Keistas ir retas atvejis: sudžiuvusi citrina aukcione parduota brangiau nei spinta, kurioje ji buvo rasta (Video)  ()

Visi norėtų rasti lobį – o jeigu ne lobį, tai bent retenybę, kurią galima parduoti už didelius pinigus. Viena britų šeima nutarė aukcione parduoti senovinę spintą-komodą. Tačiau kas galėjo pagalvoti, kad vertingas yra ne pats baldas, o tai, kas yra jo viduje – paprasta susiraukšlėjusi citrina?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siurprizas stalčiuje

XIX a. kiniška spinta – komoda šeimai atiteko kaip dėdulės palikimas. Baldas jau seniai buvo nenaudojamas, ir naujieji šeimininkai nusprendė jį išstatyti aukcione. Spinta atrodė labai stilingai – tikras antikvarinis daiktas. Prieš atiduodamas baldą įvertinti šeimos galva net netikrino, ar jo stalčiuose ko nors yra. Tiesą sakant, jis ir anksčiau nežiūrėjo į dėdulės komodos vidų – manydamas, kad be dulkių ir kokių nors šiukšlių ten nieko nė negali būti.

Senovinis baldas buvo nusiųstas aukciono „Brettells“ vertintojams. Jie prie užpakalinės spintos sienos ir aptiko kažkokį mažą kietą daiktą. Pasirodė, kad nusiridenusi į stalčiaus kampą guli sudžiūvusi rudos spalvos citrina.

[Mažiausia kaina] Būtinas daiktas turintiems įvairaus tipo baseiną - puikus robotas palaikys maksimalią švarą (Video, „KOSGHO“)
2583 1

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Paskutiniai vienetai

Belaidis robotas tinka įvairaus dydžio ir formos baseinams

Išsamiau

Bet tai buvo ne paprasta citrina. Nuo laiko patamsėjusio ir susiraukšlėjusio vaisiaus žievėje buvo išraižytas užrašas: „1739 m. lapkričio 4-ąją pono P. Lu Frančinio dovanota panelei E. Bakster“. Citrina, padovanota atminčiai! Nesunku paskaičiuoti, kad vaisiui – 285 metai! Specialistai spėjo, kad tai buvo romantiška dovana, atvežta į Angliją iš Indijos, kuri tuo metu buvo britų kolonija.

Aistros aukcione

„Radę šią citriną, mes nutarėme papokštauti ir išstatėme ją aukcione kaip atskirą objektą“, – sakė aukciono namų savininkas Davidas Brettellis. Tai yra, tai buvo padaryta juokais. Pradinė citrinos kaina buvo nurodyta palyginti nedidelė, nors ir didoka paprastam vaisiui – nuo 40 iki 60 svarų. Tačiau aukcionierių nuostabai, vaisius sukėlė neregėtą aukciono dalyvių susidomėjimą.

 

Aukciono darbuotojai pranešė, kad dėl citrinos įsiliepsnojo tikra kova. Galop dovanotas vaisius, kuriam jau beveik 300 metų, buvo parduotas už 1100 svarų. Paskaičiavus visas papildomas rinkliavas, pirkėjui teko pakloti 1400 svarų – tačiau jo tai nesustabdė. Aukcionieriai tikrai nesitikėjo tokio ažiotažo, bet dabar jį aiškina daikto retumu – vargu ar aukcionuose dar pasirodys kas nors panašaus.

Deja, citriną nupirkusio žmogaus tapatybės aukcionų namai neatskleidžia – taigi, lieka neaišku, ką naujasis savininkas darys su vertingu pirkiniu. Galbūt pasidės namuose ant lentynos ir svečiams pasakos jo istoriją, o gal citrina papildys kitų keistenybių kolekciją?

 

Galima ir trečiasis, romantiškesnis variantas: jei jau citrina tapo meilės simboliu, kodėl savininkui taip pat nepadovanojus jo atminčiai savo antrajai puselei? Tegu guli dar 285 metus ar mažiau kaip estafetės lazdelė būsimoms įsimylėjėlių kartoms.

Beje, pati spinta, nuo kurios prasidėjo ši istorija, šalia citrinos atrodė gerokai kukliau. Ji aukcione buvo parduota už vos 32 svarus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Milda Kunskaitė
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: