2030 m. laukiamas revoliucinis sprogimas: skelbiama apie žmonių nemirtingumą  ()

Amerikiečių futuristas ir informatikas Raymondas Kurzweilas labai aiškiai apibrėžė datą, kada žmonija galės įgyti nemirtingumą, o dirbtinis intelektas pasieks technologinį singuliarumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei jo prognozės pasirodys tokios pat tikslios, kaip ir kai kurios ankstesnės, žmonėms nereikės tiek ilgai laukti, kad įgytų galimybę gyventi amžinai, rašo „IFLScience“.

Dar 1990 metais futuristas iš Jungtinių Valstijų pateikė 147 prognozes, susijusias su tolimesne technologine žmogaus civilizacijos raida. Pasak jo, 115 iš šių spėjimų išsipildė, likusieji pasitvirtino iš dalies, o tik 3 spėjimai nepasitvirtino.

Pavyzdžiui, R. Kurzweilas prognozavo, kad iki 2009 metų žmonės visiškai pereis prie autonominių savaeigių automobilių. Nors kai kurios įmonės jau pradėjo kurti tokius automobilius, jie dar nesulaukė masinio paplitimo.

Kalbant apie jo daugiau ar mažiau teisingas prognozes, mokslininkas prieš daugiau nei 30 metų prognozavo, kad iki 2000 metų kompiuteris galės nugalėti žmogų šachmatų žaidime, kad planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai atsiras kiek vėliau, žmonės pradės visur naudoti duomenims perduoti belaides technologijas, o internetas „užfiksuos“ visą pasaulį. Iš tiesų, milijardai žmonių planetoje kasdien prisijungia prie interneto ir naudojasi išmaniaisiais telefonais bei planšetiniais kompiuteriais, o bevielis duomenų perdavimas jau tapo įprastas dalykas.

 

Tačiau drąsesnė futuristo prognozė yra tokia, kad žmonės galės pasiekti nemirtingumą maždaug 2030 m. Mokslininkas mano, kad maždaug nuo šios datos žmonės kiekvienais paskesniais metais galės pailginti vidutinę gyvenimo trukmę maždaug metais, o tai teoriškai gali lemti amžinojo gyvenimo galimybę.

 

R. Kurzweilo teigimu, jau 2029 ar 2030 metais dirbtinis intelektas pasieks technologinį singuliarumą, tai yra pradės vystytis savarankiškai ir dėl to ilgainiui viršys žmogaus intelekto lygį. Ir iki 2045 m. žmonės galės susieti save su dirbtiniu intelektu ir taip atsiras jų panašumas į kiborgus.

Mokslininkas mano, jog kelias į žmogaus nemirtingumą bus nutiestas mūsų organizme aktyviai naudojant nanorobotus, kurie padės gydyti ligas, jie taip pat įsiterps į mūsų smegenis. Taigi be kitų techninių priemonių žmonės galės kurti atsargines prisiminimų kopijas, keistis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir tiesiog žinutėmis, kurios belaidžiu būdu bus perkeltos į duomenų debesį.

Futuristas mano, kad žmogaus smegenis sujungus su DI, jų galia padidės 10 tūkstančių kartų ir tai leis keistis informacija su tūkstančiais kompiuterių visame pasaulyje. Tai yra, naujos kartos žmonės ne tik gyvens ilgiau, bet ir bus daug protingesni. Ir šis procesas prasidės po 7 metų, tikina mokslininkas.

 

Iš tiesų, jau vyksta kompiuterinės ir smegenų sąsajos naudojimo tyrimai, o kai kurie paralyžiuoti žmonės jau gali keistis žinutėmis su likusiu pasauliu naudodamiesi išoriniu kompiuteriu.

Ne visi mokslininkai sutinka su tokia prognoze, kuri liečia mums labai artimą ateitį. Tik laikas parodys, ar R. Kurzweilas buvo teisus. Verta priminti, jog daugiau nei prieš 30 metų daugelis taip pat netikėjo, kad jo prognozės išsipildys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(33)
(8)
(25)

Komentarai ()