršk apie "pensijas uždirbs vaikai". Nebent tu manai, kad žmonių populiacija gali ir turi augti progresiškai. Tada kuo mes protingesni už mieles, kurios dauginasi kol išmiršta? Kokia nauda iš vaikų, kurie darbo nėra matę, ir iš viso, tai laiko orumo ir jų teisių pažeidimu? Diferencijavimas pagal amžių, jau yra nuėjimas nuo bazinio UBI modelio Bet taip, toks diferencijavimas būtų geras, nieko daugiau dėl to nesakau. Tai nieko, pradžioj būtų mažai, tada prasidėtų protestai, kad privalo būti daugiau, nes neužtikrinamas orus gyvenimas. Tada prasidės rinkėjų balsų pirkaliojimai, ką dabar socdemai padarė su 50% MMA pakėlimu per 2 metus. O kas vyksta dabar? Chaosas ir mėsmalė Ar UBI gali būti geriau? Gali. Ar UBI gali būti blogiau? Labai stipriai blogiau. Ypač jei paliekama politikams spręsti, kokios turi būti išmokos. Nepaliekami jokie saugikliai ir nesprendžiama, kaip pasirūpinti pereinamuoju laikotarpiu dabartiniais pensininkais. Taip pat, iš kokių lėšų mokamos išmokos, ar mažinamos, kai ateina krizė ir surinkimas biudžeto krenta perpus. Skolinames? O jei skolintis tenka už 20% palūkanų ir po metų bankrotas? Nesiskolinam? Tada krenta UBI išmokos ~70%. Kodėl tiek daug? Nes nukirpsi išmokas, sumažės dar labiau surinkimas. Jei norima išlaikyti sistemos stabilumą, tada valstybė turi bet kuriuo dotuoju momentu turėti 2 metinių UBI sistemos išlaidų rezervą. O tai kosminiai pinigai. Jei nėra rezervo - tada tai tiksinti bomba. P.S. skandinavai turtą susikrovė ne dėl socialinės sistemos, o dėl liberalaus ekonomikos valdymo. Kai susitvarkė ekonomiką ir susikrovė turtus, tada atėjo socialistai jų leisti. Socialistai sėkmingai turtus baiginėja išleisti (liko 10-20 metų, Norvegija gal temps 20-30 metų), ir sėkmingia atsiliks nuo likusio pasaulio. Kitaip sakant, po galais, baikit torto pjaustymą vadinti kepimu.
manciukaz 2017-01-30 19:41
Liktu pinigu nuo visu sodros ir soc. pašalpu skyrėju kiek ten dykaduoniu 50,000!!! sėdi savivaldybėse ir kava geria per dienas per pažintisgiminaičius ilindusios jokio produkto jie nesukuria dar ir patalpas šildyt reikia ir iš mūsu mokėsčiu mokėtoju pinigu. Pašalinis pasenusios sistemos produktas..koks skirtums kur sedės sodroj ar namie su vaikais, dar ir darželiuose vietu atsirastu
TAURAS 2017-01-30 20:01
Kad ir kaip graziai atrodytu pasalpos visiems gyventojams, bet tai skatintu veltedyste. Paziurekite kokie zmones uzauga kai nieko gyvenime neveikia. Tai nesveika paciai asmenybei.. Todel atskira valiuta butu bent kazkoks paskatinimas kazko siekti.. Blogiausia, jog tie pinigai neispres asocialiu seimu problemu. Vistiek zmones badaus ir skurs. Jei skirsi pasalpa kuri butu skirta visiems gyventojams, geriau, jog jie ja leistu tikslingai - ant maisto, sveikatos ir stogo ant galvos. Tuo paciu atskira valiuta turetu sukontroliuoti infliacija. Jei del mainu, tai bus zymiai sunkiau keistis produktais, kuriu visi gali "nemokamai" isigyti. Visgi jais atsiskaityti galesi tik leidimus gavusioje istaigoje, kur butu sumokami mokesciai. Cia tik mano pamastymai, kaip butu galima igivendinti panasu socialini modeli, nes paprastas pinigu davimas visiems gyventojams, gali tik dar labiau pagilinti socialines problemas. Nesakau, jog tai bloga ideja, bet ja reiktu dar kazkaip tobulinti.
Xdmin 2017-01-31 21:30
Tai ir dabar gi gauni pasalpas jei nedirbi, uz tai kad esi darbo birzoje sumoka PSD, tik tiek kad turi apsilankyti pastoviai ir gaisinti kitu zmoniu laika.
Xdmin 2017-01-31 21:33
Jei sumoketum man maziau nei sutarem, arba minimuma, tai as irgi kita diena pas tave neateiciau. Ir netgi turetum dziaugtis, kad neateiciau, nes jei ateiciau - butu blogiau. O tai reiskia viena, uz maza atlyginima - mazi sansai susirasti gera darbuotoja. Su kiekvienu 100 euro priedu tavo sansai susirasti svajoniu darbuotoja stipriai kyla, o gal net ir esami darbuotojai pasikeistu i tokius kokiu ir ieskojai.