Gastronominis iššūkis: „vabzdiena“ (4)
Čikagos universiteto pirmakursis Matthew Krisiloffas iškėlė sau neįprastą tikslą: pristatyti JAV rinkai naują maisto šaltinį - vabzdžius. Studentas įkūrė įmonę „Entom Foods“ ir yra įsitikinęs, kad tėvynainių nusistatymą prieš tokį racioną jam pavyks įveikti, rašo Discovery.com. Šiuo metu kompanija parduoda JAV rinkai „pritaikytus“ produktus: vabzdžius, kuriems pašalintos „fui“ jausmą sukeliančios dalys: akys, sparnai, kojos, bei traškus „egzoskeletas“.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Didžiausias iššūkis - įsitikinimai
Verslininkas puikiai supranta, kad vien racionaliais argumentais požiūrio į vabzdžius pakeisti nepavyks.
„Vabzdžių valgymas – įprastas dalykas daugelyje pasaulio šalių, bet JAV nėra viena jų“, - pasakoja Misūrio universiteto (JAV) antropologijos profesorius Robas Walkeris. - Žmonės nuo seno vartoja tokį maistą, kuris duoda jiems didžiausią „grąžą“. Grąža aš vadinu tai, kiek energijos ir laiko reikia sunaudoti, kad gautum didžiausią maistinę vertę. Žmonės valgo tai, kas duoda daugiausiai kalorijų ir reikalauja mažiausiai laiko bei kitų išteklių“.
Kai kuriose šalyse yra vabalų, kurie yra dideli ir nesunkiai randami. Pavyzdžiui Paragvajuje ypač paplitusios pūvančiuose palmių rąstuose randamos lervos. Vidutiniškai per vieną valandą prirenkama 1500 - 2400 kalorijų vertės kiekis. Tai - pakankama dienos norma suaugusiam žmogui. Natūralu, kad paragvajiečiai jas valgo,“ - teigia prof. R. Waleris.
JAV prekybos centruose atitinkamą maisto kiekį galima „rasti“ dar greičiau. Pasirinkimas čia milžiniškas. Antropologas įsitikinęs, kad tereikia pagerinti vabzdžių skonį bei sumažinti kainą ir žmonės juos pirks. Ir nesvarbu ar jie bus su sparnais ar be jų.