„McDonalds“ išėjimas iš Rusijos yra reikšmingesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio  (2)

„McDonalds“, „Starbucks“, KFC, „Coca-Cola“ - garsieji prekiniai ženklai palieka Rusiją. Ir jai dėl to skaudės labiau nei gali pasirodyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„McDonalds“ Rusijoje laikinai uždaro maždaug 850 restoranų. 62 tūkstančiai darbuotojų dar gaus atlyginimus, nes korporacija tikisi greitai grįžti, bet tikėtina, kad tai neįvyks. Arba įvyks dar ne greitai. „Starbucks“ Rusijoje neturi tokio plataus tinklo, bet šio tinklo išėjimas tikrai bus jaučiamas Maskvoje ir Sankt Peterburge. Na, o dingusi „Coca-Cola“ taps skyle, kurią pastebės ir tie, kurie saldžių gėrimų nemėgsta.

Ir ne, „McDonalds“ nemaitino visos Rusijos. Kaip ir Lietuvoje, dauguma Rusijos gyventojų „McDonalds“ tikriausiai net nėra buvę. Tačiau tai taps tarptautinės izoliacijos simboliu.

Kai 1990 metais Maskvoje atsirado pirmasis Sovietų Sąjungos „McDonalds“, prie jo durų išsirikiavo eilės. Nors pietūs čia kainavo kelių dienų atlyginimą, žmonėms buvo smalsu. „McDonalds“ buvo savotiškas kapitalizmo simbolis ir daug Maskvos gyventojų ėjo pažiūrėti „kaip valgo amerikiečiai“. Kapitalistinis restoranas ne tik siūlė kitokį maistą, bet kartu ir parodė, kaip atrodo rūpestis klientu. 

 

O kur pasaulyje nėra „McDonalds“? Na, daug kur. Bet iš išsivysčiusių valstybių pavyktų išskirti tik Islandiją, kurios „McDonalds“ užsidarė po 2008-ųjų ekonominės krizės. „McDonalds“ nėra ir Sirijoje, Irane bei Šiaurės Korėjoje - šalia šių valstybių Rusija neatrodo tokia jau išskirtinė. Bet yra - rusai buvo įpratę prie savo 850 „McDonalds“ restoranų. Jie ir keliauja daugiau nei žmonės iš daugelio šalių be „McDonalds“. Dabar tos kelionių galimybės yra labai apkarpytos, nes beveik nebeliko tiesioginių skrydžių į Europą, pinigus tirpdo krentantis rublio kursas, o svečiose šalyse prisipažinti, kad esi iš Rusijos bus vis sunkiau. Ir stipriai apribotame internete pasaulio spalvų lieka vis mažiau. Ir televizijoje nepriklausomos žiniasklaidos pėdsakų nebėra. Bet rusai žino, kaip atrodo užsienis. Ir jie mato, kad Rusija nuo jo tolsta.

 

Ar „McDonalds“ išėjimas gali paskatinti protestus? Juokinga, bet taip. Ne tik dėl simboliškai ryškėjančios izoliacijos, kurią labai pastebės jaunesni žmonės, kuriems Putinas ir taip nelabai patiko. Bet ir dėl to, kad „McDonalds“ Rusijoje dirbo 62 tūkstančiai žmonių. Kol kas jie gaus atlyginimus, bet kiek laiko „McDonalds“ gali laukti? Jau dabar jie gali pradėti nerimauti. O juk deeskalacijos žingsnių nematyti.

 

Tuo tarpu Rusija ketina sukurti savo kompanijas, kurios turėtų užpildyti tarptautinių vardų paliktą nišą. Girdėti netgi siūlymų nacionalizuoti paliktas parduotuves, gamyklas ir sandėlius, tirti ir kopijuoti Vakarų technologijas. Taigi, „McDonalds“ vietą, jei kompanija galutinai pasitrauks, užims vietinis projektas, bet izoliacijos faktas liks faktu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (2)