Danguje virš Aliaskos pasirodė paslaptinga spiralinė „galaktika“: kas tai yra (Foto, Video)  ()

Aliaskos valstijos (JAV) gyventojai tapo liudininkais, kaip danguje pasirodė paslaptinga švytinti spiralė, panaši į galaktiką. Paaiškėjo, kad šiame reiškinyje nėra nieko antgamtiško.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aliaskos valstijos gyventojai nuolat stebi, kaip danguje pasirodo spalvingos pašvaistės, kurios atsiranda dėl saulės dalelių sąveikos su dalelėmis viršutiniuose Žemės atmosferos sluoksniuose. Tačiau neseniai danguje pasirodžiusi švytinti spiralė daugelį suglumino. Vietinis fotografas, fotografuojantis šiaurės pašvaistes, dar niekada nematė tokio reiškinio, rašo „ScienceAlert“.

Fotografas Toddas Salatas, fotografuojantis šiaurės pašvaistes Aliaskoje, labai nustebo, kai jam pavyko nufotografuoti neįprastą reiškinį danguje spalvingosios šiaurės pašvaistės fone. Ši švytinti spiralė, panaši į spiralinę galaktiką, pasirodė ankstų šeštadienio rytą, balandžio 15 d., danguje netoli Delta Junction miestelio, Aliaskoje, JAV. Anot jo, tokio reiškinio jis niekada nėra stebėjęs. Ši švytinti spiralė didėjo judant dangumi.

Pasak Salato, jam pavyko padaryti keletą puikių šio reiškinio nuotraukų ir net sujungti jas į trumpą vaizdo klipą.

Bet paaiškėjo, kad šiame reiškinyje nėra nieko antgamtiško, tai ne spiralinė galaktika ir ne nežemiškų veiksmų apraiška. Švytinti spiralė turi paprastesnį paaiškinimą. Likus maždaug 3 valandoms iki spiralės pasirodymo danguje virš Aliaskos, iš Kalifornijos valstijos (tai yra kitame JAV gale) buvo paleista nešančioji „SpaceX“ raketa „Falcon 9“, kuri į Žemės orbitą iškėlė 51 palydovą.

 

Praėjus kelioms minutėms po pakilimo, pirmoji „Falcon 9“ raketos pakopa atsiskyrė, o antroji pakopa tęsė skrydį, kad išgabentų palydovus į orbitą. Išleidusi palydovus, raketa spiraline trajektorija pradėjo grįžti į Žemės atmosferą.

 

Šio nusileidimo metu raketos antrosios pakopos varikliai pradėjo išmesti kuro likučius, o jame esantys vandens garai pradėjo užšalti ir virsti mažais kristalais, atspindinčiais šviesą. Taip danguje virš Aliaskos atsirado švytinti spiralinė galaktika. Beje, ne tik Salatui pavyko nufotografuoti nuostabų atmosferos reiškinį, tokiais pat vaizdais dalijosi ir kiti Aliaskos gyventojai.

Nors švytinti spiralė yra spalvingas reiškinys, ne visi mokslininkai norėtų ją stebėti danguje, ir tam yra svarbi priežastis. Kartais į atmosferą sugrįžusios ir palydovus į kosmosą nunešusios raketos sukuria tokias spirales. Tačiau pats faktas, kad šie palydovai vis dažniau paleidžiami, astronomams kelia didelį nerimą. Jie teigia, kad tokie palydovų žvaigždynai vis labiau trukdo kosminiams stebėjimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()