Sėkmės paslaptis: meniu neturintis restoranas šiltnamyje
(1)
„De Kas“ yra nemažas restoranas, įkurtas buvusiame šiltnamyje netoli Olandijos sostinės Amsterdamo. Ankščiau čia buvo auginamos gėlės miestui puošti, dabar – prabangiai įrengtas, bet ne kosminių kainų restoranas, kuriame dirba gabūs virėjai. Beje, šiltnamyje menu nerasite – kiekvieną dieną čia gaminama kažkas kito.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia
tik entuziazmo.
Apie 10 km nuo Amsterdamo, 1926 m. buvo pastatyti didžiuliai šiltnamiai. Juose buvo auginamos gėlės sostinei gražinti. Bėgant laikui šiltnamiai buvo uždaryti, o prieš dešimt metų ketinta juos nugriauti, tačiau kelis jų išgelbėjo virėjas Gertas Janas Hagemanas. Vyras užuodė auksinę galimybę įkurti savo svajonių restoraną.
Naujajam šeimininkui šiltnamiai kainavo tik 1 simbolinį eurą. Savo lėšomis restauravęs pastatus ir įkūręs restoraną, G. Hagemanas dabar džiaugiasi, nes gauti „De Kas“ laisvą staliuką bet kurią savaitės dieną – tikras iššūkis. Pasižvalgius aišku kodėl: 8 metrų aukščio lubos suteikia erdvės, viduje daug žalumos, auga medžiai, kiekvienas staliukas turi vaizdą į lauką.
Restorano šeimininkas pasirūpino, kad svarbiausios daržovės ir prieskoniai augtų čia pat – gretimuose šiltnamiuose. Jis taip pat įsigijo kelis laukus žemės, kuriuose taip pat augina maistą klientams. Ko neišgali užsiauginti, perka iš vietinių ekologiškų ūkių.
Kita įdomi restorano detalė – čia nėra menu. Kiekvieną dieną čia gaminama kas nors skirtingo. Padavėjai tik atsiklausia svečių ar šie neturi alergijų vienam ar kitam produktui. Likusį darbą nudirba virėjai: jie patys nuspręs kuo jus nustebinti, o jei būsite nepatenkintas, pasiūlys ką kitą arba grąžins pinigus. Norinčių atgauti pinigus pasitaiko nedaug.
„Mūsų virtuvė apsupta derlingos žemės, kurioje auga daržovės ir žolelės. Saulės šviesa mus šildo iš visų pusių. Savo virėjams leidžiu eksperimentuoti kiek jie tik nori ir tai yra mano sėkmės paslaptis, nors kad tai suprasčiau, turėjau dirbti 20 metų tarp keturių sienų, žemų lubų, nematydamas saulės ir nuolat apšaukiamas viršininko ar klientų. Pas mus šito niekada nebūna“, - energingai šneka restorano savininkas ir vyriausias virėjas G. Hagemanas.