10 Europos šalių, kurių keliuose žūti rizikuojate mažiausiai  (29)

Po komunizmo žlugimo praėjo daugiau nei du dešimtmečiai, tačiau Europa vis dar išlieka aiškiai padalinta į dvi dalis. Imkime, tarkim, eismo įvykių statistiką. Rytinėje dalyje transporto priemonių tankis vis dar yra gerokai mažesnis nei vakarinėje, tačiau eismo įvykiuose žūstančių žmonių skaičius gerokai lenkia bendrą žemyno vidurkį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Radio Free Europe“ sudarytame 100 tūkst. gyventojų tenkančių eismo įvykiuose žūstančių žmonių kiekio žemėlapyje šis skirtumas yra itin gerai pastebimas. Rusija šviečia ryškiai raudona pavojų reiškiančia spalva, ne ką geresnę situacija ir buvusiose Komunistinio bloko valstybėse. Tuo metu visa Skandinavija ir vakarinė Europos dalis yra sveikai žalia.

Į saugiausiųjų dešimtuką pateko šalys, kuriose eismo įvykiuose žūstančių žmonių skaičius 100 tūkst. gyventojų neviršija penkių. Vienintelė išimtis yra Suomija, tačiau minėta ribą ji viršijo labai nežymiai. Pati saugiausia šalis vairuotojams yra Islandija, čia santykinis žūčių kiekis yra mažesnis nei trys. Taip pat į dešimtuką pateko Švedija, Jungtinė, Karalystė, Nyderlandai, Norvegija, Šveicarija, Danija, Vokietija ir Airija.

Pavojingiausi yra Rusijos ir Armėnijos keliai, čia žūčių skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 15. Ne ką geresnė situacija Gruzijoje, Bosnijoje ir Hercogovinoje, Juodkalnijoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Ukrainoje ir Azerbaidžane. Geriausias šiame pavojingų šalių dešimtuke yra Albanijos rodiklis – jis kiek mažesnis nei 13.

Lietuva eismo saugumo srityje kol kas neturi kuo didžiuotis. Pagal „Radio Free Europe“ pateiktus duomenis, žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičius 100 tūkst. gyventojų mūsų šalyje viršija 11. Kaimynų latvių rezultatas skiriasi nežymiai, tačiau estai gerokai atitrūkę – santykinis mirčių eismo įvykiuose rodiklis čia siekia tik 6,5.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai (29)