Mokslininkai sutrikę – Mongolijoje kažkas kraupaus privertė avis keliasdešimt dienų vaikščioti ratu: kas čia dedasi? (Video)  ()

Keistą gyvūnų elgesį pastebėjo piemenys, o mokslininkai negali suprasti, kodėl tai vyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio pabaigoje internete pasirodė kraupus vaizdo įrašas, kuriame avys juda ratu. Daugiau nei savaitę internautai svarstė, kas galėtų priversti gyvūnus taip judėti, vėliau prisijungė ir mokslininkai, bet, deja, įtikinamo atsakymo vis dar nėra, rašo „Science Alert“.

Paskelbimo metu (lapkričio 16 d.) vaizdo įraše avys nepertraukiamai judėjo ratu 10 dienų, o tai labai išgąsdino ūkio šeimininkus. Tačiau ir vėliau gyvūnai niekada nesustojo – galbūt tai tęsiasi ir dabar.

Viena iš galimų teorijų, kad avys juda taip klaikiai, galėtų būti ta, kad avys pateko į mirties ratą, kaip kartais daro skruzdėlės.

Pagal antrąją teoriją avys serga „žiedo liga“, dėl kurios jos nuolat juda ratu. Šią ligą, kurią sukelia dirvožemio bakterijos, gali užkrėsti vieną pusę smegenų, todėl jos pasvirsta į vieną pusę. Tačiau ši teorija turi savo prieštaravimų – pirma, paprastai „žiedo liga“ paveikia tik tam tikrą procentą avių, o ne visas bandas, antra, užsikrėtę gyvūnai po kelių dienų nugaišta.

 

Pažymėtina, kad ūkio šeimininkai ir vietos žiniasklaida nenurodo, kaip avys maitinosi, gėrė ar tuštinosi judėjimo metu. Kai kurie šaltiniai teigia, kad banda ir toliau eina ratu.

Pasak Naujosios Anglijos universiteto Armidale (Australija) gyvulininkystės ekspertės Emmos Doyle, kai ji žiūrėjo vaizdo įrašą, pirmoji jos mintis buvo: „Aš niekada nemačiau, kad avys taip elgtųsi“. Doyle taip pat pabrėžė, kad vaizdo įraše atrodo, tarsi kažkas būtų įdėta į vidurį, kad avys nepatektų į vidų.

 

Tačiau Mattas Bellas, agronomas iš Hartpery universiteto Anglijoje, nemano, kad šis vaizdo įrašas yra apgaulė. Pasak jo, ilgai laikomos avys gali pradėti suktis ratu.

Mokslininkas pastebi, kad tai gana dažnas simptomas, pastebimas nelaisvėje laikomiems laukiniams gyvūnams. Ši būklė vadinama zoochoze ir gali sukelti pasikartojantį gyvūnų elgesį, kuris nepasiekia konkretaus tikslo, pavyzdžiui, klajojimas ratu. Mokslininkas taip pat pastebi, kad zoochozė gali plisti tarp bandos gyvūnų, kaip virusas.

Ūkio šeimininkai pastebi, kad avių būrelį kasdien papildydavo vis nauji individai. Tačiau toks elgesys buvo pastebėtas tik vienoje bandoje, o kitos toje pačioje teritorijoje esančios bandos elgėsi kaip įprasta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(1)
(39)

Komentarai ()