[Žinios trumpai] Rusijoje naujas skandalas: Zelenskis pirmą kartą nuo karo pradžios davė interviu rusų žurnalistams, valdžia viską blokuoja  ()

Pirmą kartą nuo karo pradžios Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis davė interviu Rusijos žurnalistams. Tai buvo nepriklausomos žiniasklaidos atstovai, o Zelenskis kartojo, kad Rusija privalo žinoti tiesą. Tačiau lengvai Rusijos šis interviu nepasieks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virtualioje erdvėje vykusį pokalbį galite pamatyti čia.

Jei trumpai, Zelenskis džiaugėsi turėdamas galimybę pasikalbėti su „Dožd TV“, „Meduza“, „Kommersant“, „Novaja Gazeta“ ir „Youtube“ kanalo „Zygar“ atstovais. Pokalbis vyko beveik 2 valandas, Zelenskis daug pasakojo apie tragišką humanitarinę situaciją, sunkumus, žmonių emocinę būklę.

Zelenskis paminėjo, kad šiuo metu neįmanoma visiškai išlaisvinti užimtų Ukrainos teritorijų. Tačiau jis teigia, kad pagrindinis Ukrainos tikslas dabar - žmonių aukų mažinimas ir karo trumpinimas. Pasak Zelenskio, Ukraina siekia nustumti Rusijos karius į laikinai okupuotas teritorijas, kurias Rusija de-facto valdė iki vasario 24 dienos (vadinasi, Krymą ir dalį Donbaso). Zelenskis mano, kad Ukrainos bandymai atsiimti šias teritorijas nuvestų prie Trečiojo pasaulinio karo - „Dėl to ir sakau, atsitraukite ten, kur viskas prasidėjo, ir ten pabandysime rasti sudėtingos Donbaso problemos sprendimą“, teigė Zelenskis.

Zelenskis taip pat teigė, kad siekia sutrumpinti karo trukmę. Dėl to jis nepritaria Lenkijos idėjai įvesti taikdarius.

 

Zelenskis atrodė pavargęs ir dėl to netgi atsiprašė. Kartais jam buvo akivaizdžiai sunku kalbėti rusiškai - šalia sėdinčių kolegų jis vis klausdavo, kaip rusiškai skamba vienas ar kitas žodis. Interviu buvo informatyvus ir Zelenskis teigė, kad svarbu, jog Rusiją pasiektų tiesa. Bet nepasieks, nes Rusija nėra laisva laisvų žmonių šalis.

Rusijos Federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo tarnyba „Roskomnadzor“ paskelbė, kad žiniasklaidos priemonės negali publikuoti šio interviu. Be to, teigiama, kad dėl jo pradėtas tyrimas. „Roskomnadzor“ buvo įkurta 2008 metais ir veikia kaip žiniasklaidos cenzorius.

 

Nuo karo pradžios Rusijoje stiprinama žiniasklaidos kontrolė. Nepriklausomos žiniasklaidos priemonės buvo galutinai užgniaužtos, siekiant išlaikyti valstybinę informacijos liniją ir monopolį. Ribojami ir socialiniai tinklai, ir vieši pokalbiai - už viešai išsakytą neigiamą nuomonę apie Rusijos invaziją į Ukrainą galima sulaukti teisėsaugos dėmesio.

(8)
(1)
(7)

Komentarai ()